26 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialRomania nu-si respecta cetatenii

Romania nu-si respecta cetatenii

Departamentul de Stat al SUA a dat publicitatii aseara raportul pe anul 2006 privind respectarea drepturilor omului in Romania.

Drepturile omului, suferinde

Guvernul Romaniei s-a ocupat mai mult pe parcursul ultimilor ani de chestiunea drepturilor omului, insa exista probleme mai serioase legate de conditiile din inchisori, de discriminarea romilor, homosexualilor si a persoanelor bolnave de SIDA. Restrictiile privind libertatea religioasa au devenit o chestiune de mai mare interes in special dupa ce s-au adoptat legi mai restrictive si discriminatoare din punct de vedere religios. Desi guvernarea a facut cateva progrese in domeniul retrocedarilor de proprietati, ea nu a reusit sa returneze proprietatea Bisericii greco-catolice si pe cele ale altor denominatii religioase. Coruptia raspandita ramane o problema, mai arata raportul. Sursa citata mai mentioneaza violenta si discriminarea femeilor, precum si probleme legate de drepturile copiilor. Neglijarea asistentei pentru persoanele cu dizabilitati e o realitate. Probleme serioase mai au homosexualii, care sufera de pe urma discriminarii sociale, si copiii bolnavi de SIDA, izolati de societate.

Politia n-a scapat de corupti

Politia romana are inca probleme cu coruptia din sistem si cu pedepsirea politistilor corupti, dar a progresat in privinta instruirii politistilor si a medierii conflictelor in zonele cu minoritati. Coruptia a continuat sa ramana una dintre principalele cauze ale lipsei de respect a populatiei fata de politisti si a contribuit la pierderea increderii in autoritatea acestei institutii. Documentul mentioneaza ca rapoartele de medicina legala de multe ori nu sunt de incredere, greselile fiind in favoarea politistilor sau a altor oficiali. Potrivit Departamentului american, s-au investigat 9 cazuri in care se presupunea ca 18 ofiteri au incalcat drepturile omului.
Ancheta pentru 3 ofiteri a fost sistata din lipsa de probe, 4 au fost gasiti nevinovati, 7 au primit pedepse administrative, iar 4 au fost concediati. Au mai fost anchetate 61 de cazuri de coruptie, dintre care 15 ofiteri, 5 dintre acestia fiind judecati in stare de arest. Doar o persoana a fost deja condamnata. DGA a mai investigat 966 de cazuri de coruptie in randul angajatilor MAI, insa acestea reprezinta o categorie separata fata de incalcarea drepturilor omului.

Penitenciarele, pline si murdare

Problemele din inchisorile romanesti sunt, in continuare, supraaglomerarea, lipsa de igiena si abuzarea detinutilor, chiar daca, din 2005, e vizibila o imbunatatire in respectarea drepturilor omului. Imbunatatirile au constat in oferirea de asistenta religioasa detinutilor si investigarea accidentelor din inchisori. Abuzarea detinutilor de catre autoritati sau alti prizonieri ramane in continuare o problema, iar puscariasii din penitenciarele Craiova, Turnu-Severin, Jilava, Bistrita, Slobozia, Tulcea, Braila, Deva, Colibasi si Arad s-au plans ca angajatii ii bat si ii pedepsesc cu o saptamana de izolare pentru cele mai mici abateri. Nici conditiile igienice nu respecta standardele internationale. Facilitatile medicale nu au fost suficiente pentru a ingriji toti detinutii, iar incalzirea si apa calda lipsesc din multe inchisori. La Jilava, prizonierii s-au plans ca aveau mucegai pe pereti, rugina in apa, putina caldura si doar apa rece la dus. "Parchetul se inunda din cand in cand, aducand soareci si sobolani in celule. Multi prizonieri au purici si scabie si au reclamat ca nu au medicamente suficiente", se arata in raport.

Dreptul de proprietate, un moft

Romania se claseaza pe locul 56, alaturi de Honduras, din 70 de state analizate intr-o ierarhie privind respectarea drepturilor de proprietate fizica si intelectuala realizata de Property Rights Alliance.
Indicele international al drepturilor de proprietate este calculat pe baza a trei criterii: mediu politic si legislativ, dreptul de proprietate fizica si dreptul de proprietate intelectuala. Pentru fiecare categorie statele au obtinut 0 si maximum 10 puncte. Romania a obtinut un punctaj general de 3,5, comparativ cu o medie de 5,3 puncte la nivelul celor 70 de state. Cel mai mare calificativ a fost acordat Romaniei pentru respectarea proprietatii fizice, urmat de dreptul la proprietate intelectuala si reglementarile legislative. Liderul ierarhiei este Norvegia, urmata de Olanda, Danemarca, Suedia, Noua Zeelanda, Marea Britanie si Australia. Bulgaria se plaseaza pe pozitia 51, alaturi de Argentina si Tanzania, iar ultimele locuri sunt ocupate de Venezuela, Nicaragua, Etiopia si Bolivia.

Cele mai citite

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu rachete americane

Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene,...

Alegeri istorice în Mexic. O femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția de președinte

Pe 2 iunie, mexicanii își vor alege viitorul președinte într-o cursă istorică în care o femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția supremă,...

UNICEF, concluzii îngrijorătoare cu privire la copiii din România. 41,5% dintre aceștia, în risc de sărăcie şi excluziune socială

UNICEF a pregătit o serie de activități distractive și educative pentru copii și părinți, oferindu-le oportunitatea să se bucure împreună și să învețe lucruri...
Ultima oră
Pe aceeași temă