22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialVorarlberg, Austria cool

Vorarlberg, Austria cool

Nu am ştiut acest lucru decât după ce m-am întors de acolo aşa că nu vă aşteptaţi la peisaje industriale, ci la un loc de relaxare inedit, surprinzător şi uşor de explorat.

Introducerea cu bogăţia era necesară pentru a înţelege ce se poate face pentru turism atunci când nu se trăieşte exclusiv din asta. Vorarlberg e un loc cosmopolit, dăruit de natură şi transformat de oameni. În primul rând veţi observa aici arhitectura „ciudată”, un fel de vechi combinat cu nou atât de bine încât pare a fi parte din peisaj.

Cu mulţi ani în urmă, câţiva tineri arhitecţi, sătui de rigorile breslei, impuse de la Viena, au decis să se stabilească şi să creeze în Vorarlberg. Având sprijinul autorităţilor locale, au reuşit să transplanteze conceptul de cool din metropolă în mediul rural. Şi au făcut-o în aşa fel încât să nu pară nicidecum forţat.

Bregenz, capitala provinciei, este situat la poalele muntelui Pfaender, pe malul lacului Boden, iar numele lui sună ca o arie de operă în urechea oricărui iubitor de muzică clasică. Şi asta pentru că aici, în fiecare vară, are loc cel mai mare festival de operă din Europa, ţinut pe o insulă ancorată de faleza din Bregenz a lacului Boden.

Oraşul vine în valuri înspre munte, zona nouă pe malul lacului, zona veche urcând înspre versanţi. Oraşul are câte ceva de oferit vizitatorilor în orice zi a anului, însă vara un sejur în Bregenz începe sau se termină cu o seară la operă. Însuşi James Bond a fost tentat de spectacolul de pe scena plutitoare în „Quantum of Solace”. La fiecare doi ani, aici se montează câte o operă care se joacă aproape zilnic în lunile iulie şi august. Artişti lirici renumiţi din întreaga lume îşi petrec verile aici, spre încântarea unui public al cărui număr sare de 1 milion de vizitatori melomani anual. Pentru 2009-2010, opera aleasă de organizatori este „Aida” de Verdi.

Natura şi arta modernă

Cei cărora le place arta modernă găsesc în Bregenz un muzeu care poate fi descris, simplu, cu un singur cuvânt: special. Arhitectura clădirii e deosebită, deoarece foloseşte la maximum lumina naturală, pereţii exteriori şi tavanul fiind transparenţi. Fiecare etaj găzduieşte de obicei opera unui singur artist. Dacă nu aţi vizitat un asemenea loc, pregătiţi-vă să fiţi uimit. Spaţii uriaşe ocupate de obiecte puţine şi în general instalaţii din care nu veţi înţelege mare lucru, însă, cu siguranţă artistul creator a ştiut ce face când a făcut.

Natura este peste tot în Bregenz. Când v-aţi făcut plinul de operă şi obiecte de artă, luaţi telefericul până sus pe Pfaender apoi grăbiţi-vă înspre plajele de pe malul lacului pentru o bălăceală şi, seara, luaţi un cocktail la cluburile ce se aliniază pe mal.

Cele mai citite

Selecţionatele Danemarcei şi Sloveniei au terminat la egalitate

Danemarca și Slovenia au terminat la egalitate, scor 1-1. Danezii au deschis scorul prin Christian Eriksen în minutul 17, dar slovenii au reușit să egaleze...

Polițiștii rutieri vor avea un cod de conduită obligatoriu în relația cu șoferii

Polițiștii rutieri din România vor trebui să respecte un cod de conduită specific în relația cu șoferii. Această obligație este inclusă într-un proiect de lege...

Clienții Hidroelectrica primesc o veste proastă. lata online prin aplicația iHidro se amână

Hidroelectrica reia licitație pentru implementarea unui sistem de plăți online în aplicația sa, iHidro. Prima licitație a fost anulată dearece oferte primite au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă