32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportFormula 1Primăria Galați se mută la „Fabrica de aplauze“. Încurcăturile imobiliare ale anilor...

Primăria Galați se mută la „Fabrica de aplauze“. Încurcăturile imobiliare ale anilor ’80 au lăsat municipalitatea pe drumuri

Primăria Galaţi este printre puţinele din România care nu are propriul sediu și plătește chirie pentru imobilul în care funcționează. De altfel, lipsa de pragmatism a primarilor care au condus orașul în ultimele decenii au adus Galațiului eticheta de „oraș homeless”, pentru că de ani buni municipalitatea plătește chirii de zeci de mii de euro pentru imobilele în care își au sediile unele instituții de sănătate și de asistență socială sau de învățământ.

Astfel, Primăria plătește Fundației „Caritatea”, a Comunității Evreiești din România, o chirie de 8.500 euro/lună pentru imobilul în care funcționează Maternitatea „Buna Vestire”, iar alți 4.500 de euro/lună reprezintă chiria pentru sediul Căminului de Bătrâni de pe strada Războieni.

Până de curând, municipalitatea a mai plătit Fundației „Caritatea” și 7.500 euro/lună pentru imobilul în care își avea sediul Colegiul Național „Al.I. Cuza”. Cea mai mare chirie este plătită chiar pentru sediul Primăriei. Deși are un important patrimoniu locativ, municipalitatea Galați plătește o chirie de 16.000 euro/lună pentru imobilul fostului „Grand Hotel”, în care își are sediul.

Colegiul „Cuza“, evacuat de gradul 2 de risc seismic

Până acum, Primăria Galați a cheltuit milioane de euro pe chiriile acestor instituții, deși cu acești bani ar fi putut fi rezolvată problema fie prin ridicarea unor noi construcții, fie prin cumpărarea imobilelor de la Fundația „Caritatea”, care și-a declarat disponibilitatea de a negocia condiții avantajoase pentru preluarea de către municipalitate imobilelor retrocedate de instanțe.

Primarii care au condus orașul s-au remarcat prin ezitările în a lua o decizie. Abia la momentul în care clădirea în care funcționa Colegiul „Cuza” a fost încadrată la gradul 2 de risc seismic, reprezentând un risc major pentru cei 900 de elevi și profesori, fostul primar Marius Stan a hotărât mutarea colegiului în sediul fostei Școli Generale nr. 8, din cartierul Țiglina 1.

Tot Marius Stan a demarat și construirea unui nou sediu al Primăriei Galați. Noul primar, Ionuț Pucheanu, pare hotărât să rezolve problema imobilului în care funcționează maternitatea, de fapt Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Buna Vestire”, demarând negocierile cu reprezentanții Fundației „Caritatea”.

Municipalitatea a primit zilele trecute o ofertă de la Fundația „Caritatea”. „Am primit acum o ofertă din partea comunităţii evreieşti. Prima sumă avansată e undeva la aproximativ 1.400.000 euro pentru preluarea imobilului în totalitate, sumă din care se vor scădea ultimele 12 chirii plătite. Şi putem discuta de o achiziţie în rate pe următorii 4-5 ani”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Primăria se va muta într-un nou sediu, construit pe o structură de beton abandonată din 1989, a unei săli de conferințe pentru ședințele activiștilor PCR, ce era ridicată lângă Palatul Administrativ. I se spunea „Fabrica de aplauze”.

Municipalitatea va avea, astfel, un sediu propriu după trei decenii. În 1986, Primăria Galați, pe atunci Consiliul Popular, a fost dată afară din propriul sediu, Casa „Lambrinidi” de pe strada Domnească nr. 55, imobil pe care municipalitatea îl cumpărase în 1907. Constantin Dăscălescu, pe atunci prim-secretar PCR la Galați, ulterior prim-ministru, a trecut Casa „Lambrinidi” în proprietatea Regionalei CFR Galați și a evacuat Primăria Galați, mutând-o în imobilul de pe str. Domnească nr. 38, construit în 1911 și care în perioada interbelică era „Grand Hotel”, unul din locurile în care roiau prostituate de lux, camuflate în dame de companie pentru afaceriştii locali sau marinarii navelor care făceau escală în port.

În 2009, fostul „Grand Hotel” a fost restituit lui Pierre Macri, moștenitorul foștilor proprietari și Primăria Galați a ajuns să plătească o chirie de 16.000 de euro/lună. În 2013, fostul primar Marius Stan a alocat 49 de milioane lei, fără TVA, pentru construirea și dotările noului sediu al Primăriei Galați, pe ruinele fostei „Fabrici de aplauze”. Lucrările la noul sediu sunt în întârziere, dar din 2017 Primăria Galați nu va mai fi „homeless”.  

Casa „Lambrinidi“, pierdută în instanță

Interesant este că deși Fundația „Caritatea” și familia Macri au reușit să obțină retrocedarea fostelor proprietăți, Primăria Galați nu a reușit acest lucru. În 2006, fostul primar Dumitru Nicolae a încercat să obţină în instanţă retrocedarea Casei „Lambrinidi”. Tribunalul şi Curtea de Apel Galaţi au dat dreptate Primăriei, CFR-ul a făcut recurs şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat dreptate CFR.

ÎCCJ, mai precis judecătorul Florin Costiniu, implicat în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu, a dispus că imobilul trebuie să rămână în proprietatea CFR, pentru că în 1968 „bunul a devenit proprietate socialistă de stat”. Culmea este că – potrivit uneia din probele depuse la dosar – SNCFR, sub semnătura directorului de atunci al Regionalei Galaţi, Ionel Filimon, recunoştea că imobilul nu aparţine CFR. Într-o adresă transmisă executorului judecătoresc Gabriela Postelnicu, în legătură cu recuperarea silită a datoriilor către Electrica, Filimon scria: „corpurile de clădire identificate nu sunt proprietatea noastră”.

Cele mai citite

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European. Se vor discuta candidaturile pentru președinția Consiliului și a Comisiei Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Reuniunea din 17 iunie...

Scoicile şi rapanele din Marea Neagră sunt sigure pentru consumul uman

Inspectorii sanitar-veterinari din Constanța au anunţat că poate fi reluată recoltarea de moluște vii din Marea Neagră. Decizia vine după ce timp de 10 zile,...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă