22.9 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialRomânii şi munca în UE

Românii şi munca în UE

În cadrul proiectului pe temele Politicii Agricole Comune (PAC),  emisiunea eForum  de la TVR 1  a abordat problema accesului românilor pe piaţa europeană a muncii. Ediţia a fost înregistrată în Studioul Parlamentului European de la Bruxelles şi a avut ca invitate pe Rovana Plumb, europarlamentar, membru în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European şi pe Mihaela Gherghişan, jurnalist Radio France International.

Discuţia a avut ca temă soluţiile de reparaţie europeană a pieţei muncii pentru români. Aşa cum se ştie, un număr mare de conaţionali pleacă să lucreze în Europa sau în lume pentru că în ţară nu au unde munci şi pentru că oricând, chiar şi la negru, piaţa europeană a muncii este infinit mai ofertantă decât cea românească. România este pe penultimul loc în Europa ca salariu mediu pe economie, fiind doar deasupra Bulgariei la acest capitol.

În 2012 sunt încă nouă state membre UE care menţin restricţiile pentru români şi bulgari pe piaţa muncii deşi ele contravin principiilor pe care Uniunea Europeană se bazează. Este o decizie politică internă a acestor state, în diverse contexte de politică internă pentru că din punct de vedere economic nu se justifică aceste măsuri. Toate studiile care au fost făcute de Comisia Europeană au demonstrat că migraţia lucrătorilor români şi bulgari a avut un efect benefic pentru economiile  statelor membre în care aceştia au lucrat.

Ca urmare, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor a trimis scrisori către cele 9 state membre care menţin restricţia pe piaţa muncii – şi urmează să prezinte în plen motivele şi justificările invocate de acestea.

Cert este că aceste state nu încalcă legislaţia europeană în vigoare care prevede un termen 7 ani după aderare – iar România,   conform acordului tranzitoriu la tratatul de aderare, are ca termen de liberalizare a accesului pe piaţa muncii data de 1 ianuarie 2014.

Concluzia discuţiei a fost că restricţionarea românilor pe piaţa muncii nu este contrară legislaţiei UE, chiar dacă evaluările economice recomandă ridicarea acestor restricţii. Este evident însă că această restricţionare este menţinută, în principal de politicienii care, din cauza recesiunii, sunt obligaţi să aplice o politică protecţionistă.

Ca urmare, în paralel cu un dialog concertat al europarlamentarilor români, factorii de decizie din România ar trebui să aplice măsuri concrete de aducere a românilor acasă. Ca principale măsuri dna. Rovana Plumb a menţionat creşterea investiţiilor şi ocuparea forţei de muncă.

Agricultura şi energia, două motoare de creştere economică, ar trebui să beneficieze de investiţii prin mecanismele de absorbţie a fondurilor europene. Ca măsuri complementare care ar putea fi luate pe plan naţional europarlamentarul român a menţionat reducerea TVA-ului la alimente şi reciclarea deşeurilor.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...

Victor Ponta despre candidatura lui Ciolacu la președinție: Vor să-i rupă gâtul!

Victor Ponta, fost președinte al PSD și actual consilier al șefului PSD, îl avertizează pe Marcel Ciolacu că liderii PSD care îi cer să...

Germania, victorie la scor contra Scoției, în primul meci de la EURO 2024

Germania a învins seara trecută, la Munchen, scor 5-1, echipa naţională a Scoţiei, în meciul de debut al Campionatului European de fotbal EURO 2024. Scorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă