24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: O platformă de extracţie a gazelor din Azerbaidjan, exploatată de BP,...

WikiLeaks: O platformă de extracţie a gazelor din Azerbaidjan, exploatată de BP, a explodat în 2008

O explozie puternică, ce a provocat o enormă scurgere de gaz, a avut loc în septembrie 2008 pe o platformă exploatată de BP în Azerbaidjan, potrivit notelor diplomatice americane dezvăluite de site-ul WikiLeaks şi publicate joi de cotidianul britanic The Guardian, relatează AFP, citat de Mediafax.

BP a reuşit să îşi evacueze la timp cei 212 angajaţi după incidentul care a condus la închiderea a două platforme şi încetarea producţiei, potrivit aceleiaşi surse, care precizează că gigantul petrolier a recunoscut faptele la momentul respectiv.

Această informaţie intervine la o zi de la decizia administraţiei Obama de a depune plângere, miercuri, împotriva BP pentru stabilirea responsabilităţii civile a grupului în mareea neagră din Golful Mexic, generată de explozia unei platforme petroliere, Deepwater Horizon, exploatată de BP, la 20 aprilie.

“După explozia unui rezervor, a fost «enorm de mult noroi» pe platforma pe care BP a studiat-o ulterior, pentru a afla originea exploziei şi a scurgerii de gaz”, arată una dintre telegramele americane.

O altă notă dezvăluie că BP a avut noroc că şi-a evacuat angajaţii, graţie faptului că focul nu a ajuns la gaz.

Bill Schrader, care în perioada respectivă era responsabil al BP în Azerbaidjan, a explicat că dacă acest incident nu a interesat presa în mod deosebit, el constituie în schimb o problemă prioritară pentru Guvernul azer, care deplânge pierderi de ordinul a «a 40-50 de milioane de dolari pe zi»”, adaugă documentul.

The Guardian susţine că BP a refuzat să comenteze acest incident care a avut loc în Marea Caspică, la complexul Azeri-Chirag-Guneshli.

Cele mai citite

Țara care va implementa săptămâna de lucru de şase zile

Grecia urmează să implementeze o săptămână de lucru de șase zile, într-un efort de a combate deficitul de muncitori calificați, o problemă acută în...

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...

Partidul premierului britanic Rishi Sunak, rezultate slabe, arată datele sondajelor recente

Sondajele din Marea Britanie indică un dezastru electoral pentru conservatorii premierului Rishi Sunak. Specialiștii folosesc termenul „extincție electorală” și spun că partidul de la guvernare...
Ultima oră
Pe aceeași temă