14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialUltimul detinut din grupul Ilascu a fost eliberat

Ultimul detinut din grupul Ilascu a fost eliberat

» Ambasadorul Romaniei, blocat de transnistreni.

» Tudor Petrov-Popa a declarat ca a fost mereu amenintat cu moartea.

» Autoritatile transnistrene au incercat sa-i impiedice si pe ziaristi sa asiste la eliberare.

Ambasadorului romaniei la Chisinau i s-a interzis sa participe la eliberarea ultimului detinut din grupul Ilascu, autoritatile transnistrene invocand ca Filip Teodorescu nu a cerut un acord in acest sens din partea guvernului de la Tiraspol. "Ambasadorul a fost stopat la granita si nu a putut participa la eliberarea lui Tudor Petrov-Popa, invocandu-se ca nu a obtinut un acord in acest sens. Nu e prima data cand se intampla asta. La fel au patit si doi diplomati americani, care au venit sa analizeze situatia din Republica Moldova si Transnistria, dar au fost intorsi la granita pentru ca nu aveau acordul statului transnistrean", ne-a declarat stefan Uritu, presedintele APADOR-CH din Republica Moldova. Ambasadorul Filip Teodorescu nu a putut fi contactat.
Mai mult, autoritatile moldovene si cele transnistrene au incercat sa-i deruteze si pe ziaristi, astfel incat acestia sa nu fie prezenti la eliberarea lui Tudor Petrov-Popa. Astfel, presei i s-a transmis ca punerea in libertatea urma sa aiba loc la ora 16.00, cand de fapt s-a petrecut la ora 10.00. Din acest motiv, coloana care-l transporta pe Tudor Petrov-Popa spre Chisinau a fost oprita ulterior pe marginea drumului, astfel incat fostul detinut politic sa sustina o conferinta de presa.
Acesta le-a declarat jurnalistilor ca in primii ani de detentie a fost amenintat permanent cu pistolul de autoritatile de la Tiraspol, in incercarea de a-l determina sa semneze un document prin care recunostea Transnistria ca stat. Tudor Petrov-Popa a povestit ca mancarea care i s-a dat in inchisoare era foarte proasta si, daca nu ar fi primit pachet de acasa o data la patru luni, ar fi murit de foame. In fine, a explicat ca in toti acesti ani a fost inchis singur in celula, fiind scos la aer o ora pe zi, de asemenea singur. Desi a negat ca a fost batut, Tudor Petrov-Popa avea fata plina de vanatai.
Fostul detinut le-a declarat jurnalistilor ca nu are inca planuri de viitor. Din pacate, Tudor Petrov-Popa a aflat ca sotia sa a divortat si se afla in Italia.
Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco si Petru Godiac au fost condamnati in 1992 de catre regimul de la Tiraspol pentru "acte de terorism", in razboiul civil desfasurat in acel an in Republica Moldova. Petru Godiac a stat doi ani in inchisoare, Ilie Ilascu, condamnat la moarte prin impuscare, a fost eliberat in 2001, Alexandru Lesco a fost inchis 12 ani. Andrei Ivantoc a fost eliberat sambata, dupa 15 ani de detentie. Toti membrii grupului Ilascu au si cetatenie romana.

Nu sunt ultimii detinuti politici

Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa nu sunt ultimii detinuti politici ai regimului transnistrean. Chiar duminica, in timpul alegerilor din Republica Moldova, autoritatile de la Tiraspol au retinut doi candidati la Primaria si Consiliul orasului Corjovo, din raionul Dubasari. Despre primul nu mai stim deocamdata nimic, a disparut pur si simplu. Cel de-al doilea, Iurie Cotofan, a fost eliberat la inchiderea urnelor. E acum in spital, in stare grava, dupa ce a fost batut crunt de transnistreni. Din ce am vorbit cu dumnealui, agresorii i-au reprosat ca a participat la alegerile locale dintr-un oras din Republica Moldova care, in viziunea lor, ar trebui sa apartina de Transnistria. L-au considerat tradator.

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă