25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialSilvio Berlusconi nu mai are dreptul de a exercita o funcţie publică

Silvio Berlusconi nu mai are dreptul de a exercita o funcţie publică

Curtea de Casaţie a confirmat, marţi seara, interdicţia fostului premier italian, Silvio Berlusconi, de a exercita o funcţie publică în următorii doi ani, pronunţată în procesul Mediaset, relatează FP, citată de Mediafax.

Interdicţia a fost fixată pe 19 octombrie de Curtea de Apel din Milano şi îl privează pe Berlusconi de dreptul de a vota şi de a fi ales, după condamnarea sa pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset.

Curtea de Casaţie a confirmat la 1 august condamnarea magnatului la o pedeapsă cu închisoarea pronunţată în apel la Milano, dar a anulat o pedeapsă adiţională care îi interzicea lui Berlusconi, în vârstă de 77 de ani, să exercite un mandat public timp de cinci ani, apreciind că aceasta ar trebui redusă între unul şi trei ani.

CIteşte şi: Berlusconi va candida la europarlamentare

Silvio Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar, ţinând cont de vârsta sa, va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii.

În ultimele zile, anturajul lui Berlusconi a emis ipoteza ca el să se prezinte la alegerile europene de la sfârşitul lunii mai. Consilierul său politic, Giovanni Toti, a declarat că Il Cavaliere nu ar trebui să fie împiedicat să candideze, deoarece s-ar aduce “o atingere gravă la dreptul italienilor moderaţi de a fi reprezentaţi” şi ar constitui o “încălcare a democraţiei”.

Însă, din punct de vedere tehnic, Silvio Berlusconi nu se poate prezenta, fiindcă nu se bucură de drepturi civile şi electorale.

În schimb, Il Cavaliere va putea să se implice în campania electorală a mişcării Forza Italia (de centru-dreapta), care are statut de asociaţie.

Cele mai citite

Alertă. Procurorul Lucian Onea revine la DNA Ploiești

Unul dintre procurorii vedetă din era de glorie a DNA-ului condus de tandemul Laura Codruța Kovesi-Florian Coldea va reveni la „unitatea de elită”...

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă