17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSportDe ce nu ar fi suficient 51% pentru USL

De ce nu ar fi suficient 51% pentru USL

Viitorul premier va fi numit din cadrul USL doar dacă unul dintre partidele Uniunii obţine majoritatea parlamentară, spune Traian Băsescu. În replică, USL ameninţă cu suspendarea preşedintelui. Ambele tabere mizează pe propria interpretare a Constituţiei.

 

Băsescu a explicat că articolul 103 din Constituţie, care se referă la desemnarea premierului, nu vorbeşte de majoritatea obţinută de alianţe, ci doar de partide. „Dacă ar fi vrut Constituţia, ar fi scris: partid, alianţe, asociaţii de bloc şi nu mai ştiu ce. Dar prevede expres: «partid». Tocmai pentru că alianţele sunt variabile; astăzi sunt, mâine nu sunt”, a afirmat el într-o intervenţie televizată.

Preşedintele a precizat că în cazul alianţei Dreptate şi Adevăr (PD şi PNL) care a câştigat alegerile în 2004 nu s-a pus problema majorităţii parlamentare absolute. „Alianţa DA nu a revendicat 51%.  A fost o bătălie politică, au fost consultări cu toate partidele”, a explicat el. Potrivit Constituţiei, preşedintele „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Partid sau alianţă?

Expertul în drept constituţional Ioan Stanomir spune, la rândul său, că preşedintele nu e obligat să aleagă candidatul unei alianţe majoritare, fără discuţii cu partidele parlamentare, şi nici chiar pe cel al partidului care a obţinut majoritatea, fără a avea în prealabil consultări cu acel partid. „E singura ocazie în care preşedin-tele are libertatea de a decide”, spune Stanomir.

Pe de altă parte, judecătorul Ion Predescu de la Curtea Constituţională spune că aceasta nu este interpretarea corectă. „Partid sau alianţă electorală este tot una în aceste condiţii. Dacă are peste 50%, evident că numeşte premierul”, afirma el recent.

În cazul numirii unui premier care nu se bucură de sprijinul majorităţii parlamentare, acesta poate fi respins de Legislativ, iar preşedintele trebuie să facă o nouă nominalizare. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spune însă că nu se teme de acest lucru, pentru că, în opinia sa, USL nu are cum să obţină majoritatea la viitoarele alegeri.

Planul B: suspendarea preşedintelui

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Victor Ponta, spunea săptămâna trecută că, dacă USL câştigă alegerile, dar Băsescu nu va numi un premier din alianţă, „Crin Antonescu va fi preşedinte din 2012, şi nu din 2014″. Cu alte cuvinte, USL va iniţia procedura de suspendare a preşedintelui pe motiv de încălcare a Constitu-ţiei, spune Emil Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al PSD. Totuşi, USL nu a fost încă înregistrată la tribunal, deşi a depus actele în acest sens încă din 8 martie 2011. Următorul termen pentru discutarea înregistrării alianţei va avea loc pe 1 septembrie.

Potrivit legii fundamentale, preşedintele poate fi suspendat doar pentru încălcări grave ale Constituţiei de către Parlament. Decizia trebuie confirmată şi prin referendum. În proiectul de modificare a legii, propus de Băsescu, dacă decizia Legislativului nu e validată prin referendum, Parlamentul urmează să fie dizolvat. PDL speră să obţină modificarea Consti-tuţiei înainte de alegerile din 2012,  dar Voinescu recunoaşte că celelalte for-maţiuni parlamentare nu au „voinţa politică” pentru acest lucru, nici chiar partenerii de guvernare din UDMR, care se opun Parlamentului unicameral.  

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Andreea Pora, editorial: Marile necunoscute din dosarul generalilor SRI

Andreea Pora ridică semne de întrebare cu privire la linșajul mediatic și arată cum Realitatea Tv patronată de Maricel Păcuraru are legatura cu dosarul...

În New Delhi s-a înregistrat o temperatură record

Miercuri, autoritățile indiene au anunțat că New Delhi a atins un nou record național de temperatură, cu 52,3°C. Acest record a fost înregistrat la...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă