25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialNATO va reevalua Turcia. Angela Merkel critică intenţia de reintroducere a pedeapsei...

NATO va reevalua Turcia. Angela Merkel critică intenţia de reintroducere a pedeapsei cu moartea

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a transmis luni preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că este esenţial ca Turcia să respecte deplin statul de drept şi democraţia după tentativa de lovitură de stat produsă în urmă cu câteva zile, relevă un comunicat postat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice. 

''Încă o dată am condamnat tentativa de lovitură de stat din Turcia şi am reiterat sprijinul meu deplin pentru instituţiile democratice din Turcia. Fiind parte a unei comunităţi unice de valori, este esenţial pentru Turcia, ca toţi ceilalţi aliaţi, să asigure deplina respectare a democraţiei şi a instituţiilor sale, ordinea constituţională, statul de drept şi libertăţile fundamentale. Turcia este un aliat valoros din cadrul NATO şi sunt solidar cu ea în această perioadă dificilă'', a declarat Jens Stoltenberg.

Un înalt oficial de la Ankara a spus, citat de Reuters, că şi cancerul german Angela Merkel a discutat telefonic cu şeful statului turc, ocazie cu care a denunţat tentativa de lovitură de stat. Merkel a reiterat, totodată, preşedintelui Erdoğan îndemnul de a păstra domnia legii, în răspuns la tentativa de lovitură de stat eşuată şi în contextul recentului val de arestări şi demiteri din rândul autorităţilor turce, un motiv de îngrijorare pentru Berlin, a declarat purtătorul de cuvând al guvernului german.

Cancelarul Angela Merkel a mai spus în convorbirea cu şeful statului turc că intenţia de a reintroduce pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu valorile europene şi cu procesul de aderare la UE al Turciei, iar Germania se va opune cu vehemenţă acestei acţiuni.

Între timp, secretarul de stat american John Kerry a declarat că NATO va reevalua Turcia în zilele următoare pentru a se asigura că această ţară respectă pe deplin angajamentele şi statutul de membru al Organizaţiei Atlanticului de Nord, asigurate de un guvern democratic, scrie Washington Post.

Kerry a mai spus că însuşi şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlüt Çavuşoğlu, i-a dat asigurări în mod repetat că guvernul pe care îl reprezintă va respecta democraţia şi legea, avertizând că NATO va evalua acţiunile Turciei. “În mod evident, foarte multe persoane au fost arestate foarte rapid. Nivelul de vigilenţă şi evaluare va fi la nivel maxim în zilele următoare. Am încredere că vom găsi o cale constructivă pentru a preveni o cădere” – a mai spus John Kerry.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, despre valorile partidului PNL: “Nu s-a schimbat nimic”

La lansarea candidaţilor liberali din judeţul Argeş, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri că, deși valorile tradiţionale ale partidului au rămas neschimbate, contextul...

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...

Dan Podaru: Cei mai mulți cetățeni ai sectorului 1 n-o mai vor pe Clotilde Armand

Cei mai mulți locuitori ai sectorului 1 din Capitală nu o mai doresc pe Clotilde Armand la primărie, concluzionează candidatul Partidului Ecologist Român (PER)...
Ultima oră
Pe aceeași temă