22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialTurbulentele din Iran majoreaza gradul de risc din economia mondiala

Turbulentele din Iran majoreaza gradul de risc din economia mondiala

Turbulentele din Iran majoreaza gradul de risc din economia mondiala, insa este prea devreme pentru o evaluare exacta in acest sens, a declarat, duminica, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, pentru postul de radio Europe 1, citata de Reuters si preluata de Mediafax.

"Orice tensiune geo-strategica este, evident, un nou factor de risc pentru economia internationala. Putem considera Iranul o parte dintr-o analiza mai larga, care ar fi asociata riscurilor pentru pietele petrolului, tinand cont si de circumstantele regionale", a aratat oficialul.

Iranul este scena protestelor postelectorale si a demonstratiilor incepand de sambata trecuta, cand rezultatul alegerilor a confirmat realegerea presedintelui in exercitiu, Mahmoud Ahmadinejad.

Totodata, Trichet a avertizat ca guvernele care au imprumutat sume uriase pentru a sustine programele de stimulare a economiei nu trebuie sa acumuleze noi datorii.

"Exista un prag peste care nu mai poti cheltui, nu mai poti acumula datorii. Cred ca am ajuns la acest prag", a afirmat el.

In acelasi timp, seful BCE a respins temerile legate de riscurile de deflatie si a aratat ca institutia de supraveghere a sistemului financiar din zona euro va garanta stabilitatea preturilor, pe termen mediu.

"Le vom garanta (consumatorilor casnici, n.r.) ca, pe termen mediu, inflatia nu va anula beneficiile pe care le castiga in prezent ca urmare a ratei scazute a cresterii preturilor", a afirmat Trichet.

Potrivit oficialului, consumatorii "au aratat ca nu cred deloc" ca exista un risc de deflatie.

Trichet a salutat, totodata, decizia liderilor Uniunii Europene de a sustine aplicarea reformei in domeniul reglementarii si supravegherii pietelor financiare si sistemului bancar, calificand acordul de la Consiliul European drept "un important pas inainte".

Liderii celor 27 de state membre au cazut de acord, la summit-ul de joi si vineri de la Bruxelles, sa consolideze si inaspreasca reglementarea si supravegherea sistemului financiar, inclusiv prin infiintarea a doua noi organisme europene.

Cele mai citite

Boeing anunță că își încetinește producția modelul 737

Boeing le-a spus furnizorilor că amână cu trei luni producție sa de avioane 737, au declarat două surse din industrie, deoarece continuă să se...

Boeing anunță că își încetinește producția modelul 737

Boeing le-a spus furnizorilor că amână cu trei luni producție sa de avioane 737, au declarat două surse din industrie, deoarece continuă să se...

Caţi pensionari au primit indemnizaţie socială, în mai 2024

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2024, de 1.136.278 persoane, cu 334 mai mic comparativ cu luna...
Ultima oră
Pe aceeași temă