12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialZi crucială în negocierile de pace israeliano-palestiniene

Zi crucială în negocierile de pace israeliano-palestiniene

Israelul trebuie să aleagă între colonii şi pace, a declarat preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Adunarea Generală a ONU, cu câteva ore înainte de expirarea unui moratoriu israelian privind construcţia de locuinţe în Cisiordania, de care atârnă soarta negocierilor de pace, scrie NewsIn.

Potrivit Ynet, ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, aflat de asemenea la New York, îi va cere premierului israelian să prelungească moratoriul cu cel puţin două-trei luni, ca singura modalitate de a salva procesul de pace. Moratoriul expiră duminică.

Netanyahu, al cărui guvern de coaliţie include partide care cer continuarea colonizării, a respins până acum apelurile preşedintelui Barack Obama de a prelungi moratoriul. Construirea de noi locuinţe în colonii trebuie să aibă însă loc la scară limitată, a spus premierul israelian.

Eforturile de pace au continuat sâmbătă pentru a încerca să se ajungă la un compromis între israelieni şi palestinieni, în condiţiile în care duminică expiră moratoriul pentru coloniile din Cisiordania. Mahmoud Abbas s-a întâlnit la New York cu emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, dar nu şi cu secretarul de stat Hillary Clinton, aşa cum se anunţase anterior.

Liderul palestinian a spus la ONU că un acord de pace este posibil dacă Israelul se retrage până la graniţele din 1967 şi permite statului palestinian să aibă capitala la Ierusalim. “Israelul este mai presus de lege. Extinde colonii, ridică zidul apartheid-ului”, a afirmat Abbas.

Potrivit Ynet, palestinienii au respins până acum toate propunerile de compromis făcute de partea israeliană în privinţa moratorului.

“Duminică este o zi critică” pentru procesul de pace, au declarat surse apropiate negocierilor

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă