12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialUn român care susține că a inventat „rețelele sociale” vrea să dea...

Un român care susține că a inventat „rețelele sociale” vrea să dea în judecată Facebook. Cere o despăgubire consistentă

Un român care susține că a inventat conceptul de „rețea socială” încă din anii ’80 a anunțat că vrea să dea în judecată Facebook și să ceară despăgubiri de 10 milioane de euro „pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală”.  

„Mă numesc Gabriel Antoniu Lavrincic, sunt născut în anul 1976 în comună Marca, jud. Sălaj. Sunt director comercial la fabricile: SC SIMEX SA din Șimleul Silvaniei, SC CASĂ MOBILĂ SIMEX SRL din Şimleu Silvaniei, SC MICRO SRL din Şimleu Silvaniei, SC UNICONF SA din Zalău şi SC NORD SIMEX SRL din Satu Mare, reprezint şi promovez industria românească de mobilă şi cea textilă în Federaţia Rusă, republicile ex-URSS, Europa, America şi Asia.  Doresc să dau în judecată compania FACEBOOK INC., şi să cer despăgubiri în valoare de 10 milioane de euro pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală în cea ce priveşte conceptul de reţea socială care îmi aparţine în totalitate. Vă informez că eu sunt prima persoană din lume care a inventat/ conceput şi a pus în practică «ideea de reţea socială» încă din anii '80 prin scrisori”, ne-a comunicat bărbatul, prin intermediul unei scrisori electronice.

Gabriel Lavrincic afirmă că are și dovezi pentru ceea ce susține, ba  mai mult, deține chiar un record mondial autentificat de celebra Guinness World Records. „Începând cu vârsta de 12 ani am inventat/ implementat şi folosit cu succes ideea/ sistemul de «reţea socială» comunicând prin scrisori cu sute şi mii de persoane din Uniunea Sovietică, timp în care am învăţat şi limba rusă de unul singur. Acest lucru a fost consemnat într-un număr mare de ziare/ reviste/ publicaţii din România, Federaţia Rusă şi spaţiul ex-URSS. Din 1987 până în 1991 acesta am adunat 22.018 scrisori numai din corespondenta mea personală cu prietenii mei din URSS, corespondența cu care în anul 2011 a intrat în Cartea Recordurilor”, a povestit românul din Sălaj.

Acesta a arătat că recordul mondial la categoria “Cele mai multe scrisori primite în toată istoria omenirii”, a fost emis emis „de prestigioasa şi arhicunoscuta Guinness World Records din Marea Britanie” în 2011 . „Acest record mondial face cinste şi onoare judeţului Sălaj, Romanei şi nu în ultimul rând Federaţiei Ruse unde s-a scris în sute de publicaţii despre această realizare”, citează Gabriel Lavrincic dintr-o publicație locală

Cum funcționa „rețeaua socială” în comunism

„Începând cu vârsta de 11 ani zilnic eram în contact şi conectăm prin scrisori în „sistem de reţea socială” sute şi mii de persoane pe tot spaţiul ex-URSS, din Chişinău, Kiev până în Moscova, Kaliningrad, Novgorod, Leningrad, Arhangelsk, Vilnius, Minsk, Kazani, Syktyfkar, Grozniy, Erevan, Tbilisi, Baku, Ashgabad, Tashkent, Dushambe, Bishkek, Sverdlovsk, Siberia, Omsk, Chelyabinsk, Novosibirsk, Barnaul, Abakan, Irkutsk, Măgădan, Kamchatka, Vladivostok, Birobidjan, Habarovsk, Nahodka, Kazahstan, ajungând până la Cercul Polar în Peninsulă Yamal”, a povestit bărbatul.

Această corespondentă funcţiona exact aşa cum funcţionează azi reţeaua de socializare Facebook, susține Gabriel Lavrincic: „Trimiteam/ primeam fotografii, vederi, documente, materiale etc. După cum vedeţi, NU compania Facebook a inventat comunicarea în sistem de reţea socială şi tocmai de asta trebuie să plătească despăgubiri celui care a conceput şi pus în practică cu succes pentru prima dată în lume ideea/ conceptul de reţea de socializare.

Prin corespondentele mele trimiteam vederi poştale, documente, materiale despre cultura, sport, muzică, fotografii realizate de mine (cu aparatul meu foto) în comună mea/ judeţul meu, scriind rapoarte/ comentarii lungi în care povesteam despre istoria romanilor şi descriam obiceiurile noastre de zi cu zi …. le-am făcut cunoştinţă pionerilor sovietici cu Burebista, Decebal, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Duckadam, Dan Spataru, Gică Petrescu, Florin Piersic …. decupam fotografii din ziare şi reviste pe care le trimiteam prietenilor mei sovietici. Traduceam din reviste şi ziare articole întregi despre diverse teme: istorie, sport, muzică, filme româneşti, literatură, geografie, filatelie….tot prin scrisori făceam schimb de mărci poştale, monede/bancnote, insigne, discuri muzicale, cărţi, fotografii, albume fotografice, hărţi, abţibilduri .…. ”

Sălăjeanul ne-a transmis că ține și azi legătura cu prietenii săi din fosta URSS. Mai mult, în 2014 a primit din partea Ambasadei Federaţiei Ruse în România Diploma de Onoare pentru contribuţia la păstrarea vie a memoriei ostaşilor sovietici, dar şi pentru contribuţia la consolidarea relaţiilor româno-ruse. De asemenea, a fost propus pe postul de consul onorific al Federației Ruse în România.

Trebuie menționat însă că Gabriel Lavrincic a anunțat și anul trecut că dă în judecată Facebook, cerând despăgubiri similare. Se pare că mai face acum încă o încercare.

 

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă