33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialZiua sentinţei pentru Fenechiu, în dosarul Transformatorul

Ziua sentinţei pentru Fenechiu, în dosarul Transformatorul

UPDATE: Relu Fenechiu a declarat marţi, la ICCJ, că nu a eludat niciodată legea în materia vânzării de transformatoare, relatează Mediafax.

Astfel, Fenechiu a spus că a făcut rost de documente de la SISE Moldova ce stabilesc că în contabilitatea acesteia nu s-a înregistrat vreun prejudiciu.

“Mai dau un singur exemplu şi apoi faceţi ce vreţi cu mine. Am vândut o bobină cu 160 de lei, care a fost vândută ulterior cu 800 de lei. Dacă aveam vreo formă de înţelegere cu directorul, nu o vindeam cu 780 de lei, spre exemplu? Majoritatea produselor au fost achiziţionate atunci de la persoane de etnie romă, iar explicaţia este aceea că centrele de transformare au fost vândute şi afaceriştii au chemat romii să facă curat”, a arătat fostul ministru.

Relu Fenechiu a admis în faţa judecătorilor că piesele nu erau noi, dar că niciodată nu s-a susţinută că firma sa vinde piese noi şi că preţurile nu erau cele mai mari de pe piaţă.

El a arătat că a obţinut de la SISE Moldova documente care au fost remise şi DNA şi care atestă că valoarea produselor livrate de firmele implicate în acest dosar este, în realitate, de aproximativ 1,5 milioane de lei, şi nicidecum de şase milioane de lei, cum susţin procurorii anticorupţie.

Fenechiu a mai spus că tot SISE Moldova ar fi cerut DNA, în 2013, dreptul de a se putea folosi de o serie de produse, în speţă transformatoare şi angrenaje electrice pe care procurorii anticorupţie au pus sechestru.

Potrivit lui Fenechiu, care a făcut referire la documentele SISE Moldova, toate aceste produse ar fi în stare perfectă de funcţionare, dar nu pot fi folosite, din cauza sechestrării.

“Câtă vreme SISE spune că vrea să le vândă pentru că sunt bune, nu pot înţelege unde este fapta penală. Din 2007, s-a pus sechestru pe aceste bunuri”, a explicat fostul ministru.

Fostul ministru liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, ar putea afla marţi dacă va fi condamnat sau achitat. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reiau marţi judecarea recursurilor din dosarul “Transformatorul”. 

Relu Fenechiu a declarat, marţi, la intrarea în sediul ICCJ, că nu se teme de o condamnare în dosarul “Transformatorul”, după ce s-a întâmplat ieri, precizând că speră să fie achitat, însă trebuie să ia în calcul şi o eventuală condamnare, pentru că “trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul”. Completul de cinci judecători al instanţei supreme continuă, marţi, judecarea recursurilor formulate atât de Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu, Mihai Bogdan Damian, Ioan Turbatu, Ion Mărghidan, Petru Andronache, cât şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva condamnărilor la închisoare cu executare dispuse, în 12 iulie, în cazul celor şase inculpaţi.

Relu Fenechiu a declarat, la intrarea în sediul instanţei supreme, că este pentru prima oară când un om de afaceri ajunge în faţa instanţei pentru un astfel de caz, o complicitate care nu este gândită decât prin prisma faptului că un martor a afirmat că l-a văzut o dată în cabinetul unui director şi prin prisma faptului că anumite plăţi ale facturilor s-au făcut înainte de termenul scandent.

“Niciodată nu a existat în istorie o condamnare pentru o astfel de faptă”, a spus Fenechiu.

Fostul ministru al Transporturilor a adăugat că speră să fie achitat de Completul de cinci judecători al instanţei supreme, dar ia în calcul şi posibilitatea de a fi condamnat, “pentru că trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul”.

Fenechiu a precizat însă că, în opinia lui, judecătorii vor lua în considerare probele elocvente, susţinând că el crede că mai există şi dreptate în România

Întrebat dacă se teme că va fi condamnat, Fenechiu a spus că se teme de foarte puţine lucru, pentru că a trecut prin multe lucruri, precizând că nu se teme pentru el, ci pentru familia sa.

“Nu mi-e teamă de o condamnare, după ce s-a întâmplat ieri (condamnarea la patru ani de închisoare cu executare a fostului premier Adrian Năstase, n.r.). Mi-aş dori foarte mult ca procesul acesta să fie televizat”, a mai spus Fenechiu, precizând că va cere instanţei, dacă se poate, acest lucru, pentru ca toată lumea să vadă ce se întâmplă.

Fenechiu a mai spus că nu a greşit cu absolut nimic şi că a fost şi este un om de afaceri care a făcut demersuri pentru a-şi vinde marfa.

Relu Fenechiu a mai spus că a fost acuzat în mass-media că a vândut produse vechi, scumpe, inutilizabile, care erau rămase pe stoc.

“Există documente clare care arată că în perioada 2002-2004 produsele vândute de firmele la care eram eu acţionat erau de patru-cinci ori mai ieftine. Am adus dovezi că produsele similare, care puteau exista pe piaţă de la firme similare, erau de patru-cinci ori mai scumpe”, a precizat Fenechiu.

În opinia lui Fenechiu, instanţa ar trebui să permită o expertiză contabilă şi tehnică, pentru a arăta că produsele au fost vândute, nu au rămas în stoc la firmele care le-au cumpărat, dar şi pentru a arăta că tot sistemul energetic foloseşte produse fabricate înainte de 1990.

La ultimul termen, în 9 decembrie, avocaţii ar fi trebuit să depună în scris toate motivele avute în vedere la declararea recursurilor, lucru care nu s-a întâmplat. Preşedinta completului de judecată, Livia Stanciu, le-a atras atenţia avocaţilor că este pentru ultima oară când mai amână dosarul pe aceste motive de procedură, asigurându-i că pe 7 ianuarie 2014 toţi inculpaţii vor fi audiaţi.

Condamnarea în primă instanţă

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a fost CONDAMNAT de instanţa supremă, pe 12 iulie, în dosarul “Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu EXECUTARE şi la trei ani pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi.

Citeşte şi: Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani inchisoare cu EXECUTARE, plus 3 ani pedepsă complementară

Infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt complicitate la abuz in serviciu, imputându-i-se săvârşirea a 46 fapte materiale de corupţie. Decizia a fost luată în UNANIMITATE de cei trei judecători ai instanţei supreme, respectiv de judecătorii Francesca Vasile, Iulian Dragomir şi Mirela Sorina Popescu.

Citeşte şi: Fenechiu: Până acum, nu am tratat cu seriozitate procesul

Avocatul lui Relu Fenechiu, Gheorghe Mateuţ, a anunţat că a făcut recurs împotriva condamnării. Recurs a făcut şi DNA, care a cerut o pedeapsă de 15 ani închisoare, plus un spor de pedeapsă din cauză că Fenechiu a săvârşit 46 de fapte materiale de corupţie.

A fost pentru prima dată când un ministru în FUNCŢIE a fost condamnat pentru corupţie. Pentru că a fost numit pe funcţia de ministru, deşi era învinuit pentru fapte de corupţie, România a fost criticată în rapoartele de ţară ale Comisiei Europene.

Citeşte şi: Omul de afaceri Relu Fenechiu, sufocat de datorii şi executat de Fisc

După condamnare, Fenechiu şi-a dat DEMISIA din funcţia de ministru al Transporturilor, însă a anunţat că NU îşi va da demisia din Parlament. 

Faptele din rechizitoriu

In rezumat, în dosarul “Transformatorul”, Relu Fenechiu, fratele său Lucian Fenechiu şi unul dintre partenerii de afaceri, Bogdan Damian, au fost trimişi în judecată pentru 39 de infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu consecinte DEOSEBIT DE GRAVE şi 7 acuzaţii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. În total: 46 de infracţiuni.

Citeşte şi: CEREREA lui Relu Fenechiu privind excepţia de neconstituţionalitate, RESPINSĂ definitiv de ICCJ

Ei au cumpărat de la fiare vechi (de la un bulibaşă) componente de transformatoare, le-au vopsit şi le-au vândut la SISEE Electrica Moldova cu preţuri mari, ca şi cum ar fi fost noi. Directorii SISEE , care au aprobat cumpărarea pieselor, au primit pedepse mai mari decât fraţii Fenechiu.

Cine a mai fost condamnat şi ce bunuri rămîn sub sechestru

Aceeaşi pedeapsă de cinci ani închisoare cu executare au primit-o Lucian Fenechiu, fratele lui Relu Fenechiu, precum şi asociatul acestora, Relu Bogdan, tot pentru săvârşirea a 46 de acte materiale. Cei doi au primit şi ei pedeapsa complemntară de trei ani de interzicere a unor drepturi.

Citeşte şi: Instanţa a motivat condamnarea lui Relu Fenechiu în dosarul Transformatorul

Au mai fost condamnaţi, dar la pedepse mai mari, conducătorii SISEE Electrica Moldova : Ioan Turbatu director general, la 6 ani inchisoare pentru abuz in formă calificată, plus o pedeapsă complementară de cinci ani; Petru Andronache , director comercial, la 7 ani inchisoare pentru abuz in serviciu, plus o pedeapsă complementară de cinci ani, Ion Mărghidan, director -la şase ani închisoare, plus cinci ani pedeapsă complementară.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/624e754a6b2a54be318a2184a79bbe0f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Cele mai citite

Decizia luată de Vladimir Putin după 24 de ani!

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord în această săptămână pentru prima dată în ultimii 24 de ani, au anunțat cele două...

România debutează la EURO 2024. Tricolorii întâlnesc Ucraina, de la ora 16.00

România înfruntă Ucraina, luni, de la ora 16:00, la Munchen, în primul meci din Grupa A a Campionatului European de fotbal – EURO 2024. Echipele...

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă