17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialSUA cer Pakistanului numele unor agenţi de informaţii. Unii dintre ei ar...

SUA cer Pakistanului numele unor agenţi de informaţii. Unii dintre ei ar fi putut să ştie unde se află ben Laden

Oficiali pakistanezi au declarat că administraţia SUA a cerut identităţile unora dintre principalii lor agenţi de informaţii, în condiţiile în care americanii încearcă să afle dacă au avut contacte cu Osama bin Laden sau asociaţii săi, potrivit Mediafax.

Oficialii au oferit detalii despre o discuţie tensionată între autorităţile pakistaneze şi un emisar american care a călătorit în Pakistan luni, după uciderea lui Osama ben Laden de un comando american, în oraşul pakistanez Abbottabad, relatează New York Times, în ediţia electronică.

Oficialii americani nu au acuzat explicit Guvernul pakistanez că l-ar fi ajutat pe bin Laden să se ascundă după atentatele de la 11 septembrie. Un oficial din cadrul administraţiei Barack Obama a recunoscut că relaţia cu Pakistanul este considerată prea importantă pentru a risca o ruptură definitivă, chiar şi în cazul în care actuali sau foşti agenţi pakistanezi de informaţii ştiau unde se află liderul al-Qaeda.

Totuşi, americanii sunt nemulţumiţi de refuzul armatei şi spionajului pakistanez, de-a lungul anilor, de a-i identifica pe membrii agenţiei de informaţii ISI (Inter-Services Intelligence, serviciile secrete pakistaneze) bănuiţi că au legături cu ben Laden. Oficialii americani au cerut informaţii în special despre Direcţia S a ISI, care a cooperat strâns cu militanţii încă din perioada luptelor antisovietice din Afganistan.

“Este greu de crezut că ar fi ştiut Kayani şi Pasha unde se află bin Laden”, a declarat un oficial din administraţie, referindu-se la şeful armatei pakistaneze, generalul Ashfaq Parvez Kayani, şi la directorul ISI, locotenent-generalul Ahmad Shuja Pasha. “Nu aş fi însă surprins dacă cineva apropiat de Pasha ştia”, a adăugat oficialul.

Presa pakistaneză a speculat deja că generalul Pasha, unul dintre cei mai puternici oameni din Pakistan, ar putea demisiona din cauza operaţiunii împotriva lui bin Laden.

Doi oficiali pakistanezi au declarat că soţia yemenită a lui bin Laden le-a spus anchetatorilor că, înainte să se mute în 2005 în vila din Abbottabad, bin Laden a locuit cu familia aproape doi ani şi jumătate într-un sat mic, Chak Shah Mohammad, în apropierea oraşului Haripur.

Cele mai citite

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

Cele mai importante ingrediente din cremele pentru ten și efectele lor asupra pielii

Ești în căutarea cremei perfecte pentru ten? Cremele pentru ten sunt un element esențial în rutina zilnică de îngrijire a pielii, iar ingredientele pe...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă