29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportCCR: Art. 11 alin. 3 din Legea referendumului este neconstitutional

CCR: Art. 11 alin. 3 din Legea referendumului este neconstitutional

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat, astazi, drept neconstitutional articolul 11, alineatul 3 din Legea referendumului, admitand exceptia ridicata de Avocatul Poporului.

Articolul se refera la numarul necesar de voturi cu care Parlamentul trebuie sa se pronunte fata de solicitarea presedintelui de a convoca referendum pe o problema de interes national.

CCR a fost sesizata de Avocatul Poporului cu privirea la neconstitutionalitatea acestui articol, aceasta fiind a treia oara cand Curtea a discutat prevederi din Legea referendumului.

Avocatul Poporului a criticat art. 11, care prevede ca "punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

Avocatul Poporului a cerut Curtii sa se exprime asupra constitutionalitatii acestei prevederi prin raportare la alin. 2 art. 76 din Constitutie conform caruia "legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Parlamentul, intrunit la 1 martie, nu a reusit sa dea un aviz la propunerea presedintelui Traian Basescu cu privire la organizarea unui referendum privind introducerea votului uninominal. In favoarea propunerii sefului statului s-au pronuntat 233 de parlamentari, fiind necesar votul favorabil al 234 de senatori si deputati pentru ca legislativul sa adopte un aviz. In acest context, presedintele de sedinta, Bogdan Olteanu, a decis sa trimita Birourilor permanente reunite proiectul de hotarare pentru redactarea unei noi forme.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 14 februarie, in fata Parlamentului, ca va declansa un referendum prin care va solicita romanilor sa opteze pentru introducerea votului uninominal. In acelasi timp, seful statului si-a exprimat speranta ca Parlamentul va declansa procedurile, atat de necesare, pentru modificarea Constitutiei.

 

"Din pacate, partidele parlamentare nu au pus in aplicare angajamentul de a forma Comisia pentru revizuirea Constitutiei, cum nu s-au facut progrese nici in ceea ce priveste introducerea unui sistem de vot care sa duca la reformarea reala a clasei politice. Din acest punct de vedere, posibilitatile presedintelui de a impinge reformele constitutionale si politice sunt limitate de prevederile Constitutionale", a motivat Traian Basescu.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Un autocar și un autocamion din Ucraina s-au ciocnit în județul Constanța. Autocarul transporta copii ucraineni în Bulgaria

Un autocar și un autocamion, ambele din Ucraina, s-au ciocnit în județul Constanța, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iunie 2024. Accidentul...

Zelenski spune că va începe negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să înceapă negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene. După...

Cod galben de caniculă şi disconfort termic, luni şi marţi, în mai multe judeţe ale ţării

Meteorologii au emis avertizare de caniculă şi disconfort termic pentru mai multe judeţe ale ţării, valabilă luni şi marţi, când temperaturile vor fi ridicate....
Ultima oră
Pe aceeași temă