21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSe pregăteşte prelungirea vacanţei de iarnă. Cât de utilă ar fi modificarea

Se pregăteşte prelungirea vacanţei de iarnă. Cât de utilă ar fi modificarea

Şcolarii s-ar putea bucura de o vacanţă de iarnă prelungită până la 1 februarie, dacă se va aproba propunerea făcută de vicepreşedintele PDL, senatorul Mihaela Popa. Pe de altă parte, părinţii şi experţii în educaţie spun că măsura nu este necesară şi că deciziile ar trebuie luate local, de inspectoratele şcolare.

Propunerea de prelungire a vacanţei de iarnă în detrimentul celei de vară urmează să fie supusă dezbaterii publice, în urma căreia se va stabili dacă măsura este oportună sau nu. Iniţiatoarea propunerii a motivat că mulţi elevi de la ţară sunt nevoiţi să meargă kilometri întregi pe jos, prin zăpadă, pentru a ajunge la şcoală. În unele situaţii, clasele nu sunt încălzite, iar copii sunt nevoiţi să înveţe în frig, ceea ce are efecte negative asupra sănătăţii lor.

“Trei luni pentru vacanţa de vară e prea mult. În niciun stat european nu se întâmplă aşa. Copiii pierd din cunoştinţele acumulate în timpul anului. Sistemul s-a opus până acum. În cele din urmă, vacanţa de iarnă s-a prelungit cu o săptămână, dar consider că tot e puţin”, a mai explicat Mihaela Popa. Senatorul PDL a mai spus că, dacă propunerea sa s-ar aproba, administraţiile locale ar face economii la facturile de energie şi căldură.

Ea a spus că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţi ai părinţilor şi că majoritatea au fost de acord cu propunerea sa.

Ministerul va analiza

Propunerea nu a fost deocamdată analizată de cei de la Ministerul Educaţiei. “Structura anului şcolar e deja modificată, elevii au primit o săptămână în plus la vacanţa de iarnă de anul acesta. Urmează să vedem în ce măsură propunerea de a se prelungi până la 1 februarie este utilă şi se va aplica. Impresia mea, la prima vedere, este că măsura ar fi utilă pe o vreme ca aceasta, când iarna este foarte friguroasă”, a declarat Tudorel Urian, consilierul ministerului Daniel Funeriu.

Părinţii nu o consideră utilă

Nu toţi părinţii sunt de acord cu propunerea de prelungire a vacanţei de iarnă. “Sunt zone unde se poate învăţa şi alte zone unde nu. Fiecare inspectorat şcolar poate decide, conform Legii Educaţiei, dacă se întrerupe activitatea sau aceasta se poate desfăşura. Nu suntem împotriva măsurii, dar nu cred că ar aduce multe avantaje”, a declarat Adrian Topor de la Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi.

El a mai precizat că şi în vară ar putea fi condiţii nefavorabile pentru învăţat, dacă va fi caniculă. Pentru copii, Topor consideră că ar fi mai bine să aibă o vacanţă mai lungă vară, atunci când se pot juca mai mult în aer liber.

Nici expertul în educaţie Cristian Hatu, de la Centrul Educaţia 2000, nu consideră măsura necesară. “Se pot suspenda orele în caz de vreme nefavorabilă, dar nu trebuie să-i iei copilului din vacanţa de vară. Dacă se va prelungi vacanţa de iarnă până la 1 februarie şi viscolul va veni după această dată, ce se întâmplă?”, a declarat Hatu care a propus ca inspectoratele să fie lăsate să decidă în funcţie de situaţia care e la un moment dat.

Cursuri suspendate

În zilele trecute, mai multe şcoli din ţară au fost închise pentru că nu s-a putut asigura elevilor o temperatură la care să poată învăţa sau au fost blocate drumurile. Ieri, au fost suspendate cursurile în 26 de unităţi de învăţământ din judeţele Vrancea, Botoşani, Vaslui şi Iaşi din cauza gerului, cel mai afectat fiind judeţul Vrancea, unde au fost înzăpezite mai multe drumuri, iar elevii din 18 şcoli au rămas acasă.

“Unităţile de învăţământ au fost închise doar marţi, ca urmare a instituirii codului portocaliu şi este posibil să rămână închise şi în zilele următoare. Am recomandat directorilor să nu pună în pericol siguranţa elevilor”, declarat Iordache Bostan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea.

Cele mai citite

Sute de mii de oameni sunt în stradă în Franța împotriva ascensiunii extremei drepte la alegerile europarlamentare

UPDATE: Sunt violențe între manifestanți și polițiști la Paris după ce un agent al forțelor de ordine a smuls un steag al unuia dintre...

Conferința internațională din Elveția privind pacea în Ucraina s-a deschis

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis astăzi la Burgenstock, în Elveţia.Şefi de stat şi de guvern şi alţi...

Semnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Curbă tot mai abruptă în statisticile privind diagnosticarea cancerului. Este cea a generației X: ei sunt cei mai afectați de cancer. În rândul celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă