32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialTurcia va deveni “Vârf de lance” al NATO

Turcia va deveni “Vârf de lance” al NATO

Turcia doreşte să participe la „Spearhead Force” (“Forța vârf de lance”), aceasta fiind unitatea cu cea mai mare viteză de reacţie din cadrul NATO.

Decizia Turciei a fost anunţată astăzi de premierul Ahmet Davutoglu, cu prilejul reuniunii NATO care se desfăşoară, în perioada 13 – 14 mai, în Antalya.

„Spearhead Force” este denumită, în termeni tehnici, „Forța întrunită cu grad foarte înalt de operativitate” (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF).

“Turcia s-a oferit să-şi asume responsabilitatea pentru a fi naţiune – cadru a VJTF în anul 2021”, a declarat şeful guvernului de la Ankara.

Citeşte şi:  Secretarul general NATO şi miniştrii de Externe din ţările Alianţei se întâlnesc în Turcia. Vezi agenda reuniunii

Primele țări care au acceptat să fie naţiuni – cadru, trimiţând militari în cadrul VJTF, sunt Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Spania și Polonia. Militarii ei fac parte din unități maritime, aeriene și de operații speciale.

Turcia are o poziţie specială în cadrul Alianţei, fiind singura ţară musulmană din NATO, dar şi cea mai apropiată de zona sensibilă a Orientului Mijlociu. Turcia găzduieşte şi elemente ale scutului american antirachetă, alături de Spania, România şi Polonia.

VJTF are un efectiv de 5000 de oameni și reprezintă cea mai rapidă componentă a Forței de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF), care totalizează 30.000 de militari. Rolul VJTF este să reacționeze cu maximă operativitate, oferind astfel timp pentru mobilizarea celorlalți militari din NRF.

Citeşte şi:  „Vârful de lance” al NATO execută primul test

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...

Marea Britanie și-a demis ambasadorul din Mexic pentru o glumă cu o armă de asalt

Ambasadorul Marii Britanii în Mexic a fost concediat după ce a îndreptat o armă semi-automată spre un angajat local al ambasadei, potrivit spotmedia.ro. Un clip...

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă