18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSp. Filantropia: Bebeluş născut imediat după incendiul de la Giuleşti, mort din...

Sp. Filantropia: Bebeluş născut imediat după incendiul de la Giuleşti, mort din cauza prematurităţii

Una dintre femeile aflate în travaliu când s-a produs incendiul de la Maternitatea Giuleşti şi care avea o sarcină de 26 de săptămâni a născut prematur la Spitalul Filantropia, bebeluşul decedând după trei zile, din cauza unei hemoragii cerebrale, a declarat managerul unităţii, Gheorghe Peltecu, potrivit Mediafax.

Managerul Spitalului Filantropia, Gheorghe Peltecu, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că femeia era în travaliu când a fost transferată de la Maternitatea Giuleşti, precizând că venirea pe lume a copilului la 26 de săptămâni nu are nicio legătură cu incendiul, pentru că ea avea dilataţie mare şi iminenţă de a naşte prematur înainte de a se produce tragedia de la Giuleşti.

“Copilul a venit pe lume la 26 de săptămâni, perioadă limită între avort şi naştere. Mama s-a internat la Maternitatea Giuleşti cu dilataţie mare, iar medicii de acolo au încercat stabilizarea ei. Venirea pe lume a copilului la 26 de săptămâni nu are nicio legătură cu incendiul produs în Maternitatea Giuleşti, ea fiind internată acolo şi ulterior transferată la Maternitatea Filantropia, după cum am mai spus, cu dilataţie mare şi iminenţă de naştere prematură”, a precizat profesor doctor Gheorghe Peltecu.

El a mai spus că mama a născut în 16 august, la ora 21.45, micuţul fiind imediat intubat, iar decesul a survenit la exact trei zile, respectiv pe 19 august, la ora 21.00, din cauza unei hemoragii grave de gradul IV.

“Noi i-am explicat mamei încă de la internare că există riscul ca micuţul să decedeze în următoarele zile. De asemenea, i-am spus că în cazul în care ar supravieţui prematurităţii, s-ar putea ca mai târziu, la doi – trei ani, să apară sechele motorii şi psihice. Este o femeie la a treia naştere şi care are 40 de ani”, a precizat managerul Spitalului Filantropia.

Gheorghe Peltecu a ţinut să precizeze că această situaţie nu are nicio legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti, actele medicale atestând faptul că ea a fost internată cu dilataţie maximă şi cu riscul unei naşteri premature.

“Am asistat personal la triaj (în 16 august când au fost transferate la Filantropia gravidele de la Maternitatea Giuleşti, n.r.), mama avea membrane rupte, dilataţie maximă. Eu personal am văzut-o în gardă şi i-am prezentat riscurile acestei naşteri la 26 de săptămâni. Travaliul începuse încă înainte de incendiu. Mama ştie că am făcut tot ceea ce am putut”, a mai spus profesorul Peltecu.

Managerul Spitalului Filantropia a precizat că în Statele Unite ale Americii părinţii sunt foarte implicaţi în naşterea prematură. Ei semnează în acest caz pentru situaţia în care acceptă ca să se asigure o terapie a bebeluşului, luând act de faptul că la vârsta de doi-trei ani a copilului pot apărea sechele grave cauzate de acest tip de prematuritate.

Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care au avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Din Maternitatea Giuleşti au fost evacuate în 16 august 114 persoane, dintre care 53 copii şi 61 de femei.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei spuneau, în 17 august, că în urma exploziei de la Maternitatea Giuleşti cinci copii au fost transferaţi la Spitalul Universitar, opt copii şi cinci mame au fost duşi la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, 17 copii şi 11 mame au fost duşi la Spitalul Cantacuzino, doi copii la Maternitatea Polizu, 19 mame şi copiii acestora – la Spitalul Caritas, iar 10 femei şi trei mame cu copii au fost transportaţi la Spitalul Filantropia.

Aceştia au precizat atunci că trei dintre femeile duse la Spitalul Filantropia au fost externate, patru au născut, iar una se află în travaliu.

În cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, asistenta Florentina Cîrstea, cea care trebuia să fie în salonul de Terapie Intensivă în 16 august, a fost arestată preventiv pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Cele mai citite

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă