21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportAtletismO introducere in isihasm

O introducere in isihasm

A aparut la Editura Deisis o noua carte esentiala pentru intelegerea isihasmului si a fenomenului paisian. Se intituleaza "Vasile de la Poiana Marului. Introduceri in rugaciunea lui Iisus si isihasm". Cartea aduna pentru prima oara atat scrierile lui Vasile de la Poiana Marului, indrumatorul lui Paisie Velicikovski, cat si, reeditat, excelentul studiu inchinat acestora de Pr. Dario Raccanello (trad. Maria-Cornelia Ica jr.). Evenimentul editorial este intregit de argumentul semnat de diac. Ioan I. Ica jr. – o docta introducere in tema.

Sf. Ignatie Brianceaninov arata ca "Scrierile staretului Vasile pot si trebuie vazute drept cea dintai carte spre care trebuie neaparat sa se indrepte oricine doreste sa practice cu succes rugaciunea lui Iisus in timpul nostru (…); e genul de lectura care pregateste calea pentru studiul Parintilor greci." Ca in multe alte cazuri, cel mai serios studiu despre Vasile de la Poiana Marului a fost facut nu de catre un ortodox, ci de un catolic – printr-o teza de doctorat (sutinuta in 1986) de Pr. Dario Raccanello din comunitatea monastica Villa Brico (Italia) a Fratilor Contemplativi ai lui Iisus – o lucrare de referinta deja: "Rugaciunea lui Iisus in scrierile staretului Vasile de la Poiana Marului".

In vremea lui Petru cel Mare, ca urmare a "Regulamentului duhovnicesc" (1721) urmat de "Proclamatia monahismului" (1724) a avut loc o dramatica limitare a monahismului, arata diac. Ioan I. Ica jr: "Pe primul loc venea desfiintarea tuturor schiturilor. Rezultatul s-a putut vedea repede: din 25.207 in 1724 numarul monahilor din Rusia s-a redus in 1738 la 14.282. Masurile au culminat cu secularizarea din 1764. Din cele 1200 de manastiri existente in 1700, mai functionau in 1800 doar 452." Acestea au fost conditiile politice in care staretul Vasile (1692 – 1767) s-a refugiat impreuna cu alti confrati in Tarile Romane. Peste doua decenii avea sa fie urmat si de Paisie care a dat nastere ulterior, in creuzetul duhovnicesc de la Manastirea Neamt, la ceea ce avea sa se numeasca Renasterea filocalica…

Intregul crestinism este beneficiar al straduintelor duhovnicesti ale acestor mari figuri: Vasile de la Poiana Marului si Paisie Velicikovski (intre timp canonizati). Dar acestia n-ar fi ajuns la adevarata lor masura daca nu ar fi gasit mediul politic si spiritual adecvat precum era cel din Tarile Romane. O intreaga pleiada de stareti atat rusi cat si romani au urmat gratie acestor doua personalitati.

Abia astazi, dupa trei secole, Rusia pare sa-si revina. Daca, datorita ciumei comuniste, in 1987 nu mai existau decat 3 (!!) manastiri in Rusia, astazi sunt deja 478. Pe vremea lui  Gorbaciov mai erau circa 2.000 de biserici, astazi sunt deja aproape 13.000 fiindca aproximativ 60% dintre rusi se declara ortodocsi. Cand oare se va petrece o linistire in spirit crestin ortodox si a politicii Rusiei astfel incat sa nu mai fie posibile mizerii precum cele intamplate din nou in Basarabia?…

Cele mai citite

Noul președinte slovac Peter Pellegrini promite că va reuni țara

Peter Pellegrini a depus jurământul sâmbătă în calitate de preşedinte al Slovaciei, promiţând că va reuni ţara, care este puternic divizată din punct de...

Sute de mii de oameni sunt în stradă în Franța împotriva ascensiunii extremei drepte la alegerile europarlamentare

UPDATE: Sunt violențe între manifestanți și polițiști la Paris după ce un agent al forțelor de ordine a smuls un steag al unuia dintre...

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă