32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialTony Blair a avut două întâlniri cu Kadhafi după ce a părăsit...

Tony Blair a avut două întâlniri cu Kadhafi după ce a părăsit funcţia de prim-ministru

Fostul premier britanic Tony Blair a avut cel puţin două întâlniri cu la Tripoli cu liderul libian, Muammar Kadahafi, după ce a părăsit funcţia de prim-ministru, relatează Sunday Telegraph şi AFP, citate de Mediafax.

Blair, care a renunţat la funcţia de prim-ministru în iunie 2007, a fost în Libia în iunie 2008 şi în aprilie 2009 şi a ajuns la Tripoli venind din Sierra Leone, la bordul unui avion pus la dispoziţia sa de regimul libian, afirmă Telegraph, citând documente descoperite la Tripoli după înlăturarea regimului lui Muammar Kadhafi.

La scurt timp după cea de-a doua vizită, libianul condamnat pentru atentatul de la Lockerbie, care se afla în detenţie în Scoţia, a fost eliberat din motive umanitare. Eliberarea sa a fost una dintre solicitările făcute sistematic de autorităţile libiene la fiecare întâlnire bilaterală.

Telegraph, care relatează şi despre o întâlnire privată a lui Blair cu Kadhafi în iunie 2010, apreciază că aceste vizite ridică problema unui eventual conflict de interese între rolul fostului premier de emisar pentru pace în Orientul Mijlociu şi funcţiile sale de consultant pentru companii private.

Un purtător de cuvânt al lui Blair a afirmat că acesta “nu a avut niciodată nici o funcţie, formală sau informală, plătită sau nu, pe lângă guvernul libian şi nu are nici o relaţie comercială cu vreo firmă sau organizaţie libiană”. El a adăugat că întâlnirile au avut loc într-o perioadă în care liderii occidentali nu ezitau să-l primească pe Kadhafi în vizite în ţările lor.

Tony Blair a efectuat prima vizită în Libia, în calitate de prim-ministru, în 2004, întâlnirea contribuind la revenirea liderului libian pe scena internaţională în schimbul renunţării oficiale la programul nuclear militar şi la terorism.

În decembrie 1988, o bombă detonată la bordul unui avion PanAm deasupra satului scoţian Lockerbie a provocat prăbuşirea aparatului şi moartea a 270 de persoane, în majoritate americani. Regimul libian a fost acuzat pentru comiterea atentatului, iar un cetăţean libian a fost condamnat ulterior la închisoare de un tribunal scoţian.

Cele mai citite

Netanyahu e neschimbat: Încheierea războiului doar dacă Hamas va fi distrusă

Condiţiile pentru ajungerea la o ''încetare a focului permanentă'' în Fâşia Gaza nu s-au schimbat şi ele includ ''distrugerea'' Hamas şi ''eliberarea tuturor ostaticilor''...

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă