24.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSportProiectul Roşia Montană, respins de comisia parlamentară. Vezi ce conţine raportul comisiei...

Proiectul Roşia Montană, respins de comisia parlamentară. Vezi ce conţine raportul comisiei speciale

UPDATE Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi “pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

UPDATE: Senatorii şi deputaţii din comisia specială pentru Roşia Montană au finalizat raportul privind proiectul de lege primit de la Guvern.

Citeşte şi: Raportul Comisiei Roşia Montană. Parlamentarii laudă proiectul dar propun un cadru legislativ general

Copreşedintele USL, Crin Antonescu, a declarat luni, după şedinţa consiliului uniunii, ca actualul proiect de lege privind explotarea de la Roşia Montană va fi respins. ”Există un raport de respingere pentru un raport guvernamental. Este intenţia comună, nu de a bloca exploatarea ci de a construi o legislaţie care să dea o bună dezvoltare zonei”, a declarat liderul liberal.

Citeşte şi: Roşia Montană învrăjbeşte USL

Informaţia a fost confirmată şi de premierul Victor Ponta, care a peldat pentru o lege cadru pentru exploatările miniere. “Poziţia comună a USL este de a respinge proiectul de lege, dar de a da mesaj foarte clar, susţinem proiectele economice de anergură de exploatare a tuturor resurselor, e un mesaj foarte clar şi la gazele de sist, de a stipula şi susţine un cadrul legislativ larg pentru toate aceste proiecte şi de a solicita tuturor instituţiilor să participe la crearea acestui cadru şi de a-l pune în dezbatere publică.”, a afirmat Ponta. 

Citeşte şi: ROŞIA MONTANĂ. Întâlnire Antonescu-Ponta după neînţelegerile din Parlament

Conducerea USL s-a reunit, luni dimineaţă, pentru a discuta, printre altele, votul final pe care Comisia pentru Roşia Montană trebuie să îl dea în ceea ce priveşte proiectul de lege al Guvernului. Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană va da, luni seară, votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern.

Citeşte şi: Roşia Montană învrăjbeşte USL

Chiar dacă proiectul Guvernului va fi respins în şedinţa de luni seară, liderii USL au convenit să elaboreze o lege separată privind exploatările miniere. Potrivit unor surse parlamentare, există în continuare o diferenţă de viziune între PSD şi PNL. Social-democraţii ar dori ca noul proiect să includă articole care să permită începerea exploatării de la Roşia Montană, chiar dacă zăcământul din Apuseni nu este menţionat explicit, în timp ce liberalii se opun unui asemenea subterfugiu.

Citeşte şi: ROŞIA MONTANĂ. Întâlnire Antonescu-Ponta după neînţelegerile din Parlament

Proiectul de lege privind exploatarea aurului la Roşia Montană a fost iniţiat de Executiv în vara acestui an şi trimis Parlamentului spre aprobare. Premierul Ponta a făcut o declaraţie contradictorie cu privire la proiect, afirmând că, în calitate de prim-ministru îl susţine, însă ca deputat va vota împotrivă. La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că liberalii nu vor vota contra proiectului guvernamental. Anunţul liderului liberal a provocat o criză în USL, social-democraţii ameninţând, printre altele, cu retragerea sprijinului pentru candidatura prezidenţială a lui Antonescu.

Citeşte şi: ROŞIA MONTANĂ. 1.000 de persoane s-au strâns la Universitate 

Miza războiului intern din USL a fost amplificată de seria de masive proteste de strada provocate de proiectul trimis de Cabinetul Ponta în parlament. În Bucureşti, dar şi în alte localităţi din ţară au manifestat contra exploatării de la Roşia Montană zeci de mii de persoane.

Citeşte şi:  Alba: Sute de persoane au protestat faţă de proiectul Roşia Montană

Pentru a-i convinge pe parlamentari să voteze proiectul guvernamental, prim-ministrul a invocat pericolul ca România să fie obligată la plata unor despagubiri uriaşe către compania canadiana Gabriel Resources, concesionara zăcământului aurifer. 

Pe fondul acestor conflicte, PSD reuşise să adune o majoritate în Comisia specială pentru Roşia Montană, împreună cu PPDD si PC. Întrucât majoritatea era foarte fragilă şi oscilantă, PSD a acceptat compromisul cu liberalii care s-ar putea materializa luni prin votul de respingere a proiectului şi elaborarea unui act normativ cu aplicabilitate generală.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/1a97c020b27df43a4d46478524158d1b/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

 

Cele mai citite

Mașinile electrice din China beneficiază de subvenții neloiale iar Comisia Europeană vrea să le impună taxe

Lanțurile valorice ale vehiculelor electrice provenite din China beneficiază de subvenții neloiale în UE, stabilește o investigație realizată de Comisia Europeană. Investigația este deocamdată în...

Macron a cerut partidelor rivale din ambele părți ale spectrului politic să i se alăture împotriva partidului de extrema dreaptă Adunarea Naţională (RN)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri partidelor rivale din ambele părţi ale centrului politic să i se alăture pentru a forma o alianţă...

Războiul pornit de Rusia nu afectează doar Ucraina ci riscă să destabilizeze profund ordinea internațională, avertizează Iohannis

Războiul pornit de Rusia în Ucraina, al cărui sfârșit încă nu se întrevede, nu afectează doar Ucraina, "ci riscă să destabilizeze profund ordinea internațională...
Ultima oră
Pe aceeași temă