21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportAlegerile din noiembrie, un test pentru scrutinul din 2008

Alegerile din noiembrie, un test pentru scrutinul din 2008

Partidele isi vor masura fortele la alegerile pentru PE in perspectiva alegerilor cu miza din 2008, iar unii dintre oamenii politici isi vor juca in noiembrie cariera politica.
Pentru alegerile din 2008, lupta politica va porni de la procentele pe care partidele le vor obtine la alegerile pentru PE.

 

Miza acestor alegeri, organizate in premiera in Romania, este, in aparenta, una destul de mica. Subiectul propus – Parlamentul European si prioritatile europene ale Romaniei – nu prezinta un interes deosebit pentru populatia cu drept de vot si nu suscita nici un interes major pentru mass-media. In plus, din punctul de vedere al celor care duc greul alegerilor – liderii organizatiilor judetene ale partidelor –, scrutinul pentru Parlamentul European este neinteresant deoarece pentru ei conteaza sa-si poata impune oameni pe listele parlamentare, in Parlamentul national. Or, in conditiile in care regula pentru listele de candidati la PE spune ca acestia sunt desemnati de la Bucuresti, este de presupus ca motoarele partidelor nu vor dudui la capacitate maxima. In schimb, la nivel central, exista o preocupare a liderilor politici de a transforma alegerile pentru PE intr-un fel de examen pe care vor sa-l dea pentru a vedea care le este forta electorala inainte de alegerile  care conteaza, respectiv cele din 2008. Din acest motiv nu se intrezaresc aliante electorale posibile, fiecare formatiune dorind sa vada cat poate castiga prin forte proprii. PD nu doreste sa participe pe liste comune cu PLD la aceste alegeri, pentru a putea vedea in realitate, nu in sondaje, care este "valoarea" de piata a partidului lui Stolojan. PNL nu doreste sa mearga pe liste comune cu PNTCD si AP, liberalii avand deja probleme serioase la nivel organizatoric si la nivel de imagine.

 

Dan Voiculescu ar dori sa pacaleasca din nou un partid mai mare care sa-l ajute sa treaca pragul electoral spre Parlamentul de la Strasbourg, dar nimeni nu mai pare dispus sa-i duca in spate partiduletul. Pentru Dan Voiculescu, alegerile din noiembrie au cu adevarat o miza importanta. Daca PC nu reuseste sa obtina nici macar un mandat de europarlamentar, Voiculescu poate sa-si ia adio de la orice alianta salvatoare pentru alegerile urmatoare. De aceea, in aceasta perioada poarta negocieri febrile pentru o alianta care sa-l salveze in noiembrie. La PSD insa nu a avut succes. "In nici un caz nu mai facem alianta cu PC", sustine Cristian Diaconescu. Liberalii in schimb se arata dispusi sa-l coopteze pe Voiculescu in echipa lor, dar numai prin fuziune, ceea ce seful PC nu accepta. "Sunt discutii, dar timide, Voiculescu vrea alianta, noi vrem fuziune", recunoaste vicepresedintele PNL, Ludovic Orban.  

Miza
Si pentru Mircea Geoana alegerile din noiembrie ar putea sa reprezinte punctul terminus al carierei sale de presedinte al PSD. In cazul in care partidul va face un scor slab, sub 20%, Congresul anuntat deja l-ar putea schimba pe Geoana din functie.
In schimb, pentru Gigi Becali scrutinul de la iarna ar putea sa fie trambulina de pe care la alegerile din 2008 sa sara in Parlament cu grupuri parlamentare proprii, ceea ce ar insemna o victorie rasunatoare.

Cele mai citite

Măsură drastică la întâlnirea OSCE de la București: MAE nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus

România nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus la adunarea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la București, transmite...

Cum a ajuns un „candidat AI” pe buletinele de vot în Marea Britanie la alegerile parlamentare

Marea Britanie va avea, în premieră, un „candidat AI” pe buletinele de vot pentru parlamentare, din zona Brighton Pavilion din Brighton și Hove, un...

Tragic accident la Tomşani, Vâlcea. Un tânăr de doar 22 de ani și-a pierdut viața

Un accident tragic a avut loc în localitatea Tomșani din Vâlcea, în care un tânăr de 22 de ani a murit după ce mașina...
Ultima oră
Pe aceeași temă