3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSportPDL Bucureşti: Oprescu trebuie să răspundă pentru licitaţiile trucate de la Primăria...

PDL Bucureşti: Oprescu trebuie să răspundă pentru licitaţiile trucate de la Primăria Capitalei

PDL Bucureşti îi cere primarului general Sorin Oprescu să demită conducerea Administraţiei Străzilor şi să organizeze un audit la această direcţie, relatează Mediafax.

“Informaţiile de la Consiliul Concurenţei, potrivit cărora licitaţii în valoare de 347 milioane de euro ar fi fost trucate pentru asfaltări în Capitală arată clar că, în timpul mandatului lui Sorin Oprescu, Primăria Generală a devenit o cloacă de corupţie. PDL Bucureşti îi cere de urgenţă primarului general să demită conducerea de la Administraţia Străzilor din funcţie şi să organizeze un audit la această direcţie. Ar fi un semn că Sorin Oprescu înţelege gravitatea acuzaţiilor şi o primă dovadă de bună-credinţă din partea sa. În caz contrar, edilul-şef îşi va demonstra încă o dată patronajul pe care îl exercită asupra mafiei din Primăria Capitalei”, se arată într-un comunicat al PDL Bucureşti.

De asemenea, democrat-liberalii bucureşteni susţin că informaţiile de la Consiliul Concurenţei “mai arată (…) de ce tot ţine Sorin Oprescu la investiţii (asfaltări)”. “Pentru că de acolo se fac banii. Merită punctat faptul că la toate bugetele şi rectificările bugetare din 2008 şi până acum, edilul-şef a cerut bani pentru Administraţia Străzilor, uneori chiar cu riscul de a subfinanţa servicii importante pentru Bucureşti, cum ar fi distribuţia căldurii şi transportul în comun. În această lumină, e clar că de la administraţiile din subordinea PMB se sifonează banii pentru clientela lui Oprescu”, potrivit comunicatului.

Organizaţia PDL Bucureşti menţionează că a dorit iniţierea unei comisii de anchetă în ceea ce priveşte activitatea Administraţiei Străzilor, dar primarul general nu a pus până acum pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General această propunere.

În comunicatul PDL Bucureşti se mai arată că Alina Roman, şefa Administraţiei Străzilor, nu mai este membru de partid de mai bine de trei ani şi că ar fi “unul dintre oamenii din Primărie care au sărit în barca lui Sorin Oprescu, când acesta a devenit primar general”.

Consiliul Concurenţei investighează o posibilă înţelegere între 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Primăria Capitalei prin Administraţia Străzilor pentru atribuirea unor contracte cadru de asfaltare şi plombare a gropilor şi bordurilor din Bucureşti.

Consiliul a efectuat inspecţii inopinate la 11 companii participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) – Administraţia Străzilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrări pentru întreţinerea şi administrarea unor străzi din Bucureşti.

Cele 11 companii sunt Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 (Delta A.C.M. 93), Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Construcţii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct Internaţional, Global Service Proiect şi Drum Concept.

Atribuirea respectivelor contracte s-a făcut prin organizarea a şase licitaţii corespunzătoare celor şase sectoare. Valoarea totală estimată a contractelor încheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fără TVA (aproximativ 347 milioane euro).

“Avem indicii că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele şase licitaţii, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie. Este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice” a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totodată, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Cele mai citite

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...

Bucură-te de multe tipuri de legume în sera ta de iarnă!

O seră la tine acasă poate fi un vis devenit realitate. Fie că intenționezi să-ți crești fructele și legumele direct în seră sau pur...
Ultima oră
Pe aceeași temă