16.8 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialŞah cu table

Şah cu table

Cele trei tabere din PDL nu pot reuşi nimic una fără cealaltă. Acum, pare că nu pot reuşi nimic nici împreună. PDL şi-a dat singur şah, iar pe 23 martie vom afla şi dacă e mat.Dacă Vasile Blaga câştigă şefia PDL, partidul e sortit pieirii.

Dacă Vasile Blaga nu câştigă şefia PDL, partidul e sortit pieirii. Acesta e rezultatul unui management politic perdant al principalului partid de dreapta din Ro­mânia, atâta cât poate fi definită dreapta la noi.

Din postura de câştigător, Blaga nu poate duce partidul nicăieri. N-are carismă, n-are rezultate, n-are votanţi, n-are viitor. E doar muncitor şi perseverent. A avut, în perioada mandatului de ministru la Interne, un vârf de notorietate şi apreciere. Pe care, însă, n-a ştiut să le păstreze şi să le fruc­tifice. De atunci, percepţia publicului des­pre el a coborât şi va continua să o facă. E un politician al trecutului. Al trecutului în care a avut succes datorită unei competenţe foarte importante. Aceea de bun or­ga­ni­za­tor al activului de partid. Aici, Blaga a fost cel mai bun om al PDL şi un contributor important la rezultatele partidului din 2004 şi 2008. Din păcate, PDL de azi n-are in­s­piraţia PDSR de acum douăzeci de ani, care nu şi-a pus nicio secundă problema să-l aleagă pe Cozmâncă preşedinte de partid.

Calităţile organizatorice ale lui Blaga sunt, totodată, şi motivul pentru care, dacă el pier­de, partidul riscă să intre în colaps. Vic­toria reformiştilor ar fi foarte potrivită pen­tru imaginea partidului înspre electorat, i-ar da un suflu nou de atractivitate, dar ar ridica enorme probleme de organizare a trupelor. Intelectualii nu sunt oameni de te­ren, iar victoria unui partid în alegeri se de­cide pe teren. Nu la televizor, pe bloguri sau pe Facebook.

Toate partidele mari din România există pentru a alimenta şi a fi alimentate cu bani de un enorm aparat birocratic al ad­mi­nis­traţiei centrale şi locale. Care are foarte pu­ţine fineţuri. Pe oamenii ăştia nu-i inte­re­sează nici de reformă, nici de principii, nici de Europa. Pe ei îi doare doar de cine de la centru le poate facilita accesul la resurse, indiferent de cine e la putere. Reformiştii sunt complet în aer la acest subiect, aşadar nu vor putea susţine şi nici nu vor putea fi susţinuţi de un activ de partid disperat şi flămând.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

Papa își cere scuze după ce a folosit un cuvânt insultător şi vulgar cu privire la homosexuali

După ce Papa Francisc a folosit un termen insultător și vulgar când a vorbit despre homosexualii din Biserica Catolică, acesta și-a cerut scuze. O declarație...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă