În România este posibil ca securistul Felix Voiculescu sฤ fie victima Puterii, Monica Macovei sฤ fie „procuror comunist‘‘ iar consilierul prezidenลฃial Sebastian Lฤzฤroiu sฤ facฤ jalnice piruete filozofice în dispreลฃul bunului simลฃ.
Cu câteva ore înainte ca Felix Voiculescu sฤ fie declarat de cฤtre Curtea Supremฤ colaborator al poliลฃiei politice, Adrian Nฤstase a lansat un atac preventiv la adresa unui verdict care n-a fฤcut decât sฤ reafirme primatul realitฤลฃii asupra mistificฤrii. Sesizând pericolul pe care îl reprezintฤ restaurarea forลฃei faptelor, Nฤstase s-a grฤbit sฤ pretindฤ cฤ Voiculescu a fost declarat securist pentru cฤ are Antene ostile puterii. În realitate, lucrurile stau exact pe dos: Voiculescu are Antene ลi este ostil puterii tocmai pentru cฤ este SECURIST. „Competentul‘‘, „profesorul‘‘, „umanistul‘‘ nu este decât un turnฤtor ordinar ลi ICCJ n-a fฤcut decât sฤ ia ACT de fapte de neocolit. Cฤ o victimฤ închipuitฤ a lui Bฤsescu – Nฤstase – sare în ajutorul altei victime închipuite – Felix – nu e de mirare, dar cฤ acesta din urmฤ anunลฃฤ cฤ se va adresa CEDO ลi continuฤ sฤ îi ameninลฃe pe cei care-l numesc SE-CU-RIST cฤ vor plฤti „civil ลi penal‘‘ este semn cฤ propriile minciuni i-au întunecat sฤrmanului delator simลฃul realitฤลฃii. ลi exact cum se va prezenta Felix judecฤtorilor de la CEDO? Ca senator prigonit, ca magnat al energiei pârlit, ca mogul mass-media persecutat? Ca apฤrฤtor al principiilor democratice prin manipularea ลi schimonosirea legii în interes personal? Mai jos de atât nu se poate coborî în abjecลฃie. Problema este cฤ Voiculescu este departe de-a fi singurul actor politic care face uz de asemenea arme imunde. El a coborât cel mai jos în mocirlฤ dar nu este singurul ei stฤpân.
Un loc în imediata apropiere poate fi reclamat de liderul PNL, Crin Antonescu, un personaj tragic cฤruia mania grandorii i-a anihilat orice simลฃ moral ลi care ar fi în stare sฤ susลฃinฤ relaxat cฤ nu existฤ alianลฃฤ politicฤ mai naturalฤ ลi beneficฤ decât aceea dintre moลtenitorii politici ai victimelor ลi un asociat dovedit al torลฃionarilor. Ceea ce înspฤimântฤ la Antonescu nu este însฤ lipsa oricฤrei înฤlลฃimi morale ci tocmai nonลalanลฃa cu care îลi poartฤ prin lume ca pe o virtute universul lipsit de verticalitate.
Nu departe îl gฤsim pe Radu Berceanu, cel care a acuzat-o pe Monica Macovei sub rânjetele unei bande de anonimi fฤrฤ chip cฤ ar fi un „procuror comunist‘‘. Cฤ e vorba de mârlania unui personaj rudimentar n-ar fi un pฤcat atât de mare. Cฤ Berceanu a reluat exact aceeaลi acuzaลฃie ลi în exact aceeaลi formulare ca cea folositฤ de Voiculescu în celebra ลi sordida intervenลฃie în emisiunea Gabrielei Firea din mai 2007 dฤ seama mai mult decât orice de esenลฃa individului. Foarte aproape de el stฤ Vasile Blaga, care a tฤcut ca buldogul în pฤpuลoi când o bandฤ de ลefi de post ลi miliลฃieni urlau la Cotroceni „Ieลi afarฤ, javrฤ ordinarฤ!‘‘, dar sâmbฤtฤ ลi-a regฤsit vocea ลi a lฤtrat mai agresiv ca niciodatฤ la aceeaลi Macovei pentru cฤ a îndrฤznit sฤ cearฤ introducerea în statut a criteriilor de integritate.
Dar nici Berceanu, nici Blaga nu reprezintฤ o surprizฤ. Ei fac parte dintr-o specie politicฤ fฤrฤ speranลฃฤ. Surpriza totalฤ o aduce consilierul prezidenลฃial Sebastian Lฤzฤroiu care încearcฤ sฤ susลฃinฤ o tezฤ halucinantฤ: Prin încercarea de a introduce în statutul PDL a criteriilor de integritate, Monica Macovei s-ar dovedi o adversarฤ a „valorilor fundamentale‘‘ ลi o susลฃinฤtoare a „raลฃiunilor de imagine‘‘ în politica de cadre a PDL. Dacฤ aceastฤ afirmaลฃie, în sprijinul cฤreia Lฤzฤroiu a produs deja douฤ texte, este susลฃinutฤ cu bunฤ credinลฃฤ, atunci Lฤzฤroiu face dovada unor insondabile, deci regretabile competenลฃe filozofice. Dar dacฤ nu, sofismul este proba unei ticฤloลii nebฤnuite. Pe scurt, Lฤzฤroiu pretinde cฤ „prezumลฃia de nevinovฤลฃie‘‘ este o valoare fundamentalฤ a societฤลฃii pe care Macovei o sacrificฤ de dragul imaginii susลฃinând suspendarea din partid a celor trimiลi în judecatฤ. Mai întâi, cum e posibil ca cineva care militeazฤ în favoarea unor criterii ETICE stricte sฤ fie în acelaลi timp un adversar al valorilor este dincolo de puterea de pฤtrundere a raลฃiunii. În al doilea rând, dacฤ „prezumลฃia de nevinovฤลฃie‘‘ ar fi o valoare socialฤ fundamentalฤ, Lฤzฤroiu trebuie sฤ dea seama foarte repede despre faptul cฤ avem tot felul de legi, reguli, statute ลi contracte care, în condiลฃiile „prezumลฃiei‘‘, nici mฤcar nu ar putea fi gândite, darฤmite enunลฃate ลi aplicate. (La drept vorbind, Robespierre a fost produsul direct al unei filozofii care prezuma inocenลฃa originarฤ a omului) În al treilea rând, Lฤzฤroiu introduce, la rândul sฤu, o prezumลฃie de vinovฤลฃie: cฤ numitele „criterii de integritate‘‘ ar fi de fapt „criterii de imagine‘‘. Or, a prezuma un dublu limbaj orwellian este incorect atât intelectual cât ลi moral. Integritatea în cazul de faลฃฤ înseamnฤ chiar integritate,nu altceva. Întrebarea nu era „De ce sฤ îi suspende din partid pe cei trimiลi în judecatฤ?‘‘ ci „De ce sฤ NU îi suspende?‘‘. Calitatea de membru de partid nu poate oferi – în principiu, cฤ tot vorbim de ele -, „dreptul‘‘ la protecลฃie faลฃฤ de urmฤrirea penalฤ, pentru simplul motiv cฤ ar contraveni legilor ลฃฤrii. Prin urmare, nu poลฃi invoca „prezumลฃia de nevinovฤลฃie‘‘ pentru a proteja un drept care nu existฤ. În cazul acesta suspendarea nu face decât sฤ sublinieze cฤ partidul promoveazฤ egalitatea în faลฃa legii, adicฤ o „valoare socialฤ fundamentalฤ‘‘, nu cฤ îลi apฤrฤ imaginea publicฤ. ลi atunci, cine este „procurorul comunist‘‘ antivalori ลi cine apฤrฤtorul corupลฃiei ลi ticฤloลiei a la Voiculescu?