4.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSportProiect Constituţie: Preşedintele CSM, ales şi dintre reprezentanţii societăţii civile

Proiect Constituţie: Preşedintele CSM, ales şi dintre reprezentanţii societăţii civile

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii va putea fi ales şi dintre reprezentanţii societăţii civile în CSM, nu doar dintre cei ai magistraţilor, rezultă din proiectul de revizuire a Constituţiei postat miercuri pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, informează Mediafax.

Legea fundamentală în vigoare prevede că preşedintele CSM este ales doar dintre cei 14 magistraţi mambri ai Consiliului.

Conform proiectului de modificare a Constituţiei, numărul reprezentanţilor magistraţilor scade de la 14 la 10, crescând în schimb cel al reprezentanţilor societăţii civile, de la 2 la 6 – 3 numiţi de Parlament, 3 de către preşedinte.

“Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care: a) 10 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Parlament; aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori; prima secţie este compusă din 5 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori; b) 6 reprezentanţi ai societăţii civile, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală: 3 numiţi de Parlament şi 3 de către Preşedintele României; c) ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, prevede proiectul la articolul 133.

Conform acestuia, preşedintele CSM este ales dintre cei 10 magistraţi şi 6 reprezentanţi ai societăţii civile, pentru un mandat de un an, ce poate fi înnoit o singură dată, dar care nu poate fi prelungit.

“Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani şi nu poate fi prelungit sau înnoit”, mai stabileşte acelaşi articol.

De asemenea, acesta prevede că hotărârile CSM se iau prin “vot public şi se motivează”. Constituţia în vigoare stabileşte că votul este secret.

Totodată, în noua Constituţie este abrogat articolul care prevede că şeful statului prezidează şedinţele CSM la care participă.

Cele mai citite
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă