28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSportAtletismMinima moralia, in vreme de criza

Minima moralia, in vreme de criza

In conditii de criza poti practica – totusi – o politica decenta care sa pastreze in viata vectorii unei minima moralia? Dar poate ca intrebarea este prost pusa. Concret, in politica romaneasca post ’89 s-a pus vreodata o asemenea problema? In teorie, da; in practica, mai deloc, vom constata. Acum sa nu fim naivi, este o evidenta ca politicile publice sunt fortate adesea sa aiba o anume elasticitate in privinta moralei – este o realitate dura pe care o constatam de-a lungul istoriei oricarei tari.

"Dubla misiune in fata careia se afla societatea romaneasca de azi este reforma politica si innoirea etica. Cele doua demersuri se conditioneaza reciproc. Cu alte cuvinte, nu putem avea o autentica reforma a fortelor politice fara asumarea, in aceeasi masura, a unor principii si criterii etice, prin aplicarea carora actul decizional sa fie, atat cat este posibil macar, in slujba binelui comun". Afirmatiile de mai sus sunt luate din cartea intitulata "In cautarea binelui comun" (Editura Eikon, 2008). Autorii Radu Carp, Dacian Gratian Gal, Sorin Muresan si Radu Preda ofera o perspectiva istorica, economica, politologica si teologica in privinta valorilor comune care ar putea imbuna spatiul public si activitatea economico-social-politica din Romania de azi. Pledoaria acestora tinteste o viziune crestina a democratiei romanesti si cred ca deschiderea oferita ar trebui sa fie de real impact pentru momentul politic la care ne aflam.

 

Autorii vorbesc, fiecare din punctul de vedere al competentei sale, despre mai multe spatii in care ar putea fi aplicabila o minima moralia pornind tocmai de la necesara reforma politica si de la innoirea etica. Acestia identifica, adesea cu inspiratie, o minima moralia la nivel politic, economic, mediatic, intelectual. Marea noastra problema nu este "lipsa unor valori, ci amestecarea acestora cu contrariul lor. Proiectul de societate al Romaniei de maine rezida de aceea si in acest efort de limpezire etica, de separare a adevarului de minciuna, a cinstei de coruptie, a seriozitatii de prostie, a calitatii de impostura.

Este motivul pentru care un astfel de proiect are nevoie si de o perspectiva crestina implicita, apta sa irige panza freatica in care se afla radacinile fenomenelor de la suprafata timpului istoric pe care-l parcurgem in cautarea binelui comun", se subliniaza in concluziile lucrarii. Este ceea ce face si aceasta carte, de altfel, si ceea ce ar trebui sa-si propuna orice politician constient de realitatile romanesti de azi.

Pai suntem in plina criza economica, o sa mi se spuna, cine mai are timp de asemenea teorii firoscoase!? Dimpotriva, cred si sustin: taman in vreme de criza poate fi pusa cu o si mai mare intensitate problema aplicarii unei minima moralia la toate nivelele sociale. Daca ne gandim insa la actuala clasa conducatoare, la cei care fac jocurile in politica si in media, la intelectuali, intrebarea este: ai cu cine?

Cele mai citite

Simone Tempestini, favorit să câștige Raliul Clujului pentru a șaptea oară

Un total de 70 de echipaje din 5 țări vor concura în acest weekend la Raliul Clujului, a patra etapă a sezonului, unde Simone...

Decizia pe care vrea să o ia Barcelona în legătură cu turiștii. “Parlamentul catalan ne autorizează” 

Primarul orașului Barcelona din nord-estul Spaniei, într-o declarație vineri, a anunțat intenția municipalității de a pune capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029. Măsura...

Italia afirmă că țările UE vor furniza până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Țările Uniunii Europene sunt pregătite să furnizeze până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care Grupul celor șapte democrații...
Ultima oră
Pe aceeași temă