22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Ministrul Niţă, audiat la DNA în dosarul ”Mită la Hidroelectrica”. Vulpescu...

UPDATE. Ministrul Niţă, audiat la DNA în dosarul ”Mită la Hidroelectrica”. Vulpescu vorbeşte şi despre alte contracte “problematice”

UPDATE: Remus Vulpescu a declarat, joi, la ieşirea de la DNA, că la Hidroelectrica sunt “şi alte contracte problematice”. Vulpescu a precizat însă că dacă societatea va fi administrată corect, Hidroelectrica  “poate constitui un nucleu de dezvoltare regională în domeniul energiei“.

“În mod sigur, sunt şi alte contracte problematice. În mod sigur, suntem încă departe de a fi făcut din Hidroelectrica o companie curată, o companie ce poate să-şi valorifice potenţialul. Hidroelectrica este, poate, singura companie a statului român care, astăzi, poate constitui un nucleu de dezvoltare regională în domeniul energiei. Hidroelectrica este o companie care, dacă va fi administrată corect, va putea într-un timp scurt – trei, patru, cinci ani, nu mai mult – să deţină capacităţi de generare sau să desfăşoare diverse alte activităţi în domeniul energiei în întreaga regiune, nu numai în România”, a declarat Vulpescu. 

—–

La ieşirea din DNA, ministrul Constantin Niţă a refuzat să spună dacă ştia de şpăgile promise  de către consilierul său, Ioan Mihăilă, arestat în dosar, pentru încheierea unui contract de 263 de milioane de euro cu ENERGON POWER&GAS.

“Ce, eu stau la taclale cu consilierii?” a susţinut ministrul înainte de a pleca grăbit din faţa sediului DNA.

—-

UPDATE: Remus Vulpescu, denunţătorul în scandalul “Mita la Hidroelectrica”, a fost chemat şi el la DNA, unde este audiat  în acest moment şi ministrul Constantin Niţă.

 Înainte de a intra în sediul DNA, Vulpescu  a susţinut că orice informaţie legata de mită trebuie denunţată într-o ţară membră a UE.

Vulpescu figurează ca fiind suspectat de săvârşit infracţiunii de subminare a economiei naţionale într-un alt dosar “Hidroelectrica”, instrumentat de DIICOT.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, este audiat joi în dosarul ”Mită la Hidroelectrica”, în care a fost arestat consilierul său Ioan Mihailă, dar şi unul dintre directori instituţiei.

Dosarul s-a construit în jurul denunţului făcut de Remus Vulpescu, despre negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de  263 de milioane de euro. Mita promisă lui Remus Vulpescu era de 1,4 milioane de euro.

In interceptări, directorul Hidroelectrica Eugen Brădean  spunea despre ministrul Niţă:

Deci, eu presupun că, în afară de cei patru (cu care urmau să împartă mita, după cum rezultă din interceptari – n.n.) , cum ar veni, este… este inclus şi NIŢĂ (ministrul delegat pentru Energie în Guvernul României) şi… probabil, vreun băiat cu ochii albaştri (sintagmă folosită pentru a desemna un ofiţer al vreunui serviciu secret – n.n.)…[neinteligibil]… Şi ei sunt convinşi… (…) Presupun că mai e şi vreun alt băiat cu ochii albaştri, probabil, cumva, care-l protejează pe el şi nu ştiu ce. Acuma, cine, nu ştiu”.

 Vulpescu a cerut un sumă cash înainte de semnarea contractului ( pentru realizarea flagrantului), dar Mihăilă şi Brădean au decis sa-l scoată “din afacere” deoarece găsisera altă persoană din Consiliul de Supraveghere şi din Directorat, dispusă să accepte mita după semnarea contractului.

Procurorii DNA au intervenit inainte cu o zi de semnarea contractului care ar fi prejudiuciat Hidroelectrica cu peste 90 de milioane de euro.

Citeşte şi: Cât de sus ajungea mita în cazul de corupţie de la Hidroelectrica

În acelaşi dosar au fost audiaţi la DNA, miercuri, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fiul fostului şef al DGIPI Virgil Ardelean, Alin Ardelean, iar luni a fost audiat administratorul firmei Energon Power & Gas din Cluj, Rareş Criste.

Tribunalul Bucureşti a decis în 24 octombrie, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean – director de trading la Hidroelectrica – şi a lui Ioan Mihăilă – fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă -, în dosarul de mită privind vânzarea de energie.

Citeşte şi: Dosarul “mită la Hidroelectrica”: Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă rămân în arest

Decizia a fost contestată de cei doi la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis definitiv menţinerea măsurii preventive.

Ioan Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Eugen Brădean, de complicitate la luare de mită şi la dare de mită.

 

Citeşte şi: Director în cadrul Hidroelectrica, în conflict de interese de natură penală

Potrivit DNA, în octombrie, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru în acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Procurorii au arătat, în referatul prin care au propus arestarea preventivă a celor doi, că Eugen Brădean l-a abordat pe holurile instituţiei pe Remus Vulpescu, căruia i-a spus că poate primi între 500.000 şi un milion de euro de la nişte “parteneri”, pentru a sprijini acordarea de contracte de vânzare a energiei electrice unei firme.

Citeşte şi: Omul de afaceri Rareş Criste, audiat la DNA în dosarul “Mită la Hidroelectrica”

Procurorii au precizat că Brădean a menţionat că este vorba de societatea Energon Power & Gas din Cluj şi că ar mai exista alte trei-petru persoane ce urmează să primească bani, fără a dezvălui identitatea acestora şi suma pentru fiecare.

În timpul discuţiei, Brădean, “pentru a întări seriozitatea ofertei făcute”, a acceptat remiterea către Vulpescu a unui avans de 20 la sută, respectiv aproximativ 200.000 de euro, fiind dispus să negocieze cu cei care ofereau această sumă un avans mai consistent de 35 la sută.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Brădean Eugen, au mai arătat procurorii DNA.

Directoratul Hidroelectrica a respins propunerea unui membru privind participarea companiei cu o ofertă pe bursa OPCOM pentru vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane de euro, la cererea firmei Energon Power&Gas, considerând că încheierea contractului ar produce pierderi semnificative.

“În data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat în discuţie propunerea cu privire la avizarea participării Hidroelectrica cu o ofertă de vânzare, la cererea de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare în perioada 2014-2017, la preţul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)”, arăta Hidrolectrica, într-un comunicat de presă.

Directoratul a respins propunerea cu trei voturi “împotrivă”, o abţinere şi un vot “pentru”, fiind astfel consemnată o majoritate care a considerat că un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.

Comunicatul Hidroelctrica nu a menţionat votul dat de fiecare membru al directoratului. Din directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stănculescu, Aurel Cocoş, Eugen Brădean, Mihai Teleanu şi Ovidiu Agliceru.

Cele mai citite

VIDEO. Denis Alibec, gata pentru România – Ucraina: “Nu cred că ne este teamă de cineva”

Încă puțin până când România va juca primul meci la EURO 2024. Naționala lui Edi Iordănescu va întâlni Ucraina, luni, de la ora 16:00. Cu...

Spargere ca-n filme în SUA. 20 de hoți au jefuit un magazin de bijuterii într-un minut jumate

Jaf inedit în California, Statele Unite. Imaginile de supraveghere ale unui magazin de bijuterii arată 20 de hoţi care sparg vitrinele şi iau tot...

BACALAUREAT 2024. Luni are loc proba de limba și literatura română 

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română -...
Ultima oră
Pe aceeași temă