22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Cine sunt româncele care se ocupă de securitatea datelor din...

VIDEO: Cine sunt româncele care se ocupă de securitatea datelor din întreaga Europă

Daria Cătălui este Ofițer în Securitatea Datelor și protejarea informațiilor publice și private în cadrul ENISA (Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor) , corespondentul european al NSA, agenția care se ocupă cu securitatea datelor pe teritoriul statului american și nu numai.

Rodica Tirtea este coordonator al departamentului de criptografie și decriptare limbaje binare codificate. Un fel de cititor în coduri modern așa cum odată Aliații încercau să spargă codul Enigma.

Daria Cătălui si Rodica Tirtea lucrează de mai multi ani in cadrul ENISA și ambele se ocupa de gestionarea problemelor de securitate, prevenirea atacurilor cibernetice sau izolarea evenimentelor teroriste din spatiul virtual.

 “Educația civică este esențială când vine vorba de securitate cibernetică. Noi nu-i putem proteja pe toți cetățenii comunitari dacă aceștia nu sunt atenți când bifează tot felul de căsuțe atunci când instalează programe neautorizat sau își configurează diferite conturi.”, a explicat Daria. 

Daria se ocupă de peste 4 ani de securitatea rețelelor informatice la nivel european, este implicată în sectorul de educație civică, desfășoară activități de tip management social și elaborteaza strategiile de informare ENISA. 
  
 Licențiată in politici publice la Universitatea din București, are multiple calificări în zonă de: educație globală, sisteme de e-learning, studii de tineret; studii de securitate regională și de securitate a informațiilor, de comunicare și protejarea datelor.  

 CITESTE SI: Romania este atacata zilnic de catre hackeri

Pe urmele codului Enigma

Rodica Tirtea s-a alăturat Agenției Europene pentru Securitatea Informatiei în noiembrie 2009 si este implicata in departamentul de criptografie si coduri sursa. A participat la redactarea a peste zece rapoarte despre capacitatea de adaptare a tarilor din Uniunea Europeana și criptografie.

Între anii 2001 și 2005 a lucrat ca cercetător în ESAT(Belgia). In prezent deține doctorate în Inginerie și în Informatică. A absolvit Informatică și Economie la Universitatea din Oradea.

​Rodica Tirtea n-a fost prezenta astazi la Conferinta despre securitatea cibernetica dar urmeaza sa revina in tara.

</p>

Cele mai citite

VIDEO. Edi Iordănescu pregătit pentru partida cu Ucraina: “Echipa noastră va da totul”

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a făcut declarații într-o conferință de presă desfășurată la München, înaintea partidei cu Ucraina, prima...

VIDEO. Denis Alibec, gata pentru România – Ucraina: “Nu cred că ne este teamă de cineva”

Încă puțin până când România va juca primul meci la EURO 2024. Naționala lui Edi Iordănescu va întâlni Ucraina, luni, de la ora 16:00. Cu...

Țara care va implementa săptămâna de lucru de şase zile

Grecia urmează să implementeze o săptămână de lucru de șase zile, într-un efort de a combate deficitul de muncitori calificați, o problemă acută în...
Ultima oră
Pe aceeași temă