14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportLăzăroiu: În cazul celor care fraudează sistemul ar trebui să se meargă...

Lăzăroiu: În cazul celor care fraudează sistemul ar trebui să se meargă până la răspundere penală

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, că în cazurile în care se constată fraudarea sistemului de asistenţă socială ar trebui să se poată merge până la răspunderea penală, în prezent neexistând în lege măsuri clare pentru recuperarea banilor cheltuiţi ilegal, informează Mediafax.

 

Ministrul Sebastian Lăzăroiu a spus că, în prezent, în cazul primarilor care acordă ilegal ajutoare sociale, inspectorii sociali nu pot decât să recomande încetarea plăţilor sau refacerea anchetelor sociale, dar sumele cheltuite pentru plata acelor ajutoare nu pot fi recuperaţi.

“Trebuie mers până la răspunderea penală. (…) Acum se poate sesiza Parchetul”, a precizat Sebastian Lăzăroiu.

Ministrul a mai spus că Inspecţia Socială, pe lângă faptul că nu are suficientă autoritate, are doar 136 de angajaţi, adică în jur de doi inspectori pe judeţ.

“Cum pot verifica 100 de oameni 14 miliarde de lei şi opt milioane de asistaţi sociali? Această Inspecţie Socială a avut 350 de angajaţi, dar după restructurări s-au luat oameni. S-a făcut acea Agenţie pentru Prestaţii Sociale, casieriile lui Moş Crăciun, care face plăţi. În loc ca plăţile să le facă primăriile, le face ministerul. ANPS are cam 25 de oameni pe judeţ iar inspectorii care ar trebui să verifice cum dau primarii banii sunt vreo 80”, a adăugat Lăzăroiu.

El a precizat că în noua sesiune parlamentară va fi reorganizată Inspecţia Socială, care ar trebui să funcţioneze precum Inspecţia Muncii.

Ministrul Sebastian Lăzăroiu a mai spus că, în opinia sa, ar fi necesari cel puţin 10 inspectori sociali în fiecare judeţ, iar acest lucru nu trebui să însemne noi angajări, ci transferarea oamenilor din alte instituţii.

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă