33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialSUA: Situaţia din Egipt nu este clară

SUA: Situaţia din Egipt nu este clară

Statele Unite au apreciat, marţi, că situaţia din Egipt ‘nu este clară’, şi insistă să se pună capăt ‘impasului constituţional’ din ţară, scrie AFP, citată de Agerpres.

‘Situaţia nu este clară’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, în cursul cotidianului briefing de presă. ‘Continuăm să discutăm cu diferite părţi pentru a înţelege cum evaluează ele situaţia’, a adăugat aceasta.

Subliniind că Morsi s-a întâlnit cu responsabili ai justiţiei şi alţi demnitari egipteni, Victoria Nuland a adăugat: ‘Nu ştim care vor fi rezultatele acestor întâlniri. Suntem însă departe de un autocrat care să spună pur şi simplu ‘.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Washington a reafirmat că Statele Unite au cerut să se pună capăt ‘impasului constituţional (…) pentru a apăra traiectoria pozitivă şi democratică a acestei constituţii, a proteja echilibrul puterilor şi a-i asculta pe toţi egiptenii’.

Victoria Nuland şi-a mai exprimat speranţa ca ‘Egiptul să meargă pe calea reformelor pentru a fi siguri că banii de la Fondul Monetar Internaţional sunt folosiţi într-adevăr pentru stabilizarea şi revigorarea unei economii dinamice, bazată pe principiile economiei de piaţă’.

FMI a indicat marţi că o ‘schimbare majoră’ în politica economică a Egiptului ar putea pune sub semnul întrebării preacordul privind un plan de ajutorare în valoare de 4,8 miliarde de dolari acordat acestei ţări.

Egiptul se confruntă cu o gravă criză şi manifestaţii uriaşe după decizia de la 22 noiembrie a preşedintelui de a-şi extinde provizoriu prerogativele cu scopul, în opinia lui, de a putea demara procesul de reforme. Adversarii săi politici îl denunţă însă ca fiind un ‘nou faraon’, adaugă AFP.

Citeşte şi: Egipt: Manifestaţii de amploare împotriva preşedintelui Mohamed Morsi

Cele mai citite

Summitul de pace al lui Zelenski, eșuat

La invitația lui Volodimir Zelenski, într-o stațiune alpină din munții elvețieni, s-a desfășurat un „summit al păcii,” cu participarea a 90 de state. După...

UE cere Chinei să înceteze să mai încalce drepturile omului

Uniunea Europeană a reiterat apelurile adresate Chinei de a pune capăt încălcărilor drepturilor omului, după ce o delegație a UE a vizitat Tibetul și...

Cod galben de caniculă şi disconfort termic, luni şi marţi, în mai multe judeţe ale ţării

Meteorologii au emis avertizare de caniculă şi disconfort termic pentru mai multe judeţe ale ţării, valabilă luni şi marţi, când temperaturile vor fi ridicate....
Ultima oră
Pe aceeași temă