24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialStudiu: Ne alegem prietenii în funcție de gene

Studiu: Ne alegem prietenii în funcție de gene

Oamenii au tendința să-și aleagă prietenii dintre persoanele care le sunt apropiate genetic, arată un studiu efectat de cercetătorii americani, citat de Agerpres. Astfel, oamenii de știință compară relațiile de prietenie cu relațiile dintre verii de gradul al IV-lea.

Această cercetare se bazează pe date ale Framingham Heart Study în statul american Massachusetts (nord-estul SUA), care cuprinde aproape 1,5 milion de markeri genetici ale unor persoane și ale cunoștințelor lor. Autorii acestui studiu apărut în Rapoarte ale Academiei Naționale de Științe s-au concentrat asupta unui grup de 1.932 de indivizi. Ei au comparat perechi de prieteni fără legătură de rudenie cu perechi de persoane străine unele de altele, arată AFP.

Indivizii aparținând aceluiași cerc social au în comun gene similare în procent de 1 %, adică mai mult decât oamenii care nu au nicio legătură de prietenie între ei.

Acest procent de similarități genetice 'este de nivelul celor al verilor de gradul al patrulea', subliniază studiul.

Chiar dacă 1% din gene în comun pare foarte puțin, 'pentru geneticieni este o cifră semnificativă', asigură coautorul lucrării, Nicholas Christakis, profesor de sociologie, biologie a evoluției și medicină la Universitatea Yale.

'Într-un anume fel, noi reușim — printre miliarde de posibilități — să ne alegem ca prieteni oameni care se aseamănă familiei noastre', spune el.

Cea mai mare parte a persoanelor studiate sunt albi de origine europeană.

Potrivit cercetătorilor, aceste analize au arătat că legăturile genetice între prieteni le depășesc cu mult pe cele pe care ne putem aștepta să le găsim între persoane care au strămoși comuni sau oameni care se înconjoară de indivizi din aclași grup etnic ca și ei.

Cele mai citite

Tudor Chirilă: “Ce conteazǎ câteva mii de voturi furate când viitorul arată aşa de bine”

Tudor Chirilă a tras primele concluzii după ce George Tuță a câștigat alegerile în Sectorul 1 al Capitalei. Într-o postare pe pagina sa de...

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...

Preşedintele rus Vladimir Putin se va putea deplasa în Elveţia pentru a participa la ipotetice negocieri fără a fi arestat

Vladimir Putin va putea călători în Elveția, Europa, fără a fi arestat. Președintele Rusiei ar putea lua parte la posibile negocieri, în ciuda mandatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă