2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialLIVE UPDATE. Gruparea Stat Islamic a lovit la Manchester, la un concert...

LIVE UPDATE. Gruparea Stat Islamic a lovit la Manchester, la un concert al Arianei Grande, lăsând în urmă 22 de morți și 59 de răniți. Principalul suspect este Salman Abedi. Cea mai tânără victimă, o fetiță de opt ani | FOTO + VIDEO

22 persoane au murit și aproximativ 59 au fost rănite, luni noaptea, după ce o bombă a explodat pe Manchester Arena, la finalul unui concert al solistei americane Ariana Grande. Gruparea Stat Islamic a revendicat, marți atacul. Poliția britanică a arestat un suspect. Atacatorul a murit în explozie.


UPDATE 19,05: Suspectul autor al atentatului comis luni seară la Manchester și soldat cu 22 de morți și cel puțin 59 de răniți a fost identificat drept Salman Abedi, a anunțat marți agenția de presă Reuters, care citează mai mulți oficiali americani.

Conform declarațiilor a doi oficiali din SUA care au ținut legătura cu autoritățile britanice, Abedi — care potrivit cotidianului The Telegraph s-a născut la Manchester în 1994, părinții fiind refugiați libieni — ar fi venit cu trenul de la Londra la Manchester.


UPDATE 18.15: Autoritățile au decis să limiteze circulația în Manchester, începând cu ora 17.00. Între timp, au loc percheziții ale polițiștilor, la Royston Court, Regina a ținut un minut de reculegere, în memoria victimelor atacului, iar între 18.00 și 19.00, ora locală, oamenii vor ieși în centrul orașului și vor depune flori, în memoria celor care și-au pierdut viața, scrie BBC.

17.55: Hari Bucur Marcu, analist politico-militar, a explicat, într-un interviu pentru RL, de ce atacă teroriștii săli de spectacole. Mai multe puteți citi aici. 

16.44:  Interpolul se află în strânsă legătură cu poliția britanică, după atacul de la Manchester. 

”Într-o investigație în desfășurare, fluxul de informații este vital, atât pentru polițiști, cât și pentru familiile și prietenii celor implicați în atac. Interpol va oferi orice sprijin este necesar”, a declarat secretarul general al Interpol, Jurgen Stock.

16.33: Regina Elisabeta a II-a s-a declarat șocată de atacul de la Manchester 

”Știu că vorbesc în numele tuturor atunci când îmi exprim solidaritatea cu toți cei care au fost afectați de acest incident tragic și în mod special familiilor și prietenilor ale celor care au murit sau au fost răniți. Aș vrea să îmi exprim admirația pentru felul în care au răspuns oamenii din Manchester la acest act barbar”, este mesajul transmis de Elisabeta a II-a. 

Doi cetățeni polonezi au fost dați dispăruți, în urma atacului de la Manchester, au anunțat autoritățile din Polonia. 

 


16.06: Peste o sută de persoane și-au pierdut viața, în ultimii doi ani, în săli de concerte și cluburi. Cel mai recent a avut loc, luni seara, la un spectacol al artistei Ariana Grande, la Manchester

Zeci de persoane au picat victime, în ultimii doi ani, atentatelor care au vizat săli de concert și cluburi. Cel mai recent a avut loc, luni seara, la un concert al artistei americane Ariana Grande. Astfel, 22 de persoane au murit și 59 au fost rănite, după ce un bărbat a detonat un dispozitiv exploziv improvizat, pe care îl avea asupra lui, informează agenția France Presse.


15.47: O fetiță de opt ani a căzut victimă teroriștilor Statului Islamic, în atacul de la Manchester

O fetiță de opt ani din Leyland este a doua victimă a cărei identitate a fost confirmată, în urma atacului din Manchester, scrie BBC News. Moartea fetiței pe nume Saffie Rose Roussous a fost confirmată de Consiliul Local din Lancashire. 

15.40: Atacatorul era „fie cetățean britanic, fie din Marea Britanie”, potrivit jurnaliștilor BBC. Informația nu a fost, însă, confirmată din surse oficiale.

 Potrivit sursei citate, autoritățile britanice fac percheziții și ar urma ca mai mult persoane să fie reținute.

12 copii sub vârsta de 16 ani se află printre răniții internați în spitale din Manchester, a anunțat șeful Ambulanței.

15.20: MAE a primit o singură solicitare de asistență pentru un român care se afla la Manchester în seara exploziei: Persoana este în afara oricărui pericol

14.56: Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atacul terorist. Comunicatul de presă a fost făcut public pe rețeaua de mesagerie Telegram, notează BBC.

14.40: Doi suspecți au fost arestați.



13.13: Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat, într-o conferință de presă, că mulți dintre răniți sunt copii și tineri, a căror stare de sănătate este gravă. Totodată, ea a spus că poliția crede că deține informații despre identitatea atacatorului.

„Explozia a coincis cu finalul concertului pop. Este un act laș de terorism împotriva populației, însă acesta iese în evidență, pentru că a vizat tineri lipsiți de apărare. Pot să vă spun că, pe lângă atacator, alte 22 de persoane au murit. Cei răniți sunt tratați în opt spitale. Mulți dintre răniți sunt în stare foarte gravă și printre ei sunt mulți tineri și copii. Nu pot să înțeleg ce minte bolnavă a atacat copii, dar vă pot spune că trebuie să îi prindem pe cei responsabili și să îi aducem în fața Justiției. Poliția vorbește despre un singur atacator, dar trebuie să aflăm dacă a acționat singur. Poliția crede că are identitatea atacatorilor, dar deocamdată nu o poate face publică. Poliția și serviciile secrete au acționat conform protocolului. Aproximativ 400 de persoane au acționat, după incident. Am sporit patrulele armatei, inclusiv la Londra. În preajma Arenei din Manchester rămâne, deocamdată, un perimetru de siguranță. Nivelul de alertă teroristă rămâne la nivelul sever. Vom continua să evaluăm situația. Zilele următoare trebuie să ne amintim că nu este un atac lipsit de sens ci că oameni și-au pus în pericol viețile, pentru a salva necunoscuți”, a spus premierul Theresa May, după consiliul de urgență.

„Vin zile grele. Suntem alături de familii și oferim sprijin autorităților locale. Fiecare dintre noi trebuie să fie alături de victimele din Manchester. Terorismul nu va învinge niciodată. Valorile noastre vor câștiga”.

12.55: Povestea tragică a primei victime identificate în atacul de la Manchester: O fată de doar 16 ani, care s-a stins în brațele mamei ei

Prima victimă identificată în atacul de la Manchester este o fată de 16 ani, pe nume Georgina Callander. Citește povestea tinerei aici. 

12.05: Ariana Grande, răvășită după explozia de pe Manchester Arena, unde a susținut un concert. 22 dintre fanii acesteia, între care și copii, au fost uciși. Cântăreața și-a anulat concertele. 

„Sunt devastată. Din toată inima, îmi pare foarte, foarte rău. Nu am cuvinte", a scris Ariana Grande, marți dimineața, pe contul său de Twitter.​

Vezi și: VIDEO. Groaza de pe Manchester Arena, în momentul în care atacatorul sinucigaș se aruncă în aer

 



11.50: Președintele american Donald Trump a condamnat atentatul, într-un discurs susținut în cadrul vizitei sale în Israel: „Atât de mulți tineri frumoși și inocenți au fost uciși de <<ratați malefici>>. Nu îi voi face monștri, pentru că le-ar plăcea acel termen. Ar spune că e un nume grozav. O să îi numesc <<ratați>>, pentru că asta sunt. Și vom mai avea parte și de alții. Amintiți-vă doar că societatea noastră nu poate tolera ca vărsarea de sânge să continue. Această ideologie diabolică trebuie eradicată”, a spus Trump.

11.32:  Susţinători ai Statului Islamic au sărbătorit, marţi, pe reţele de socializare, explozia care a avut loc la concertul Arianei Grande de pe Manchester Arena, deși gruparea Stat Islamic nu a revendicat, încă, atentatul, informează Reuters.

Conturi de Twitter afiliate Statului Islamic au folosit hashtaguri cu privire la explozie şi sub care postează mesaje prin care sărbătoresc atentatul. Unii utilizatori îndeamnă la comiterea unor atacuri asemănătoare în alte zone. Unele mesaje prezintă atentatul ca pe un act de răzbunare faţă de atacuri aeriene în Irak şi Siria.

„Se pare că bombele forţelor aeriene britanice împotriva copiilor din Mosul şi Rakka tocmai au ajuns înapoi la #Manchester", scrie un utilizator, Abdul Haqq, pe Twitter, referindu-se la oraşe aflate sub controlul jihadiştilor în Irak şi Siria, împotriva cărora luptă o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite, din care face parte şi Marea Britanie.

Alţii postează mesaje prin care se încurajează să comită atacuri de tip „up solitar” în Occident şi videoclipuri în care Statul Islamic proferează ameninţări la adresa Statelor Unite şi Europei. Un alt internaut afirmă că el speră că Statul Islamic a comis atacul, însă nicio revendicare nu a fost publicată pe vreunul dintre canalele de propagandă ale grupării.

„Noi sperăm ca cel care l-a comis să fie unul dintre soldaţii califatului”, a scris el pe un canal afiliat grupării, pe reţeaua de mesagerie Telegram.

Alţii au postat bannere cu mesajul „începutul este Bruxellesul şi Parisul, iar în Londra formăm un stat”, referindu-se la atacuri similare comise anterior de „lupi singuratici” în Belgia şi Franţa revendicate de către grupare.

10.40: Președintele rus Vladimir Putin i-a trimis un mesaj premierului Theresa May, în care și-a exprimat regretul pentru atentatul de pe Manchester Arena, potrivit BBC.

„Condamnăm ferm această crimă cinică și inumană. Speăm că cel care l-a pus la cale să nu scape de pedeapsa pe care o merită”, potrivit agenției RIA Novosti.

Totodată, premierul israelian Benyamin Netanyahu a transmis condoleanțe familiilor victimelor, potrivit publicației The Guardian.

„Transmit condoleanțe familiilor celor care au murit și sper ca răniții să aibă parte de o recuperare rapidă. Terorismul este o amenințare globală și este necesar ca țările civilizate de pretutindeni să îl combată”.

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat surprinsă de veste: „Oamenii din Marea Britanie pot fi asigurați că Germania este alături de ei”, potrivit The Guardian.

Premierul indian Narendra Modi a scris, pe Twitter: „Sunt îndurerat de atacul din Manchester. Îl condamnăm cu fermitate. Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile celor decedați și ne rugăm pentru cei răniți”.

Și președintele francez Emmanuel Macron a reacționat, marți, exprimându-și „groaza" și „consternarea".

„Emmanuel Macron va avea o convorbire telefonică cu Theresa May și va fi informat în timp real în legătură cu evoluțiile anchetei. Cu groază și consternare Emmanuel Macron, președintele Republicii, a aflat de noul atentat care a lovit luni seara în timpul unui concert”, se arată într-un comunicat al președinției franceze în care se exprimă compasiunea Franței și solidaritatea cu Marea Britanie.

Totodată, premierul Edouard Philippe a condamnat „cea mai lașă formă de terorism”: „Președintele Republicii va continua cu guvernul și cu forțele britanice lupta împotriva terorismului”, se arată în comunicat.

Totodată, premierul Edouard Philippe le-a cerut marți cetățenilor francezi să fie vigilenți. „Cea mai lașă formă de terorism a lovit din nou, țintind — la fel ca la Paris, acum mai bine de un an — o sală de concert”, a spus Philippe.


 10.37: Două dintre fiicele primarului din Liverpool erau pe Manchester Arena, luni seara, informează BBC.

10.20: „În momentul de față nu avem indicii că ar fi și cetățeni români. Stăm în legătură cu Poliția. Am putea ști cu exactitate după-amiază. Din fericire, nicio familie nu a semnalat dispariția vreunei persoane care ar fi fost acolo. Vom ști cu exactitate în cursul după-amiezii. Sper ca lucrurile să rămână așa. Cel puțin deocamdată nu avem sesizări”, a spus ambasadorul român în Marea Britanie, Dan Mihalache, într-o intervenție la Digi24.



 

10.15:  Șeful Poliției din Manchester: Explozia de la concertul Arianei Grande a fost cauzată de un atacator sinucigaș, care a folosit un dispozitiv improvizat

Șeful poliției din Manchester, Ian Hopkins, a declarat, marți dimineața, într-o conferință de presă, că autorul atacului de pe Manchester Arena, soldat cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 59, a fost cauzat de un bărbat care a acționat singur și care a murit în explozie. Suspectul ar fi folosit un dispozitiv improvizat.


10.07: Clubul de fotbal Manchester City a reacţionat, marţi, pe contul oficial de Twitter, după explozia de la concertul Arianei Grande.

„Am aflat cu mare tristeţe despre evenimentele teribile petrecute la Arena. Inimile noastre sunt alături de victimele acestei tragedii şi de serviciile de urgenţă ale oraşului nostru", a fost mesajul transmis de clubul Manchester City.

09.50: Participanții la concertul Arianei Grande, de pe Manchester Arena, care au reușit să părăsească sala de concerte în siguranță, au povestit, pentru publicațiile internaționale, cum zgomotul puternic a stârnit panică printre persoanele din interiorul arenei, care au început să fugă, să țipe și să se calce în picioare.

„A fost cel mai înfricoșător lucru pe care l-am văzut în viața mea. S-a auzit foarte tare, ca o bubuitură foarte intensă. Înainte de acel sunet, toată lumea râdea și vorea despre show. Dar apoi toți au început să țipe și să se îngrămădească spre ieșiri. Era foarte multă gălăgie. Nimeni nu știa ce este (n.r – zgomotul). Dar oamenii țipau: <<bombă>>,  <<bombă>>! Era foarte multă panică în jur. Erau oameni care țipau numele altor oameni, încercau să găsească oameni cu care veniseră la concert și nu puteau. Toată lumea căuta pe cineva”, a declarat Esme Findlay, în vârstă de 20 de ani, pentru People. 


09.22: Și șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-a arătat solidar cu victimele„Condamn cu fermitate atentatul de pe Manchester Arena! Sunt alături de victimile și familiile lor și sper din tot sufletul ca printre cei răniți să nu fie și români! #prayformanchester”, a scris el, marți dimineața, pe Facebook.

 

09.14: Bilanțul morților a crescut la 22 de persoane, între care și copii, iar numărul răniților a ajuns la 59, informează BBC News.

 Potrivit Poliției, atacatorul este un bărbat care a acționat singur și care a murit în explozie. El avea asupra lui un dispozitiv exploziv improvizat, pe care l-a detonat.

Ministrul de Interne al Marii Britanii a calificat atacul drept unul „barbar, care a avut ca țintă, în mod deliberat, doar pe cei vulnerabili”.

09.00: „Prioritatea noastră este ca, împreună cu poliția antiterorism, să aflăm mai multe despre persoana care a comis acest atac. Am desfășurat exerciții în mod constant pentru a testa capacitatea de răspuns la un astfel de eveniment. Există un perimetru de securitate în jurul sălii de spectacol, care va rămâne în vigoare. Avem o istorie lungă aici, în Manchester, a comunității care stă împreună. Este important să fim vigilenți, dar să ne continuăm viețile. Oamenii se trezesc cu această veste îngrozitoare, în această zi tristă. Toate serviciile abilitate vor face tot ce le stă în putință pentru a rezolva această situație”, a declarat un reprezentant al Poliției britanice.

„Pot să confirm că sunt copii printre victime”, a mai spus el.

 

08.50: Mai multe vedete au reacționat, pe Twitter, după atacul de pe Manchester Arena.

Harry Styles a scrie pe Twitter: „Sunt sfâşiat să văd ce s-a întâmplat la Manchester. Le transmit tragostea mea celor implicaţi.

Nicki Minaj a spus că o doare sufletul pentru sora ei, Ariana şi pentru orice familie afectată de acest tragic incident din Marea Britanie. „S-au pierdut vieţi nevinovate", spune ea.

Katty Perry a scris şi ea pe aceeaşi reţea de socializare: „Mă rog pentru toată lumea de la concertul Ariana Grande”. 

Demi Lovato a scris şi ea pe Twitter după incidentujl de la Manchester Arena: „Plâng imaginându-mi toţi acei inocenţi care au mers la un concert şi-au pierdut viaţa. Mă rog pentru  fiecare şi pentru toţi”.

08.46: Premierul conservator Theresa May și liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn și-au suspendat, marți, campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate de la 8 iunie, informează AFP.

Corbyn a precizat pentru agenția Press Association că el și May au căzut de acord să „suspende până la noi ordine” campania din cauza atentatului.

08.44: Premierul Sorin Grindeanu a scris, pe pagina sa de Facebook, marți dimineața: „Toate gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care și-au pierdut viața și către cei răniți în urma exploziei din Manchester. Ambadasa României la Londra e în permanentă legătură cu autoritățile britanice, pentru a afla dacă sunt români printre victime. Numărul de urgență al misiunii diplomatice este 0044 7738716335.”

 

08.40: Cântăreața americană Ariana Grande și-a exprimat profundul său regret, după ce 19 persoane au murit, la finalul concertului său, informează BBC News, Daily Mail și DPA.

 „Distrusă. Din adâncul inimii mele, îmi pare atât de rău. Nu am cuvinte", a scris pe Twitter artista de 23 de ani, care a scăpat nevătămată din atacul soldat cu 19 morți și 50 de răniți. 

„Cuvintele nu ne pot exprima durerea pentru victimele și familiile afectate din acest atac fără sens. Plângem viețile copiilor și ale celor dragi pierdute în acest act laș", a scris pe Twitter și managerul vedetei, Scooter Braun.

Artista efectua un turneu european, care, după spectacole la Dublin și Manchester, urma să ajungă pe O2 Arena din Londra miercuri și joi.

08.20: Guvernul Marii Britanii, condus de premierul Theresa May, se va reuni de urgență, marți, de la ora locală 09.00, după atacul de la Manchester Arena, informează televiziunea Sky News, potrivit Reuters.

Potrivit unei surse din Partidul Conservator, afirmă că formațiunea de guvernământ își suspendă campania electorală pentru alegerile generale din 8 iunie.

May a declarat că autoritățile lucrează pentru aflarea detaliilor exploziei produse luni seara la Manchester Arena, la finalul unui concert al solistei americane Ariana Grande. Incidentul este tratat ca „un atentat terorist îngrozitor. Toate gândurile noastre sunt alături de victime și de familiile celor afectați", a mai spus prim-ministrul.

„Lucrăm să stabilim toate detaliile a ceea ce este tratat de poliție ca un atac terorist cumplit", a subliniat Theresa May, exprimându-și simpatia pentru familiile victimelor. 

În Franța, din partea guvernului francez, noul ministru de interne, Gerard Collomb, și-a exprimat „solidaritatea cu poporul britanic" într-un mesaj pe Twitter. „Gândurile mele se îndreaptă spre victime și familiile îndoliate", a scris el.  La rândul lor, primarii din Paris și Nisa, două orașe franceze afectate de atentate, și-au exprimat marți solidaritatea cu victimele atacului de la Manchester.

„#Parisul este în această noapte alături de #Manchester. Gândurile mele se îndreaptă spre victimele, spre familiile lor și echipele de salvare care intervin la fața locului", a scris într-un mesaj Twitter în limba franceză și engleză primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Primarul Nisei, Christian Estrosi, și-a exprimat de asemenea într-un mesaj pe Twitter „solidaritatea cu locuitorii din #Manchester". „Gândurile sunt alături de cei răniți, de familiile și apropiații victimelor". 

„Canadienii au aflat cu oroare despre atentatul survenit la Manchester" și „gândurile lor sunt alături de victime și de familiile lor", a scris premierul Justin Trudeau pe contul său de Twitter.

Măsuri de securitate sporite, la New York

Autoritățile din New York au întărit măsurile de securitate în locuri sensibile, după atacul de luni seara, din Manchester. Autoritățile au precizat totuși că nu au înregistrat o amenințare specifică vizând teritoriul american.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a anunțat că a ordonat suplimentarea patrulelor „în locuri deosebit de sensibile" (metrou, aeroporturi…) ca „măsură de precauție" în urma atentatului de la Manchester.

 „Acest act aparent de terorism împotriva unui concert la care asistau mii de adolescenți și tineri, este un atac oribil și inexplicabil împotriva valorilor noastre universale de ființe umane. New York este solidar cu poporul britanic și cu prietenii noștri din toată lumea împotriva forțelor urii și ale terorii", a declarat guvernatorul într-un comunicat.

Departamentul american al Securității Interne a declarat că încearcă să obțină mai multe informații despre atentat și este gata să acorde asistență omologilor săi britanici: „Pentru moment nu avem informații care să indice o amenințare specifică împotriva evenimentelor muzicale din SUA. Totuși, publicul va putea constata măsuri de securitate întărite în interiorul și în jurul locurilor evenimentelor publice, autoritățile luând măsuri de precauție suplimentare", a adăugat el.


Poliția britanică a anunțat, în cursul nopții, că tratează explozia ca pe un atac terorist. Un bilanț actualizat al poliției confirmă că incidentul s-a soldat cu 19 morți și aproximativ 50 de răniți.Potrivit oficialilor britanici, răniţii sunt trataţi la şase spitale şi anunţă numerele de urgenţă la care populaţia poate primi informaţii despre victime. De asemenea, poliţia pune la dispoziţie un număr de telefon la care oamenii pot raporta autorităţilor antiteroriste orice mişcare suspectă.

Oficiali americani au declarat, pentru Reuters, că potrivit indiciilor inițiale, ar putea fi vorba de un atentat sinucigaș.Poliția a făcut cunoscut că în zonă mai există un obiect suspect și că va efectua o explozie controlată la câteva zeci de metri de locul deflagrației ucigașe.

Potrivit CNN, un bărbat surprins în imagini în zona Manchester Arena, care avea un rucsac, este posibilul terorist sinucigaș.

BBC precizează că Manchester Arena are cu 21.000 de locuri și este cea mai mare sală de concerte din Europa. Printre participanții la concert ar fi fost mai mulți copii. 

Martorii au afirmat inițial că au auzit o bubuitură puternică, iar în rețelele sociale de pe internet au fost postate imagini cu spectatori fugind de la concert.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, a declarat, marți dimineața, că din primele informații nu rezultă că ar exista victime cetățeni români. La Ambasada României din Marea Britanie s-a constituit o celulă de criză, a mai spus reprezentantul diplomației române.

MAE român reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328;0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgență al misiunii diplomatice 0044 7738716335.

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă