20.3 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSpecial"Semnati pentru un CSM puternic, pentru o Justitie independenta, pentru viitorul tarii!"...

„Semnati pentru un CSM puternic, pentru o Justitie independenta, pentru viitorul tarii!” Vezi unde poti semna petitia

Se aduna semnaturi „Pentru un C.S.M. puternic, pentru o Justiţie independentă, pentru viitorul ţării”  AICI>>

V-ati gandit ca JUSTITIA este cea care apara valorile fundamentale ale noastre?

In prezent sunt 1.050 de semnaturi !

” Vreti o justitie independenta? Semnati petitia si transmiteti mai departe!

Nu uitati sa CONFIRMATI semnarea:

1) verificati e-mailul (inclusiv SPAM, daca nu gasiti mesajul de la petitie.ro in INBOX) si

2) activati instructiunea de finalizare: Urmati linkul  pentru a finaliza semnarea petitiei Pentru un C.S.M. puternic, pentru o Justiţie independentă, pentru viitorul ţării:
Finalizeaza semnarea petitiei !”

Motivele pentru care magistratii au nevoie de sprijinul societatii civile

Consiliul Superior al Magistraturii este una dintre cele mai importante institutii din tara pentru ca apara INDEPENDENTA Justitiei si este indrituita sa se ocupe de cariera magistratilor-procurori si judecatori.

Acum, majoritatea membrilor ei (10 din 19) apara independenta Justitiei impotriva imixtiunilor politicului.

Presiunile asupra magistratilor, exercitate din toate directiile de Guvern, Parlament majoritar USL, (mai ales prin vocile unor liberali), baroni locali, asociatii profesionale aservite puterii ca Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Judecatorilor din Romania (conduse de prietenenii de notorietate ai ministrului Justutiei Mona Pivniceru), pot avea ca ultim efect subordonarea Consiliului Superior al Magistraturii si a Justitiei, iar apoi va fi o bagatela pentru USL, care detine controlul a peste 70% din Parlament, sa modifice Constitutia (inclusiv prin propaganda televiziunilor de partid) si apoi sa modifice, in acelasi sens, legile organice, pentru a-i  transforme pe procurori din magistrati , in simpli functionari publici, consecinta fiind instrumentarea dosarelor sub control politic si la comanda.

Razboiul USL dus acum prin MOna Pivniceru si uneltele sale  se duce pentru eliminarea incomozilor din CSM care pot decide, prin proceduri transparente, transmise in direct, online,  numirea procurorului general al Romaniei, a sefului DNA si a presedintelui Inaltei Cuti de Casatie, instanta care da deciziile finale de condamnare a parlamentarilor, ministrilor, ( chiar a fostului premier Adrian Nastase)

Reamintim ca in momentul in care presedinte al CSM a fost ales Oana Schmidt Haineala (procuror reformator, laudat de Comisia Europeana in rapoartele de tara din 2012) in dauna preferatului USL si al Monei Pivniceru, si dupa ce , pe langa Alina Ghica – reformatoare , laudata de institutiile europene alaturi de Haineala, dar contestata de gruparea ministrului Justitiei din CSM-,  si-a mai depus candidatura si judecatorul Cristi Danilet, s-a dezlantuit isteria ministrului, care a dat tonul boicotului alegerii vicepresedintelui institutiei.

Precizam ca Danilet este unul dintre cei mai critici membrii CSM la adresa imixtiunilor politicului in infaptuirea Justitiei, care n-a ezitat sa-i critice pe politicieni cand nu au respectat hotarari judecatoresti sau au incalcat legile.

 

Dupa ce ministrul Pivniceru si gruparea ei din CSM a boicotat alegerea vicepresedintelui,  prin cele doua asociatii profesionale subordonate USL si Monei Pivniceru, s-au declansat adunari generale de revocare din CSM a incomozilor Oana Haineala, Alina Ghica si Cristi Danilet.

Cei mai supusi presiunilor si mai lipsiti de aparare sunt cei de la nivelul judecatoriilor-instante care l-au trimis in CSM , prin vot, pe judecatorul Cristi Danilet-, unde influenta baronilor locali este extrem de puternica. Dovada, o judecatorie a dat tonul revocariilor din CSM, iar pana acum sunt 43 de judecatorii care s-au pronuntatpentru revocare, din cele 178 existente in toata tara, insa 17 judecatorii au rezistat presiunilor pana acum.

Mai precizam ca cea mai activa persoana dintre cele care fac mobilizarea magistratilor pentru revocari este judecatoarea VIORICA COSTINIU, presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, al carei sot, Florin Costiniu, fost judecator sef de sectie la Inalta Curte , a fost incatusat de procurorii anticoruptie pentru mita si trafic de influenta, alaturi de senatorul PSD Catalin Voicu, si a fost condamnat de instanta de fond, iar in aceasta saptamana urmeaza pronuntarea definitiva.


Pentru a spriji lupta magistratilor cu adevarat independenti – sunt multi, dar au nevoie ACUM de sprijinul societatii civile – se publica urmatorul apel pe www.petitieonline.ro

Destinatarii apelului sunt : Oamenii liberi ai Romaniei, sustinatori ai statului de drept

„Faţă de recentele evenimente din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, înţelegem să ne exprimăm următoarea poziţie:

Opinia publică apreciază eforturile făcute de magistraţii români (judecători şi procurori) de-a lungul reformelor din justiţie promovate începând cu anii 2004-2005, perioada în care justiţia s-a separat în mod real de politic şi sistemul a dobândit capacitatea de auto-guvernare, în conformitate cu Constituţia României revizuită şi cu angajamentele europene ale României.

Cetăţenii au remarcat rezultatele notabile ale justiţiei, soldate cu hotărâri de sancţionare aspră a celor care au încălcat legea: condamnările politicienilor vinovaţi şi rapoartele favorabile ale organismelor europene sunt cele mai bune indicii. La acestea au contribuit atât procurorii, cât şi judecătorii. Faptul că legea a fost aplicată în mod ferm, fără a se mai ţine seama de influenţa politicului şi de eventualele presiuni, exercitate public ori în ascuns, potrivit principiului egalităţii în faţa ei, a întărit încrederea populaţiei în justiţia română.

Semnatarii salută activitatea Consiliului Superior al Magistraturii începând cu anul 2011, când magistraţi tineri au fost aleşi să apere independenţa Justiţiei. În mod deosebit, salutăm reacţiile CSM din vara anului 2012, când datorită fermităţii dovedite în apărarea independenţei justiţiei s-au blocat iniţiativele politice de afectare a statului de drept.

De aceea, recentele evenimente petrecute în CSM cu ocazia alegerii unei noi conduceri ne îngrijorează: aşteptăm de la CSM şi în special de la acei magistraţi care au candidat pe o platformă „reformistă” să dea dovadă de unitate şi să nu intre în jocurile Ministrului Justiţiei.

Separarea artificială a membrilor în două tabere şi linşarea mediatică a acelor judecători care au votat altfel decât ceilalţi poate alimenta intenţiile declarate de modificare a statutului magistraţilor. Poziţiile publice exprimate în acest sens de unii judecători care au criticat votul majorităţii membrilor pentru alegerea conducerii nu sunt conforme cu interesele generale ale CSM şi nu pot servi decât intereselor Ministrului Justiţiei: atacul la adresa unor colegi care au votat altfel este un atac politic, nedemn pentru judecători care se considerau până nu demult „reformişti”.

Populaţia îşi doreşte procurori şi judecători independenţi şi care să fie ocrotiţi de un singur organism, CSM. Numai astfel putem avea garanţia unor procese corecte, departe de orice partizanat politic. Populaţia îşi doreşte ca orgoliile unor membri care au votat altfel decât majoritatea să nu se răsfrângă asupra activităţii CSM şi să nu fie prilej de dezbinare în cadrul CSM.

Aşteptăm de la CSM o atitudine de intervenţie corectă şi constantă în spaţiul public. Prin apariţiile în media din ultimul an ale unor membri CSM precum judecătorul Cristi Danileţ, populaţia a putut înţelege importanţa separaţiei puterilor pentru existenţa statului de drept. Aşteptăm deci de la ceilalţi membri CSM să sprijine eforturile acestuia, să descurajeze orice tentativă de intimidare pe cale mediatică, să reflecteze atent la încercările de dezbinare venite din partea Ministerului Justiţiei şi a unor magistraţi cu opţiuni politice cunoscute, să nu trateze cu uşurinţă actul revocării unor membri CSM, deoarece toate acestea nu sunt deloc oportune, mai ales că este vorba de membri care au susţinut în mod curajos şi constant independenţa Justiţiei.

Credem că Justiţia ca sistem are nevoie de unitate acum mai mult ca oricând şi orice disensiuni trebuie rezolvate intern. Justiţia a evoluat mult în ultimii 8 ani şi, sperăm noi, ireversibil. De evoluţiile ei ulterioare şi de comportamentul demnitarilor din justiţie depinde, poate, viitorul democratic al României.

De aceea, noi, semnăm pentru un CSM unit, fără patimi politice, fără o separare artificială între judecători şi procurori, şi mai ales pentru sprijinirea eforturilor judecătorului Cristi Danileţ în faţa încercărilor de intimidare la care este supus”.

Cele mai citite

UE își propune să inființeze fabrici de Inteligență Artificială pentru a deveni un lider mondial în acest domeniu

Comisia Europeană a lansat un apel pentru înființarea unor noi fabrici dedicate Inteligenței Artificiale (IA), ca parte a strategiei sale de a întări poziția...

Volkswagen renunță la acorduri esențiale și declanșează un conflict cu sindicatele pe fondul provocărilor economice

Volkswagen a anunțat că va renunța la șase contracte colective de muncă, pe fondul intensificării conflictului cu sindicatele și consiliul de întreprindere. Compania germană...

Declin pe piața imobiliară: Locuințele finalizate în 2024, în scădere cu 19% față de anul trecut

În primul semestru al anului 2024, numărul locuințelor finalizate a scăzut cu 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 25.936 unități,...
Ultima oră
Pe aceeași temă