8.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSportDaniel Constantin, despre pierderile provocate de secetă. Unde sunt cele mai mari...

Daniel Constantin, despre pierderile provocate de secetă. Unde sunt cele mai mari pagube

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii,  a declarat, marţi,că pierderile cele mai mari din cauza secetei au fost la culturile de porumb, floarea soarelui şi soia, precizând că şi cei din zootehnie au fost afectaţi iar o evaluare a pagubelor va fi cunoscută în luna viitoare, relatează Mediafax.

Seceta a lovit în special cultura de primăvară, după doi ani în care agricultura a ajutat la creşterea economică a României. Cele mai mari pierderi le-am avut la porumb, floarea soarelui şi soia. Aceste precipitaţii care au venit nu mai ajută campania de primăvară, dar vor ajuta campania de toamnă. Nu ştiu care e valoarea despăgubirilor. O vom afla în luna septembrie. Sunt afectaţi şi cei din zootehnie. Vom face şi acolo o analiză în perioada următoare. Fiind furaje mai puţine, sunt mai scumpe în acest an şi sunt afectaţi. În luna septembrie vom definitiva situaţia la nivel naţional, apoi îi vom notifica pe cei de la Comisia Europeană. Cu siguranţă cei care au suferit pierderi vor primi despăgubiri“, a spus Constantin.

Ministrul a anunţat, săptămâna trecută, că autorităţile vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Culturile însămânţate în toamna anului 2014, pentru care s-a încheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, potrivit lui Constantin. Pe de altă parte, el a precizat că după adoptarea Codului Fiscal va iniţia o ordonanţă de urgenţă prin care va fi schimbată legea cooperativelor, astfel încât să se creeze facilităţi pentru cooperativele agricole.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă