18.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialVlas, la un pas de libertate

Vlas, la un pas de libertate

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis revocarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele Ioanei Maria Vlas, in dosarul privind Fondul National de Acumulare, si punerea de indata in libertate a acesteia. Procurorii Parchetului General au contestat decizia, iar recursul se va judeca astazi la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ioana Maria Vlas, arestata preventiv in dosarul FNA, implicata intr-un scandal economic urias in 2000, cu privire la prabusirea Fondului National de Investitii, este la un pas de libertate, dupa ce magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis ieri revocarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele sau. Decizia magistratilor nu este definitiva si a fost atacata cu recurs de procurorii Parchetului General la instanta suprema. Daca magistratii ICCJ vor admite recursul procurorilor, Vlas va ramane in arest. Daca recursul va fi respins, aceasta va fi eliberata prin decizie definitiva. Judecatorii Florica Duta si Petre Rosu, cei care au hotarat eliberarea de indata a inculpatei au luat in considerare caracterul rezonabil al arestarii, sustinand ca faptul ca Vlas se afla in arest de peste trei ani contravine prezumtiei de nevinovatie, “deoarece starea de arest preventiv s-ar transforma anticipat intr-o pedeapsa”. “Complexitatea cauzei determinata de numarul mare de persoane implicate si durata in timp a procedurilor judiciare nu poate constitui un motiv de mentinere a starii de arest”, se mai arata in motivarea deciziei de eliberare data de judecatori.
De asemenea, magistratii considera ca buna desfasurare a procesului penal se poate asigura si prin lasarea in libertate a Ioanei Maria Vlas.
Aceasta le-a spus judecatorilor ca niciodata nu a obstructionat bunul mers al actului de justitie, dar, pentru prima data in cei patru ani de cand se afla in arest, solicita punerea in libertate, pentru a-si formula in bune conditii apararea. Aparatorul Ioanei Maria Vlas, avocatul Elena Paunescu, a declarat ca clienta sa a preferat sa fie judecata, pana in prezent, in stare de arest, deoarece ii era teama de Sorin Ovidiu Vantu. Elena Paunescu a precizat ca ea este cea care a convins-o pe Ioana Maria Vlas sa solicite revocarea mandatului de arestare in dosarul privind prabusirea Fondului National de Acumulare (FNA). Elena Paunescu a mai spus ca acum Vlas nu se mai teme de Vantu, fiind pregatita sa se lupte in instanta pentru a-si dovedi nevinovatia.
De asemenea, avocata a apreciat decizia judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti, spunand ca nu era normal ca doar Vlas sa fie cercetata in stare de arest, iar ceilalti inculpati sa fie liberi.
La randul sau, presedintele Asociatiei Investitorilor FNA, Stefan Ionita, a declarat ca investitorii nu se mai opun eliberarii Ioanei Vlas din arest. El a lasat sa se inteleaga ca pe investitori ii intereseaza in primul rand sa-si recupereze banii depusi la FNA si mai putin pedepsele pe care le vor primi cei vinovati de caderea fondului.

Fuga spectaculoasa a lui Vlas

Un alt scandal economic monstruos in care a fost implicata Ioana Maria Vlas a fost cel referitor la prabusirea Fondului National de Investitii, in anul 2000. Vlas a detinut functia de presedinte al SOV Invest SA, societate care administra FNI. Imediat dupa ce FNI a sistat platile catre investitori, si inainte ca procurorii sa o puna sub acuzare pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu in forma calificata si emiterea unei file cec fara respectarea conditiilor legale, Vlas a parasit Romania, in compania unui prieten de familie si asociat de-al sau intr-o firma, Teodor Imescu. A fost data in urmarire prin Interpol si, timp de trei ani, au existat tot felul de speculatii cu privire la tara in care aceasta s-ar afla. Ministrul de Interne de la acea data, Constantin Dudu Ionescu, afirma ca se cunoaste tara in care se ascunde “mama FNI” si ca va fi adusa in tara dupa ce i se va demonstra vinovatia. In final, s-a descoperit ca Vlas se ascundea de autoritatile romane in Israel. In aducerea sa in tara s-a implicat pana si fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, care i-a cerut omologului sau de la acea data, Ariel Sharon, sprijin pentru extradarea acesteia. Dupa o operatie de liposuctie facuta in Israel si platita din contul de 80.000 de dolari pe care “mama FNI” il avea in tara sfanta, Vlas si-a angajat un avocat israelian, Yoram Sheftel, care a venit in Romania pentru a negocia intoarcerea acesteia in tara. Presa centrala relata, la acea data, ca Vlas a conditionat intoarcerea sa in tara si oferirea de informatii despre “o persoana importanta” de deblocarea contului din Israel, judecarea in stare de libertate si pedeapsa minima. Imediat dupa aceasta veste, seful Departamentului de Afaceri Internationale din Ministerul israelian de Externe a acuzat autoritatile romane ca au furnizat presei informatii confidentiale primite de la partea israeliana in legatura cu cererea de extradare a Ioanei Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, si ca, astfel, au fost puse in pericol sansele de rezolvare favorabila a cererii. In martie 2003, Vlas s-a intors in tara si s-a predat Politiei, fiind arestata preventiv din acel moment si pana in prezent.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre posibilitatea ca Rusia să atace România: “Suntem pregătiți”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o declarație sâmbătă, că România este o țară sigură și că nu există motive de îngrijorare în ceea ce...

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...

Tribunalul București suspendă executarea sentinței din dosarul Dan Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă