37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSportFotbalFederația Moldovenească de Fotbal jignește în stil „sovietic” România: Urăm succes vecinilor...

Federația Moldovenească de Fotbal jignește în stil „sovietic” România: Urăm succes vecinilor noștri, România și Ucraina, la EURO 2024

La debutul la EURO 2024 al României, Federația Moldovenească de Fotbal a adoptat o așa zisă poziție „neutră” și de „politețe” care a reușit să jignească sentimentele multor români, nu doar ale celor care iubesc fotbalul, reacțiile din mediul online fiind foarte virulente.

„ Astăzi, vecinii noștri din România 🇷🇴 și Ucraina 🇺🇦 debutează la EURO 2024, într-un duel direct.
Federația Moldovenească de Fotbal le urează succes ambelor echipe și un parcurs de excepție la acest turneu!
Echipa națională de fotbal a României
Українська Асоціація Футболу / Ukrainian Association of Football”, este mesajul postat pe Facebook de oficialii Federației Molodovenești de Fotbal.

Nu știm ce au avut de gând cei care au scris și apoi au postat acest mesaj, dar cu siguranță au reușit să stârnească un val de critici și de mesaje acide care arată cât de nepotrivit și chiar insultător a fost acesta la adresa tuturor celor care simt românește, de pe ambele maluri ale Prutului.

„ România Este Țara noastră și nu vecinii noștri…..”, scrie internautul Veaceslav Schimbov, „ Voi sunteți ai noștri, Ucraina este un stat artificial cu teritorii furate de la România Mare , Ungaria , Polonia”, mesaj postat de Flavius Mihai Din, „ Românii sunt frații, nu vecinii. Ați pus egal între români și ucraineni.”, comentează Florin Necula, „ Nu vecini, dar frații joacă cu vecina Ucraina! Hai România, Țara mea de glorii!”, este un alt comentariu al Veronicăi Pascal, toate pe Facebook.

România a fost și rămâne cel mai mare susținător al Republicii Moldova în virtutea relațiilor frățești dintre cele două state bazate pe comuniunea de limbă, cultură, tradiții și istorie, dar nu de aceeași părere este și președintele FMF, Leonid Oleinicenco, reales în ianuarie 2021 pentru încă 4 ani de mandat. Cu scandal!

La momentul convocării congresului prin care a fost reales în funcția de președinte al FMF, lui Radu Rebeja, fost internațional al naționalei Republicii Moldova, dar și lui Serghei Chisiliov, unul dintre membrii cu drept de vot, nu li s-a permis accesul la alegeri, conform tvrmoldova.md.

Leonid Oleinicenco este „ străjerul” lui Igor Dodon, „lacheul” Moscovei la Chișinău

Leonid Oleinicenco a fost acuzat în decursul timpului că a politizat fotbalul din stânga Prutului.

Igor Dodon își face campanie pe banii UEFA și FIFA, iar acest lucru a fost permis de către actualul președinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Leonid Oleinicenco, susținea candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la alegerile prezidențiale din 2020, Octavian Țîcu.

Potrivit fostului boxer, asistăm la „asaltul socialist asupra sportului moldovenesc”.

Ținta e bine aleasă, pentru că FMF este o mană cerească, punctează Țîcu: „FMF primește anual de la FIFA şi UEFA circa 10 milioane de euro (circa 200 de milioane de lei), bani imposibil de urmărit cum sunt cheltuiți. În plus, fotbalul aduce imagine şi voturi, de aceea mulți politicieni în lume se gudură pe lângă sportul-rege. Pentru merite „deosebite”, Dodon l-a decorat pe Oleinicenco la 27 august 2020 cu ordinul „Gloria Muncii”. S-a străduit mult omul într-un an de preşedinție la FMF”.

„În ultima perioadă, Dodon este prezent la deschiderea mai multor edificii sportive fie la Ocnița, fie la terenurile de fotbal din Parcul de la Izvor, împreună cu Leonid Oleinicenco, președintele FMF. Sunt construcții sută la sută ale FMF, prin finanțare UEFA. Oamenii din lumea sportului au sesizat că, după numirea în mai 2019 în fruntea FMF a dnului Oleinicenco, PSRM practic a pus mâna pe fotbalul moldovenesc”, precizează Octavian Țîcu, conform ziarulnational.md.

Tactica folosită în această postare este una pur sovietică prin care denaturarea „politicoasă” a realității și a istoriei aduc mari prejudicii relației dintre cele două state românești, România și Republica Moldova, dar și susține teoria stalinistă a Kremlinului cum că națiunea moldovenească există și este diferită de cea română.

Cronica unui meci despre care puțini se preocupă de ce încă se mai joacă

În cronica acestui meci care se joacă de 33 de ani se poate consemna că România a învins duminică Republica Moldova cu scorul de 5-0 pe stadionul Zimbrul, din Chișinău, fiecare gol având alt marcator din partea formației românești venite din dreapta Prutului.

Din punct de vedere fotbalistic, România a luat o „ gură sănătoasă de oxigen” după evoluțiile mai puțin convingătoare din ultima vreme.

Meciul a fost puternic mediatizat la stânga Prutului chiar și printr-un videoclip al celebrilor Zdob și Zdub cu Frații Advahov ce au făcut senzație cu o melodie ce este practic o versiune adaptată a celei care a reprezentat Republica Moldova la Eurovision, Trenulețul. Melodia subliniază legăturile puternice dintre România și Republica Moldova.

„Hey ho! Let’s go/ Fotbal și Rock’n’roll/ Pleacă trenul! Unde ești?/ Toată lumea, hai la meci!”, este referenul melodiei. România și Republica Moldova au jucat până acum doar în meciuri amicale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă