15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSuperalimentele care îţi protejează sănătatea

Superalimentele care îţi protejează sănătatea

De cele mai multe ori, este evident dacă anumite alimente sunt sănătoase sau nu. Cei mai mulţi oameni ştiu că este bine să mănânce o salată sau un măr şi că un cheeseburger le face rău. Nu este un lucru simplu să recunoşti mâncărurile foarte sănătoase, cunoscute sub numele de „superali­mente”, potrivit revistei Forbes. Acestea previn bolile şi, în plus, te ajută să îţi menţii tinereţea şi vitalitatea.

Ciocolata

Cacaoa este un ali­ment-minune, deoarece con­ţine acizi Omega 3, care reduc riscul afecţiunilor cardiace, magneziu, fier şi feniletilamină, fiind cunoscută pentru îmbunătăţirea stării de spirit. Totuşi, orice ciocolată care are mai puţin de 70% cacao are o valoare nutritivă foarte mică, deci alegeţi varianta amăruie.

Mierea de hrişcă

Mierea brună, precum cea de hrişcă, neutralizează nivelul de zahăr din sânge, este antiinflamatoare şi conţine antioxidanţi care îmbunătăţesc funcţiile inimii şi ale creierului. De asemenea, are proprietăţi antibacteriene.

Avocado

Acest fruct untos este foarte bogat în grăsimi monosaturate, adică nu înfundă arterele. Avocado este bogat în potasiu, care reduce tensiunea arterială, vitamine B, care menţin pielea sănătoasă şi tonusul muscular, vitamina E, bună împotriva bolilor cardiovasculare, şi vitamina K, eficientă pentru sănătatea oaselor. În plus, conţine fibre, care contribuie la o bună digestie a alimentelor.

Dovleacul

Folosit de obicei ca umplu­tură dulce la plăcintă, dovleacul este foarte nutritiv. Conţine carotenoide, antioxidanţi care împiedică deteriorarea celulelor, luteină şi zeaxantină, care protejează împotriva cataractei şi a degenerării maculare, o afecţiune oculară care poate duce la orbire.

Ceaiul negru

Ceaiul negru, popular în Occident, conţine teaflavină şi tearubigină, care sunt eficiente în prevenirea demenţei şi scăderea colesterolului.

Ouăle

Un ou conţine doar 1,5 grame de grăsimi saturate. În plus, are vitamina D, care face oasele puternice, colină, un nutrient care menţine sănătatea creierului şi a ­inimii, sulf şi alte minerale, ­foarte bune pentru a avea păr şi unghii puternice.

Scorţişoara

Acest condiment dulceag ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge şi este eficient în curele de slăbire. De asemenea, este antiinflamator, ceea ce înseamnă că întârzie procesul de îmbătrânire.

Pasta de tomate

Pasta fără sare sau cu con­ţinut scăzut are cea mai ma­­re concentraţie de lico­pen, comparativ cu roşiile ­proaspete sau cu alte pro­­­­­duse pe bază de roşii. Substanţele conţinute de aceste legume subţiază sângele şi protejează împotriva can­cerului de prostată.

Afinele

Afinele, congelate sau proas­pete, sunt sănătoase, pentru că au vitamina C şi antioxidanţi. În plus, cercetările au arătat că măresc numărul de celule din creier responsabile cu memoria.

Wasabi

Hreanul japonez, un condiment consumat adesea cu sushi, are mai multe beneficii pentru sănătate: previne ulcerul, cariile, astmul. 

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă