32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialUtilizatorii, "atacati" pe chat

Utilizatorii, “atacati” pe chat

Rezultatele unui sondaj realizat de Gecad a relevat faptul ca romanii nu se gandesc la securitatea calculatorului atunci cand primesc fisiere sau linkuri via programe de mesagerie instanta, 40 la suta dintre acestia accesand datele primite.

Alexandrul Stoian este programator si, pentru a fi tot timpul in legatura cu echipa sa, foloseste doua programe de "instant messaging", Yahoo! Messenger si Skype. El spune ca pentru cineva care lucreaza 14 ore pe zi aceste aplicatii il ajuta sa economiseasca timp si bani, scutind astfel convorbirile telefonice. "Insa exista si cateva minusuri pentru ca pot primi fisiere infectate cu virusi sau linkuri catre site-uri malitioase de la oameni pe care nu-i am in listele de contacte", spune Stoian. Acesta a adaugat ca s-a intamplat de cateva ori sa "accepte" cateva fisiere sau sa acceseze cateva dintre adresele "catre site-uri funny" si s-a ajuns chiar si la instalarea sistemului de operare si a celorlalte aplicatii. "Asta se intampla acum cativa ani, cand eram la inceput", explica programatorul.
Pe langa Stoian, exista inca cateva sute de mii de utilizatori romani ai programelor de mesagerie instanta care au primit cel putin o data, de la cunoscuti sau de la diverse persoane care nu se aflau in listele de contacte, un fisier infectat sau un link catre un site malitios. Un sondaj realizat de compania Gecad a aratat ca aproximativ 40 la suta dintre romani au intalnit o asemenea situatie si putin mai mult de 25 la suta dintre respondenti au declarat ca au si rulat fisierele astfel primite. Aceste atacuri seamana foarte mult cu cele care utilizeaza virusi de tip "worm", acestea fiind distribuite prin posta electronica. Utilizatorul, ca potentiala victima, are un rol extrem de important in succesul sau insuccesul atacului, prin rularea sau, respectiv, ignorarea mesajului. Oficialii Gecad le recomanda celor care folosesc programe precum Yahoo! Messenger, GTalk, MSN Live si chiar Skype sa fie atenti la ce mesaje primesc, dar si sa mentina un grad sporit de securitate a calculatorului. "Toate aplicatiile prin care se poate comunica online trebuie mentinute actualizate la zi, pentru o mai buna protectie", explica Alexandru Motoi, CTO la Gecad.
Dezvoltare
» Site-urile de stiri, posibile surse de infectare a PC-ului
Saptamana trecuta,
BitDefender, divizia de securitate informatica a Softwin, a anuntat descoperirea unui virus JavaScript, ascuns in spatele interfetei site-ului international de stiri TCS Daily, unul dintre cele mai accesate de americani.
Codul care ducea la infectarea calculatorului era inserat
(probabil de catre un hacker) in aplicatia ce se ocupa cu redimensionarea fonturilor din fiecare pagina, iar infestarea se produce fara ca utilizatorul sa realizeze acest lucru.
"Deghizarea unui malware este foarte buna, incat programele antivirus nu-l pot detecta", a spus Marius Tivadar, cercetator anvirus la BitDefender.

Cele mai citite

Atenție! Kaufland retrage un produs de la raft, deoarece există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogene

Retailerul Kaufland a luat decizia de a retrage de pe rafturi un sortiment de file de somn suspectat de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes. Conform...

Alegeri istorice în Mexic. O femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția de președinte

Pe 2 iunie, mexicanii își vor alege viitorul președinte într-o cursă istorică în care o femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția supremă,...

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu rachete americane

Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă