17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu, despre Margaret Thatcher: Unul dintre cei mai de succes premieri...

Traian Băsescu, despre Margaret Thatcher: Unul dintre cei mai de succes premieri ai Regatului Unit

Preşedintele României Traian Băsescu, a transmis luni, un mesaj de condoleanţe prim-ministrului Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, David Cameron, la încetarea din viaţă a Baronesei Margaret Thatcher, informează Administraţia Prezindeţială.

Băsescu a precizat în scrisoarea de condoleanţe că Margareth Thatcher ”a fost unul dintre cei mai admiraţi politicieni atât în ţara sa, cât şi în străinătate, o personalitate definitorie a politicii britanice postbelice”.

De asemenea, preşedintele a considerat că Thatcher a fost ”unul dintre cei mai de succes premieri ai Regatului Unit” şi ”va rămâne fără îndoială în memorie cu respect şi admiraţie. Mai mult decât atât, Lady Thatcher a fost martorul schimbărilor majore care au avut loc după prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa şi, în acest context, a jucat un rol important în apărarea valorilor democraţiei, libertăţii şi demnităţii umane”.

În acelaşi timp, preşedintele a subliniat că ”Doamna de Fier” a Marii Britanii a fost un model pentru el însuşi, deoarece ”ea a aplicat permanent principiile de drept şi de liberalism economic”.

Citeşte şi: Ponta: Thatcher, una din marile personalităţi politice; Voi transmite şi oficial condoleanţe

 

PDL: Doamna Thatcher rămâne un simbol şi un exemplu pentru orice politician de dreapta din lume

Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a murit,  luni, în urma unui atac cerebral.

Baroneasa Thatcher avea 87 de ani şi a suferit un atac cerebral luni dimineaţă, a declarat purtătorul său de cuvânt, lordul Bell.

“Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher au anunţat luni dimineaţă că mama lor, baroneasa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Baroneasa Thatcher, supranumită “Doamna de Fier”, a fost premier în perioada 1979 – 1990. Este prima femeie care a deţinut postul de premier al Marii Britanii.

Baroneasa Thatcher, născută cu numele Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959. S-a retras din Camera Comunelor în 1992.

A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975. A câştigat alegerile generale în 1979, 1983 şi 1987.

Cele mai citite

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Nicu Ștefănuță cere lămuriri Jandarmeriei pentru comportamentul abuziv la care a fost martor, la protestul de solidaritate cu Palestina care a avut loc sâmbătă,...

Sâmbătă, 18 mai, a fost organizat protestul în solidaritate cu Palestina, care a pornit de la Piața Universității și a continuat până în Piața...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă