12 C
București
marți, 4 octombrie 2022
AcasăSpecialPanică la Manchester: Un suspect de 23 de ani a fost arestat,...

Panică la Manchester: Un suspect de 23 de ani a fost arestat, pentru implicarea în atacul de la Arena, iar un altul a fost reținut în legătură cu amenințarea de la mall

UPDATE 16.00: Un designer grafic din Manchester, Nick Yates, a asistal la momentul în care suspectul de 23 de ani a fost reținut, potrivit BBC.

„Am văzut un Mercedes negru care a parcat pe marginea drumului și din el au ieșit opt ofițeri de poliție, toți cu haine simple, dar purtând șepci cu semne distinctiv. Când am traversat strada, am văzut un individ cu cătușe, imobilizat lângă un zid”.


Un prim suspect a fost arestat, marți, de poliția britanică, în legătură cu atacul terorist care  avut loc, luni seara, pe Manchester Arena, la finalul unui concert al solistei americane Ariana Grande, cauzând moartea a 22 de persoane și rănirea altor 59. Este vorba despre un bărbat de 23 de ani. Un al doilea bărbat a fost reținut, după ce centrul comercial Arndale, situat la mai puțin de un kilometru de locul exploziei, a fost evacuat, după ce martorii ar fi auzit un zgomot puternic, a anunțat Poliția din Manchester, pe Twitter.

Anterior, premierul britanic Theresa May și șeful poliției din Manchester au precizat că atacatorul de la sala de concerte a acționat singur, detonându-și un dispozitiv improvizat, pe Manchester Arena. Cu toate acestea, șefa Executivului britanic atrăgea atenția că, pentru moment, nu se știe dacă individul care acționat pe cont propriu.Inițial, poliția a anunțat, pe Twitter, că a fost arestat într-un cartier din sudul orașului Manchester și că arestarea are legătură cu atacul din sala de concert. Totodată, un bărbat a fost arestat la Centrul Arndale, la mai puțin de un kilometru de locul atacului soldat cu moartea a 22 de persoane, unde oamenii au fost evacuați, după ce ar fi auzit un zgomot puternic.

„Pentru moment, nu există indicii că suspectul ar avea legături cu atacul de seara trecută”, a anunțat Poliția.Potrivit Daily Mail, atacatorul ar fi fost cunoscut polițiștilor. Astfel, în prezent ofițerii anti-terorism analizează sute de ore de înregistrări, încercând să reconstituie drumul acestuia până la arenă. Anterior, el ar fi efectuat misiuni de cercetare, pentru a analiza locul în care a avut loc explozia.

Potrivit unei surse de securitate, „este puțin probabil ca dispozitivul să fi fost unui sofisticat și că ar fi fost făcut de atacator, întrucât organizațiile teroriste sunt sceptice privind consultarea unor experți în fabricarea de bombe”. Totodată,  autoritățile analizează rămășițele dispozitivului, mai susține Daily Mail.Cum a fost făcut dispozitivul

 Dispozitivul folosit în explozie a fost unui improvizat. Astfel, anchetatorii încearcă, acum, să stabilească cum a intrat atacatorul în posesia lui

BBC indică trei posibile ipoteze: atacatorul a fost învățat să confecționeze bomba, atacatorul a învățat singur cum să o facă, altcineva i-a oferit-o. În cazul în care cineva l-a învățat pe individ cum să confecționeze bomba, acest lucru ar putea indica legături cu o persoană care să se fi întors din Siria sau Irak.

Însă dacă a confecționat dispozitivul, apare întrebarea: cum a reușit să treacă neobservat, având în vedere că este nevoie de îndemânare și timp.

Al treilea scenariu ar fi cel mai rău, notează BBC, pentru că ar sugera că o persoană care poate face bombe este în libertate și nu se află în vizorul autorităților.

 

22 de persoane au murit și 59 au fost rănite, luni seara, după ce o bombă a explodat pe Manchester Arena, la finalul concertului cântăreței americane Ariana Grande. Poliția din Manchester a precziat, marți dimineața, că atacatorul este un bărbat care a acționat singur și care ar fi folosit un dispozitiv exploziv improvizat. El și-ar fi pierdut viața în atentat.

Tot în cursul dimineții, a fost făcut public numele primei victime. Este vorba despre o studentă de 18 ani. Theresa May a anunțat că mulți dintre cei răniți sunt în stare gravă, fiind copii și adolescenți. 

Pentru moment, ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a precizat că nu deține informații că ar fi și cetățeni români printre victime, dar că vor ști cu siguranță după-amiază. 

 

 

Cele mai citite

Președintele Iohannis e supărat pe plagiatori, premierul Ciucă se simte vizat

Președintele Iohannis a găsit imediat un înlocuitor pentru Sorin Cîmpeanu în funcția de ministru al Educației. Șeful statului a avertizat cu acest prilej că...

Lukașenko face un apel la mobilizarea școlarilor pentru recolta de cartofi

Preşedintele belarus Aleksandr Lukașenko a lansat luni un apel la mobilizarea școlarilor pentru recolta de cartofi din această fostă republică sovietică, afirmând că va...

Două dosare penale și amenzi de 32.000 de lei după protestul AUR

Forțele de ordine au aplicat amenzi contravenționale și au inițiat două dosare penale în urma protestului care s-a desfășurat duminică, 2 octombrie 2022, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă