27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialTimiş. Ancheta în cazul suspiciunii de fraudă la bacalaureat continuă

Timiş. Ancheta în cazul suspiciunii de fraudă la bacalaureat continuă

Procurorul de caz care anchetează suspiciunea de fraudă la bacalaureat în judeţul Timiş, Adrian Nicolae Golban, a declarat că ancheta va continua şi în zilele următoare, informează Mediafax.

Ancheta a început din oficiu, după ce s-a primit o sesizare că elevii din Gătaia ar fi adunat bani pentru profesori.

Procurorul de caz care anchetează suspiciunea de fraudă la bacalaureat în judeţul Timiş, Adrian Nicolae Golban, a declarat, miercuri, că a fost vorba despre o sesizare din oficiu despre posibila fraudă la examenul de bacalaureat din Timiş şi că ancheta va continua în zilele următoare.

Citeşte şi FRAUDĂ BAC 2013. Directorul liceului din Deta, chemat la audieri

“A fost o sesizare din oficiu, în urma unor informaţii potrivit cărora s-ar fi adunat bani de către elevii din Gătaia, pentru a plăti profesorii de la bacalaureat. Azi am început audierile, iar acestea vor continua şi în zilele următoare. Ancheta este în desfăşurare”, a declarat Golban, care le-a audiat deja, la sediul Poliţiei Gătaia, pe directoarea liceului din localitate, Gabriela Neda, şi pe alte cinci eleve.

La rândul său, preşedintele comisiei de bacalaureat de la centrul de examinare Deta, Flavius Berdentea, a declarat că nu ştie nimic despre suspiciunile de fraudă şi că centrul a fost monitorizat zilnic de către reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

“Nu ştiu nimic, sunt mirat. Noi am avut zilnic monitorizare din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, un reprezentant al ISJ a verificat în permanenţă camerele de supraveghere, totul. Eu nu am fost chemat la audieri, cel puţin deocamdată. Nu ştiu despre ce este vorba”, a declarat Berdentea.

Citeşte şi Parchet. 54 de elevi audiaţi în dosarul “Bolintineanu”

Potrivit lui Berdentea, promovabilitatea pe tot centrul de examen Deta a fost de 52 la sută.

Pe de altă parte, directorul liceului din Deta, Ion Jinaru, a fost chemat la audieri în cazul suspiciunilor de fraudă la examenul de bacalaureat şi urmează să aibă o întâlnire cu procurorul de caz la Parchetul Tribunalului Timiş.

“Am fost şi eu chemat la audieri, acum sunt în Timişoara, la lansarea unui proiect. M-a sunat procurorul să mă cheme la audieri, i-am spus că mă voi duce să discut cu el în cursul zilei”, a declarat Jinaru.

Întrebat dacă are cunoştinţă ca elevii Liceului din Deta să fi adunat bani pentru a plăti profesorii din comisia de examinare, Jinariu a răspuns că “sub nicio formă nu s-a întâmplat aşa ceva”.

Directorul a mai precizat că promovabilitatea doar a Liceului din Deta, unde a fost organizat centrul de examen, a fost de 41 la sută, în opinia sa “un procent normal”.

La rândul său, directoarea Liceului din Gătaia, judeţul Timiş, Gabriela Neda, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că a fost audiată de către procurori, la Poliţia din Gătaia, şi că le-a spus acestora că nu înţelege de ce a fost chemată la audieri, deoarece nu a avut vreo legătură cu examenul de bacalaureat susţinut de absolvenţii din această localitate.

“Le-am spus procurorilor că nu am avut legătură cu examenul de bacalaureat susţinut de absolvenţii din Gătaia la centrul de examen de la Deta, eu fiind în comisie la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara”, a declarat Gabriela Neda.

Directoarea liceului din Gătaia a mai spus că nu are cunoştinţă că s-ar fi adunat bani din partea elevilor, care să fie apoi oferiţi drept mită profesorilor din comisia de examinare ori supraveghere.

Gabriela Neda a mai precizat că cinci eleve de la Liceul din Gătaia sunt audiate de către procurori, însă a subliniat că este vorba despre eleve foarte bune la învăţătură.

Inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Cornel Petroman, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că directoarea Liceului din Gătaia, Gabriela Neda, s-a prezentat la sediul Poliţiei din Deta să fie audiată de către un procuror, deşi aceasta a făcut parte dintr-o comisie de bacalaureat din Timişoara.

Cornel Petroman a declarat că, după părerea sa, nu avea cum să aibă loc fraudă la examenul de bacalaureat la Liceul din Gătaia deoarece aici nu a fost centru de examinare şi că absolvenţii de liceu din Gătaia au susţinut examenul la centrul din Deta.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş audiază, miercuri, mai mulţi elevi şi profesori de la liceul din Gătaia, existând suspiciunea de fraudă la examenul de bacalaureat, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, elevii de la Liceul din Gătaia au susţinut bacalaureatul în centrul de exameninare de la Colegiul Tehnologic Sf. Nicolae din Deta, alături de elevii de la liceele din Deta, Ciacova şi Peciu Nou.

Sursele citate mai spun că aproape 50 de elevi ai Liceului din Gătaia ar fi dat câte 200 de lei fiecare profesorilor din comisia de bacalaureat de la centrul de examinare din Deta, pentru a promova examenul de bacalaureat. Banii ar fi fost strânşi sub pretextul unor activităţi festive prilejuite de sfârşitul liceului.

Un număr de 17 din 67 de candidaţi la bacalaureat din Gătaia au fost respinşi, iar unul nu s-a prezentat.

Cele mai citite

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...

Tragic accident la Tomşani, Vâlcea. Un tânăr de doar 22 de ani și-a pierdut viața

Un accident tragic a avut loc în localitatea Tomșani din Vâlcea, în care un tânăr de 22 de ani a murit după ce mașina...

Măsură drastică la întâlnirea OSCE de la București: MAE nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus

România nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus la adunarea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la București, transmite...
Ultima oră
Pe aceeași temă