21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSistemul de invatamant din Romania e ineficient

Sistemul de invatamant din Romania e ineficient

Sistemul de invatamant din Romania este ineficient, inechitabil, lipsit de relevanta si de calitate, punand in pericol prosperitatea si competitivitatea tarii – este una dintre principalele concluzii ale Raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii, inaintat vineri presedintelui Traian Basescu si publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, relateaza Rompres.
Autorii Raportului intitulat 'Romania educatiei, Romania cercetarii' sustin ca actuala organizare a invatamantului 'desconsidera educatia timpurie si fragmenteaza invatamantul obligatoriu de 10 ani printr-un examen national inutil, dupa 8 ani, cand, de fapt, acest examen trebuia sa fie plasat la finele invatamantului obligatoriu si sa fie un examen de certificare, nu de selectie'.
De asemenea, ei critica faptul ca invatamantul romanesc 'propune o ruta de profesionalizare prea timpurie, neatractiva si nejustificata de dinamica pietei muncii, la care selectia se face prin esec, nu prin performante sau vocatie'.
Totodata, autorii raportului precizeaza ca programa de studiu nu este 'compatibilizata cu Procesul Bologna, care s-a implementat in invatamantul superior din 2005, si cu Cadrul European al Calificarilor (EQF), care sta la baza mobilitatii muncii in Uniunea Europeana'.

Reorganizarea invatamantului
Din acest motiv, membrii Comisiei prezidentiale propun o noua reorganizare a ciclurilor de invatamant, incurajarea parteneriatului public-privat pentru serviciile de educatie timpurie, implementarea unui curriculum flexibil si centrat pe dezvoltarea competentelor si economiei cunoasterii, accelerarea descentralizarii si repozitionarea scolii in comunitate.
In acest context, autorii raportului sustin necesitatea unui invatamant generalizat si gratuit de 13 ani, cu 10 clase obligatorii: pregatitoare, primar de 4 clase si gimnazial de 5 clase.
De asemenea, ei propun desfiintarea scolii de arte si meserii, astfel incat sa ramana liceele teoretice, tehnologice si vocationale. Conform autorilor Raportului, la finalul ciclului primar si al invatamantului obligatoriu, elevii ar trebui evaluati la nivel national, pentru a putea fi diagnosticata eficienta si calitatea sistemului de invatamant, nu pentru a face selectia elevilor, astfel incat nu vor exista admisi sau respinsi, ci un anumit punctaj care sa semnifice masura in care elevul a dobandit competentele.
'In baza unor standarde nationale riguroase de asigurare a calitatii, liceele vor dobandi autonomie in stabilirea numarului de locuri si a procedurilor de admitere. Statul va controla respectarea standardelor de calitate si va finanta integral costurile scolarizarii tuturor elevilor admisi la liceu. Liceele de calitate vor atrage mai multi elevi, deci mai multi bani, dupa principiul: finantarea urmeaza elevul', se arata in raportul Comisiei prezidentiale.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, autorii Raportului sustin ca invatamantul universitar si cercetarea – cu cateva exceptii – au performante foarte slabe, 'cateva insule de cercetare fiind scufundate intr-o mare de mediocritate'.
Ei mai sustin ca acesta se caracterizeaza printr-o excesiva uniformizare si dispersie a resurselor, de aceea propun gruparea universitatilor in 4 categorii, in functie de activitatea dominanta si de tipurile de programe de studii acreditate: de cercetare intensiva, de educatie si cercetare, de educatie si vocationale.
De asemenea, ei mai sustin necesitatea diferentierii si clasificarii in interiorul universitatilor a departamentelor pe 3 sau 5 niveluri de performanta, dupa modelul britanic.

Cele mai citite

VIDEO. Ciolacu, despre importanța militarilor pentru națiunea română. Ceremonii și demonstrații militare, la Buzău

Militarii reprezintă pilonii pe care se sprijină siguranţa şi suveranitatea naţiunii române, a declarat premierul Marcel Ciolacu.Şeful Executivului a participat, la Buzău, la ceremonia...

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...

Edward Iordănescu spune că echipa națională este pregătită pentru EURO 2024. “Am convingerea că suntem gata de luptă!”

Edward Iordănescu, selecționerul "tricolorilor", a transmis că echipa este pregătită pentru meciul de debut și pentru Campionatul European. România va întâlni echipa Ucrainei, luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă