33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialSCANDAL în Baia Mare: Romii, mutaţi cu forţa într-un combinat toxic. ONG-urile...

SCANDAL în Baia Mare: Romii, mutaţi cu forţa într-un combinat toxic. ONG-urile trag un semnal de alarmă

UPDATE: Organizaţia Active Watch solicită Uniunii Social Liberale (USL) să-i retragă sprijinul politic primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care candidează pentru un nou mandat, din cauză că practică segregarea oamenilor, se arată pe site-ul agenţiei.

“Considerăm că acţiunile domnului Cătălin Cherecheş încalcă drepturile fundamentale ale omului şi că acesta pune în pericol sănătatea şi viaţa a zeci de persoane. Atragem atenţia şi asupra faptului că măsurile prin care sunt segregaţi oameni pe criteriul apartenenţei etnice şi sociale sunt inacceptabile într-un stat membru al Uniunii Europene, care şi-a luat angajamente concrete în privinţa îmbunătăţirii situaţiei romilor”, precizează Active Watch.


Trei organizaţii nonguvernamentale atrag atenţia asupra mutării forţate romilor din Baia Mare,  iniţiată de Primărie, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă autorităţilor române, dar şi ambasadorilor Statelor Unite şi Danemarcei, precum şi Comisiei Europene şi remisă redacţiei Rl.

Pe 1 iunie, aproximativ 2.000 de romi din Craica (Baia Mare) au fost forţaţi să se mute din casele lor în combinatul dezafectat Cuprom. Totuşi, din cauza toxicităţii din clădire, mai mulţi romi, adulţi şi copii, au ajuns la spital, se arată în scrisoarea semnată de organizaţiile Romani CRISS, Şanse Egale şi Asociaţia Umanitară Împreună.

Astfel, deşi Primăria susţinea că nu îi va muta pe romi fără acordul lor, pe 1 iunie, mai mulţi poliţişti şi jandarmi au intrat în Craica şi “au exercitat, în mod direct, presiuni asupra romilor, să părăsească de bună voie comunitatea şi să se mute în locuinţele sociale oferite în incinta CUPROM”.

Mai mult, reprezentanţii ONG-urilor arată că unii romi au povestit cum au fost ameninţaţi că vor fi  lăsaţi pe drumuri, că li se vor demola casele şi că nu vor avea unde să locuiască, dacă nu acceptă mutarea. “Unul dintre locuitorii romi din Craica a arătat reprezentanţilor Primăriei somaţia primită, în care scria că ‘nu vor fi evacuaţi forţat şi că nici o casă nu va fi demolată fără acceptul lor”, se mai arată în scrisoarea deschisă, care citează presa locală.

De asemenea, primarul Cătălin Cherecheş a declarat că “se p…a pe ele de hârtii”, se mai arată în comunicatul remis redacţiei.

“Acest incident, de o gravitate extrem de ridicată, care a implicat mai mulţi copii, nu arată decât lipsă de interes faţă de drepturile persoanelor de etnie romă. Lipsa unei minime amenajări a spaţiului oferit ca locuinţă în cadrul incintei CUPROM – blocul 2 este agravată de faptul că, în camerele unde romii au fost mutaţi, au fost lăsate recipiente cu substanţe toxice, încălcându-se astfel şi prevederile cu privire la regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase“, arată organizaţiile nonguvernamentale.

“Încă o data, arătăm că romii sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua, fiind puse în pericol sănătatea lor şi respectarea drepturilor cetăţeneşti. Primarul Cătălin Cherecheş nu face excepţie de la această afirmaţie: domnia sa accelerează evacuările din Craica, „se acoperă” de somaţii conforme cu legea şi exercită presiuni directe asupra romilor, pentru a-şi respecta promisiunea electorală de a demola cocioabele de pe Craica. Considerăm că este inadmisibil ca o campanie electorală a unui primar să fie bazată pe mutarea unui grup etnic cu orice preţ, în orice condiţii, şi chiar cu punerea în pericol a sănătăţii şi a vieţii a zeci de persoane”.

Asociaţiile atrag atenţia că romilor li se încalcă dreptul la locuire şi cer autorităţilor române să ia măsuri legale ca să oprească acţiunile împotriva oamenilor din Baia Mare.

Sâmbătă, zeci de romi au protestat faţă de mutarea lor din Craica în locuinţele sociale din fostul combinat Cuprom, relatează publicaţia locală Emaramureş.ro. “Şi puşcăriaşii îs mai liberi ca noi. Cherecheş îi al doilea Ben Laden! Vă spun io”, a strigat un bărbat revoltat. “Ne-o adus aicea să ne otrăvească”, au strigat oamenii nemulţumiţi că au fost mutaţi, iar copiii lor s-au intoxicat.

Primarul Cătălin Cherecheş, candidat al Uniunii Social-Liberale, creditat cu 90% din intenţiile de vot ale băimărenilor, conform unui sondaj recent dat publicităţii, a mai fost acuzat de discriminare, după ce, în noiembrie 2011, a construit un zid despărţitor, menit să izoleze romii de ceilalţi locuitori ai oraşului. Primarul a fost atunci amendat cu 6.000 lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, iar incidentul a făcut înconjurul presei internaţionale. Ambasadorul Statelor Unite în România, Mark Gittenstein, s-a deplasat la Baia Mare şi a discutat cu primarul.

 

 

Cele mai citite

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...

Analiză FES: România colectează cele mai puține taxe comparativ cu statele din centrul și estul Europei

România este țara în care taxele reprezintă cea mai mică proporție din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul...

Statul a colectat, pentru 2023, taxe de 11 milioane de euro de la liber-profesioniştii ce folosesc platforma SOLO pentru contabilitate

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au completat şi depus Declaraţia Unică prin platforma de contabilitate digitală SOLO au plătit către stat taxe, impozite şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă