24.5 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialTribunal international pentru asasinii lui Hariri

Tribunal international pentru asasinii lui Hariri

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat rezolutia ce prevede infiintarea oficiala a unui tribunal international pentru judecarea asasinilor fostului premier libanez Rafic Hariri.
Decizia ONU reprezinta o victorie contra impunitatii, dar lasa drum liber riscurilor instabilitatii in Liban, tara aflata intr-o criza politica profunda.
Rezolutia 1757 a fost sustinuta de zece din cei 15 membri ai Consiliului, cinci state membre abtinandu-se. Este vorba despre China, Rusia, Africa de Sud, Indonezia si Qatar. Textul, obligatoriu din punct de vedere juridic,  prevede intrarea in vigoare la 10 iunie in mod automat a conventiei semnate anul trecut intre ONU si Liban privind crearea acestui "tribunal special". Se mai prevede ca tribunalul sa inceapa sa functioneze "la o data ce va fi stabilita de secretarul general al ONU, in consultare cu guvernul de la Beirut si in functie de progresele inregistrate de Comisia internationala de ancheta". Diplomati onusieni considera votul "istoric pentru Liban si lumea araba, punand capat unei traditii de impunitate in regiune".
In Liban, temerile sunt amestecate cu speranta. Dupa votul rezolutiei, focuri de arma in semn de bucurie s-au auzit pe strazile Beirutului, in timp ce numerosi locuitori, printre care Saad Hariri, fiul lui Rafic Hariri, s-au recules la mormantul fostului premier, aflat in Piata Martirilor. Tenorii majoritatii din care provine guvernul premierului Fouad Siniora, sustinut de Occident, s-au felicitat, in schimb opozitia, condusa de puternica miscare siita Hezbollah si aliata a Siriei si Iranului, vede in documentul ONU o tentativa "de punere a Libanului sub tutela".

» Suparare la Damasc

Rafic Hariri a fost asasinat, alaturi de 22 de persoane, intr-un atentat comis in februarie 2005 la Beirut, pe atunci sub tutela siriana. Siria a fost aratata cu degetul in aceasta afacere de catre anchetatorii ONU si este ostila crearii acestui tribunal special, considerand ca ar putea antrena o "deteriorare a situatiei din Liban".
Presa oficiala siriana a tunat si a fulgerat contra rezolutiei 1757, afirmand ca a fost "motivata de spiritul de razbunare" al SUA, ambasadorul rus la ONU a calificat-o "dubioasa din punctul de vedere al dreptului international", iar omologul sau chinez estima ca ea "va complica si mai mult o situatie deja complicata".

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 841: Casa Albă denunță crimele ruse împotriva copiilor

Statele Unite au acuzat din nou Moscova că transferă copii ucraineni în Rusia după invadarea Ucrainei, dintre care unii sunt oferiţi spre adopţie."Acest lucru...

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Germania

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu în Germania. Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, este aşteptat să-şi prezinte propunerea privind serviciul militar obligatoriu, potrivit capital.ro. Se...

Opt morți și 21 de răniți după un atac cu o rachetă rusească la Krivoi Rog

Opt persoane au fost ucise și 21 rănite după ce o rachetă rusească a lovit clădiri rezidențiale din Krivoi Rog. Despre aceasta anunță Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă