14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialScrisori catre nicaieri

Scrisori catre nicaieri

"Draga Mos Craciun, eu stiu ca existi pentru ca niciodata nu ai ocolit casa mea. Nu iti cer jucarii, stii ca am dulapul plin. Nu vreau dulciuri pentru ca doamna invatatoare ne-a spus ca nu sunt sanatoase. si a zis ca legumele si fructele ne fac mai bine. Din toate bunatatile pe care le ai in desaga imi doresc sa faci o minune ca familia mea sa nu mai plece la munca intr-o tara indepartata. Promit sa fiu cuminte si sa iau din nou premiul intai. Promit sa nu mananc mult, sa ne ajunga banii ca mama si tata sa ramana in tara. Mosule, ma cheama Rares. Ma gasesti usor pentru ca o sa stau toata noaptea la fereastra. stiu ca si tu vrei sa imi lasi parintii langa mine. Mosule, te astept cu mare bucurie in suflet".

Ravasul de mai sus, scris cu carioca albastra si semnat cu una verde: "Rares de 9 ani, din Iasi", a fost iscalit si de mama, cu lacrimi. Sub privirile politienesti ale fiului, Mirela Panzaru a trebuit sa sigileze plicul pe care Rares si-a lasat doar prenumele si adresa. La destinatar, expeditorul a scris caligrafic: "Mos Craciun, Laponia". La un ghiseu al Postei Romane, Mirela a platit 1,1 ron. Rares a lipit doua timbre, a verificat trainicia sigiliului si si-a lipit plicul de frunte, sovaind o clipa cu dorinta inainte sa azvarle plicul in sarcofagul metalic, rosu, "branduit". Mirela este una dintre putinele persoane care au facut jocul pana la capat. Se numara printre acei parinti care, in prezenta copiilor, platesc expedierea misivei dar au grija sa fie scrisa corect adresa pentru ca plicul sa se reintoarca. Cam dupa o saptamana petrecuta in teancuri de depese si pe rafturile ghiseului, scrisoarea ar trebui sa revina la adresa expeditorului, urmand sa fie gasita la timp si dosita pentru a nu spulbera aceasta taina a copilariei.
Alti expeditori trimit prin posta scrisori catre Mos Craciun – unii si catre Zana Maseluta – fara ca plicul sa contina macar o adresa valabila. Asa se face ca ravase-le petrec cel mult sase luni in sacii Postei Romane. Manuite de functionari amuzati de numele destinatarului sau de slujbasi iritati de asemenea inocente, tot mutate de colo-colo, misivele sunt, in cele din urma, casate. In loc sa ajunga la resedinta Mosului Craciun din Korvatunturi, ravasele sfarsesc prin a fi expediate la topit, fara sa fie vreodata deschise. Altminteri, dupa legea penala, s-ar numi violarea secretului corespondentei, "divulgarea continutului" fiind pedepsita cu inchisoare de la sase luni la trei ani. In preajma Craciunului, in oficiile postale din judetul Iasi se aduna macar cinci astfel de depese, scrisori catre nicaieri mistuite fara sa fie vreodata deschise. Dorintele copiilor catre Mos Craciun raman, asadar, neimpartasite. Nimeni nu o sa le citeasca promisiunile de a fi cuminti, de a invata meritoriu ori rugamintile lor de a primi o sabie de cavaler, un dezintegrator cu laser, patine, biciclete, monstri din latex, buzdugane, baghete magice, comori, insule misterioase, submarine, papusi cu briliante ori cate si mai cate.

"Mos Craciun, sa imi dai puterea sa te pastrez in suflet"
Din dorinta de a afla ultimele dorinte ale micutilor dar mai ales de a-i bucura pe cei care infrunta dificultati, "Tara lui Piticot" – emisiune realizata de TVR Iasi – a lansat in judetele Moldovei concursul "Scrisoare catre Mos Craciun", concurs destinat copiilor cu varste intre 6 si 12 ani. Realizatorii emisiunii au fost uluiti sa constate ca buna parte dintre copiii zilelor noastre au dorinte neobisnuite. Ei ii cer lui Mos Craciun familii, fratiori, dar cel mai des locuri de munca pentru parinti intre granitele tarii. Adriana din comuna Margineni a scris in misiva catre emisiune: "Tatal meu este plecat in Germania. Te rog sa nu zici nimanui acest secret! si nu uita ca ii duc foarte mult dorul. Te rog, roaga-te si tu, Mos Craciun, ca tatal meu sa aiba multa putere sa aduca bani la noi acasa. Voi zice mereu Tatal nostru, iti jur! Am desenat casa ta draga, Mos Craciun, pe partea cealalta a paginii".
Sergiu din Mogosesti: "Desi mai fac cate o pozna sunt baiat cuminte, cu multe calitati. Imi iubesc foarte mult parintii si surorile, desi nu arat acest lucru. Tata este plecat in Italia ca noua sa nu ne lipseasca nimic. Mosule, ai venit an de an si ne-ai umplut sufletul de bucurie. Daca poti, adu sanatate si speranta in sufletul oamenilor".
Nicolae din Delenii de Vaslui: "Vreau doar sa ma inveti sa apreciez ceea ce am. Invata-ma sa traiesc in fiecare zi ca si cum ar fi ultima, sa iubesc fratii si parintii. Fiecare zi sa treaca mult mai greu in momentele bune si foarte repede in cele grele. Am nevoie si de cateva lacrimi ca sa nu uit sa apreciez lucrurile. As vrea sa intampin situatii in care sa pot zambi, cum ar fi sa vina tatal meu si mama mea acasa. As vrea sa invat sa fiu mai bun, sa daruiesc si sa iert multe greseli. Eu sunt una din persoanele care inca mai crede in existenta ta. Isi scriu pentru ca mai cred in puterile tale mai mult decat in ale mele. Mi-am dat seama ca orice vis este sortit esecului daca nu exista si speranta ca se va realiza pe langa curajul pentru a lupta pentru el. Tu esti acea dorinta puternica a copilariei, credinta ca totul este posibil. Sa imi dai puterea sa te pastrez in suflet".
Diana din Botosani: "Mosule, o farama de sanatate in plus pentru bunicii mei. Poti sa iei de la mine vreo cativa ani din viata si sa ii imparti intre bunicii pe care ii am, ca tare as vrea sa ii mai tin langa mine. Daca ti se pare ca iti cer prea mult, lasa-ma sa-ti reamintesc faptul ca am fost cuminte".
Narcisa din Popesti: "Avem multe lipsuri, dar din toate minunile lumii mi-as dori si eu pentru cei dragi cate ceva. Pentru bunici, sa le aduci sanatate sa mai prinda si Craciunul acesta. si ceva lemne de foc daca s-ar putea. Pentru parintii mei te-as ruga sa faci cumva sa ramana mereu impreuna cu mine si fratii mei, sa nu mai plece departe de noi. As vrea sa fim mereu de nedespartit. Pentru Azorel, catelul meu, sa-i aduci un os, sa fim cu totii fericiti. Mos Craciune, te rog sa nu ne uiti si sa faci o minune sa fie pace, ca totii copiii lumii sa fie fericiti si mangaiati in noaptea de Craciun. Te astept cu mult drag si dor".
Mihai din Costisa: "Suntem o familie unita. Parintii mei sunt plecati in strainatate de cinci ani. Eu am o doamna invatatoare minunata. Ce exercitiu nu il intelegem, ea ne arata la tabla. Cateodata uita sa ne dea teme. Bunica ma intreaba daca am de scris si ii spun ca nu. Eu o ajut la treaba ca asa e frumos ca nepotii sa isi ajute bunicii. Pe bunica o cheama Ana. Ea are nume de Sfanta".
Alexandra din Mogosesti: "Pentru mama sunt lumina ochilor, iar pentru tata cel mai bun copil din lume, care niciodata nu se plange si totdeauna ii ofera bucurii. Sunt iubita de parinti si de bunici si de aceea te rog sa le faci o bucurie".

Chiar daca sunt cuminte, nu-ti cer jucarii. Dar nu m-as supara daca mi-ai da ceva. Matusa mea lucreaza la un centru pentru copii abuzati. Acesti copii nu-l cunosc pe Mos Craciun, sunt necajiti si nu au casa. Imi doresc pentru acesti copii frumosi parinti la fel de iubitori cum sunt parintii mei. Mos Craciun, cel mai frumos cadou pe care l-ai putea face este sa faci toti copiii fericiti."
Gabriel din Barlad

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă