25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, ATAC DUR la adresa lui Ponta privind salariile demnitarilor. Vezi...

Klaus Iohannis, ATAC DUR la adresa lui Ponta privind salariile demnitarilor. Vezi reacțiile lui Ponta, Oprea şi Traian Băsescu

UPDATE 17:56  Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a scris, vineri, pe contul său de Facebook că “scandalul” măririi indemnizaţiilor demnitarilor de rang înalt este doar o regie pusă la cale de preşedintele Iohannis, premierul Victor Ponta şi generalul Gabriel Oprea.

CITEŞTE ŞI  FOTO: Băsescu despre JOCURILE ASCUNSE din spatele creşterii salariilor demnitarilor. Cine este “papagalul fără pene”, “turcitul schiop” şi “parvenitul”

UPDATE 16:51  Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat, vineri, că majorarea indemnizaţiilor demnitarilor ar fi trebuit să se dispună nu printr-o ordonanţă de Guvern, ci prin legea salarizării pe care premierul Victor Ponta şi-a asumat-o încă de acum trei ani. 

CITEŞTE ŞI  Ludovic Orban, despre creşterea salariilor demnitarilor: Au pus carul înaintea boilor

***

Președintele Klaus Iohannis a scris, vineri, pe pagina personală de Facebook, că a vorbit de mai multe ori cu Victor Ponta pe tema salariilor pentru demnitari. Reacția șefului statului apare ca urmare a declarațiilor făcute de primul-ministru în spațiul public. Problema privind salariile demnitarilor a stârnit și reacția politicienilor Gabriel Oprea, Alina Gorghiu și Rovana Plumb, care l-au contrazis pe Victor Ponta.

Citește și: Ponta explică, pe Facebook, de ce nu este de acord cu salariile pentru demnitari

”În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia. Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu. Înțeleg și reacția oamenilor care așteaptă performanță din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reașezarea întregului sistem de salarizare. În rest, în ceea ce privește modalitățile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului și Parlamentului.
Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional”, a scris Iohannis, pe pagina personală de Facebook.

Reacția lui Ponta privind mărirea salarilor pentru demnitari

Victor Ponta a explicat, vineri, pe pagina personală de Facebook de ce nu este de acord cu salariile pentru demnitari. Astfel, premierul a ținut să precizeze că nu va mări salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii.

Citește și: Ponta îl contrazice pe șeful statului: Ultima discuție cu Iohannis a fost în ziua de 5 iunie

”Ordonanţa cu salariile demnitarilor – eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii”, a scris Ponta pe Facebook.

El a mai spus, vineri, că Gabriel Oprea a discutat de majorarea salariilor demnitarilor cu preşedintele Klaus Iohannis, care a fost de acord, dar nu a vorbit cu cine trebuie, pentru că “celălalt preşedinte al României”, consilierul prezidenţial Dan Mihalache nu este de acord.

Citește și: Ponta susține că Oprea nu a vorbit cu cine trebuie de salarii: “Celălalt preşedinte al României” nu este de acord

“Domnul Oprea, ca întotdeaua a fost un om serios, a vorbit ceva, s-a ţinut de cuvânt, şi-a asumat responsabilitatea. Din păcate, n-a vorbit cu cine trebuie. A vorbit cu domnul Iohannis, care de altfel, a fost de acord. Domnul Mihalache, am auzit ieri, celălalt preşedinte al României, domnul Mihalache, că nu e de acord. Deci, decizia e foarte clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toţi funcţionarii”, a spus Ponta, vineri, solicitat de presă să clarifice situaţia ordonanţei aprobate de fostul premier interimar Gabriel Oprea.

Citește și: Ponta explică, pe Facebook, de ce nu este de acord cu salariile pentru demnitari

Creșterea salariilor demnitarilor stârnește controverse. Ce spune Oprea

Declarațiile premierului privind creșterea salariilor pentru demnitari au stârnit reacții din partea mai multor politicieni, printre care Gabriel Oprea, Alina Gorghiu și Rovana Plumb.

Gabriel Oprea a declarat, vineri, că proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor a fost făcut de mai mult timp, iar ”ideea a aparținut Guvernului și lui Victor Ponta”.

Citește și: Gabriel Oprea reacționează: Ordonanța cu salariile demnitarilor, ideea lui Ponta

”Proiectul de ordonanță a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparținând Guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției și din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48. Miniștrii Muncii, Finanțelor și Justiției au susținut această ordonanță, iar poziția lor se regăsește în stenogramele ședinței de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea.

Alina Gorghiu îi cere, din nou, demisia premierului

Și copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a transmis, vineri, pe pagina personală de Facebook, că premierul Victor Ponta a fost complice la adoptarea ordonanţei prin care se măresc salariile demnitarilor.

Citește și: Alina Gorghiu, ATAC la adresa premierului: Ponta a fost complice la adoptarea ordonanței cu salariile demnitarilor

“Ca întotdeauna când e pus în dificultate, ca urmare a unei decizii a Puterii, Victor Ponta a încercat un alibi: a lipsit din țară, nu l-a informat nimeni, e străin de planurile coaliției de guvernare, se fac lucruri pe sub mână, fără știrea lui. În realitate, însă, Victor Ponta se dovedește că a fost complice la adoptarea ei (vicepremierul o confirmă) și se ferește de răspundere cum știe mai bine: mințind, chiar cu riscul de a fi ridicol”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, vineri, că au fost informați că există ”o decizie președinte-premier interimar de a adopta această măsură mai rapid”, informează Mediafax.

Citește și: Reacții în LANȚ ale politicienilor. Ce spune Rovana Plumb despre salariile demnitarilor

”Atât eu, cât și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, precum și premierul Victor Ponta am dorit să includem mărirea salariilor demnitarilor în pachetul mai larg de măriri de venituri pentru toți bugetarii. Adică, în noua Lege a salarizării. În acelasi timp, am fost informață că există o decizie comună a președintelui României și a Prim-ministrului interimar de a adopta această măsura mai rapid. Evident, nu am dorit să contestăm o astfel de decizie. În urma intervenției de ieri a domnului consilier prezidențial, Dan Mihalache, care a infirmat că președintele ar fi dorit adoptarea acestei măsuri mai rapid, am constatat în mod evident că am fost în fața unei neînțelegeri. Prin urmare, vom amâna intrarea în vigoare a acestei măsuri și vom reveni la planul inițial – acela de a include această măsura în Legea salarizării”, a declarat, vineri,  ministrul Rovana Plumb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

Stefano Pioli, OUT de la AC Milan! Cine e favorit să îi ia locul

Clubul italian de fotbal AC Milan a confirmat vineri despărţirea oficială de antrenorul Stefano Pioli, cu care a triumfat în Serie A în sezonul...

Anunț despre starea de sănătate a lui Robert Fico. Cum se simte premierul Slovaciei

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în uşoară ameliorare, a anunţat vineri spitalul unde este internat premierul, transmite AFP, care este...
Ultima oră
Pe aceeași temă