26.1 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRăzboiul pornit de Rusia nu afectează doar Ucraina ci riscă să destabilizeze...

Războiul pornit de Rusia nu afectează doar Ucraina ci riscă să destabilizeze profund ordinea internațională, avertizează Iohannis

Războiul pornit de Rusia în Ucraina, al cărui sfârșit încă nu se întrevede, nu afectează doar Ucraina, „ci riscă să destabilizeze profund ordinea internațională bazată pe reguli”, avertizează președintele României, Klaus Iohannis.

Șeful statului român s-a referit la acest război într-un mesaj pe care l-a transmis în cinstea Zilei Eroilor, 13 iunie. Mesajul președintelui Iohannis a fost prezentat de generalul (r) Ion Oprișor, consilier prezidențial la Departamentul Securității Naționale, în cadrul ceremoniei desfășurate la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București, în ziua de 13 iunie 2024.

Acest conflict nu afectează doar suveranitatea și interesele poporului ucrainean, ci riscă să destabilizeze profund ordinea internațională

„Libertatea, democrația, statul de drept, menținerea unor societăți în care cetățenii sunt apărați și mereu în siguranță – toate acestea par, de multe ori, a fi garantate de la sine, mai ales în lunga perioadă de pace pe care a avut-o continentul nostru.

Din păcate, realitățile recente ne dovedesc că pot apărea oricând pericole la adresa securității zonei noastre pe care nu le mai credeam posibile. Astăzi, suntem martori ai unor provocări majore, iar Europa se află în fața unui război brutal de agresiune, neprovocat și injust, inițiat de Rusia împotriva Ucrainei.

Acest conflict nu afectează doar suveranitatea și interesele poporului ucrainean, ci riscă să destabilizeze profund ordinea internațională bazată pe reguli”, subliniază mesajul transmis de președintele Iohannis.

Chiar în aceste zile, într-o reuniune care se desfășoară la Bruxelles, miniștrii Apărării din țările membre NATO aprobă un pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Acest pachet va fi în valoare de 40 de miliarde USD pe an. Toate țările membre NATO vor contribui la acest plan, cu excepția Ungariei.

Separat, situația din Ucraina este analizată și la reuniunea Grupului G7, care se desfășoară, în perioada 13 – 15 iunie 2024, în Italia.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă