32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialServiciul Salvamont din Sibiu, parasit de voluntari

Serviciul Salvamont din Sibiu, parasit de voluntari

Un numar de 23 dintre voluntarii care participau la interventiile Serviciului Public Salvamont (SPS) Sibiu au renuntat la contractele de colaboare incheiate cu unitatea si au reprosat conducerii institutiei, aflata in subordonarea Consiliului Judetean, proasta gestionare a fondurilor puse in ultimii ani la dispozitia acestora. Ei au mentionat ca vor mai participa la actiuni de salvare montana si vor raspunde la numarul de apel “0SALVAMONT” din reteaua Connex.

Cei pe care voluntarii ii considera vinovati de aceasta situatie sunt seful SPS, Nicolae Mustea, si contabila Mioara Puscas. Serviciul are un director, un contabil, un jurist si sase salvamontisti angajati permanent, iar alti 30 lucrau in regim de colaborare.

Fonduri suficiente,
dar prost gestionate

“Nu mai vrem sa fim partasi la modul gresit in care se gestioneaza fondurile publice aflate la dispozitia Salvamont Sibiu”, a declarat unul dintre protestatari. Demisionarii sustin ca administratia serviciului nu le-a pus de mult timp la dispozitie echipament de lucru pe munte, ca bocancii, rucsacii si corzile de interventie sunt oferite doar celor sase salvamontisti angajati si ca miliardele de lei intrate in contabilitatea SPS pentru echipament, marcaje turistice si intretinere a traseelor sau constructia de refugii de creasta au fost folosite discretionar, fara rezultate de calitate in teren.
“In 2005 a fost achizitionat echipament de 500 milioane de lei vechi, dar sta nefolosit in magazie, in timp ce oamenii semneaza fise de protectia muncii pe propria raspundere si merg pe munte cu echipament uzat. Ceea ce surprins cel mai mult a fost angajarea unui consilier juridic, desi in cadrul Consiliului Judetean functioneaza un compartiment juridic care poate fi consultat. Angajarea acestei persoane s-a facut pe cu totul alte criterii decat cele de competenta sau cele legale”, a spus Virgil Grosaru, unul dintre salvamontistii demisionari.
Grupul mai acuza administratia SPS ca nu se intruneste in cadrul Consiliului de Administratie, care nu le asculta revendicarile, ca a acordat contracte din bani publici pe criterii preferentiale, ca a receptionat lucrari de proasta calitate, si de alte numeroase deficiente organizatorice.

Daca pleaca sunt buni plecati

Seful Serviciului Salvamont, Nicolae Mustea, este in concediu de odihna. Adrian David, purtatorul de cuvant al unitatii, si Augustin Chistenean, juristul recent angajat, sustin, insa, ca reprosurile aduse de colegii lor revoltati nu se justifica si nu au nici o baza reala. Mai mult, pentru toate comenzile finantate din banii publici alocati SPS exista documente financiare justificative.
“Protestatarii nu au adresat niciodata un document scris conducerii serviciului din care sa reiese ca sunt nemultumiti de aceste lucruri, dar daca au ales sa demisioneze, decizia le apartine. Activitatea serviciului nu va fi afectata in nici un fel pentru ca exista un numar suficient de oameni pentru interventii. Dar noi nu vom mai putea sa-i solicitam sa intervina, asa cum isi doresc, pentru ca nu vom mai avea o baza legala”, a declarat purtatorul de cuvant al Salvamont, Adrian David.
La randul sau, Augustin Chistenean, juristul contestat, a spus ca indeplineste toate conditiile legale pentru a face parte din cadrul Salvamont, inclusiv brevetul de salvator montan, obtinut in vara acestui an cu un calificativ profesional de “Foarte bine”. Cat priveste demisiile celor 23 de voluntari el a spus ca acestea au fost inregistrate si vor fi trimise conducerii CJ, care va dispune in consecinta.
Totodata, vineri, salvamontistii care au renuntat la serviciu vor fi primiti de presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch.

Cele mai citite

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...

Federația Moldovenească de Fotbal jignește în stil „sovietic” România: Urăm succes vecinilor noștri, România și Ucraina, la EURO 2024

La debutul la EURO 2024 al României, Federația Moldovenească de Fotbal a adoptat o așa zisă poziție „neutră” și de „politețe” care a reușit...

Scoicile şi rapanele din Marea Neagră sunt sigure pentru consumul uman

Inspectorii sanitar-veterinari din Constanța au anunţat că poate fi reluată recoltarea de moluște vii din Marea Neagră. Decizia vine după ce timp de 10 zile,...
Ultima oră
Pe aceeași temă