29.8 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăSpecialRisc redus de tsunami în Oceanul Indian, deoarece pământul s-a mişcat în...

Risc redus de tsunami în Oceanul Indian, deoarece pământul s-a mişcat în plan orizontal – expert

Un tsunami provocat de cutremurul puternic înregistrat miercuri în largul Indoneziei este puţin probabil, deoarece pământul s-a mişcat în plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apă, a declarat un expert de la Institutul american de Geofizică (USGS), citat de BBC News Online şi de Mediafax.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,7 a fost înregistrat miercuri în largul coastei occidentale a insulei indoneziene Sumatra, fiind emisă o alertă de tsunami pentru întregul Ocean Indian. Seismul s-a produs la ora 8.38 GMT (11.38, ora României), la o adâncime de 33 de kilometri şi la circa 430 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, a precizat USGS, care iniţial estimase magnitudinea la 8,9.

Centrul american pentru tsunami din Pacific a emis o alertă de tsunami pentru întregul Ocean Indian. “Seismele cu o asemenea magnitudine au potenţialul de a genera un tsunami distructiv de amploare, care poate afecta zonele de litoral din întregul bazin al Oceanului Indian”, a avertizat Centrul într-un comunicat.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (PTWC) a anunţat că deocamdată nu se ştie dacă s-a produs un tsunami în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,9 înregistrat miercuri în largul insulei indoneziene Sumatra, dar a sfătuit autorităţile “să ia măsurile adecvate”.

Bruce Presgrave, un expert din cadrul USGS, a declarat însă pentru BBC că un tsunami este puţin probabil, deoarece pământul s-a mişcat în plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apă. “Nu putem exclude această posibilitate, dar mişcarea orizontală este puţin probabil să producă un tsunami distructiv”, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al agenţiei pentru managementul dezastrelor din Indonezia a declarat că seismul s-a simţit “foarte puternic”. “Electricitatea s-a întrerupt, sunt blocaje în trafic pentru accesarea zonelor mai înalte. Sirene şi citate din Coran se aud peste tot din moschei”, a precizat acesta pentru Reuters.

Această regiune este afectată în mod frecvent de cutremure. În decembrie 2004, un cutremur puternic urmat de un tsunami în Oceanul Indian a provocat moartea a 170.000 de persoane în provincia Aceh.

Cele mai citite

SUA au făcut un test cu o rachetă hipersonică cu capacități nucleare ce poate lovi Moscova sau Beijingul

SUA au făcut un test cu o rachetă hipersonică cu capacităţi nucleare care poate lovi Moscova sau Beijingul în mai puţin de 30 minute,...

Eurostat: România şi Bulgaria, cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul, în aprilie

Volumul comerţului cu amănuntul a rămas nemodificat în zona euro şi a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană în aprilie, comparativ cu perioada similară...

O bombă sovietică din al doilea război mondial a fost descoperită la Iași

Misiune de asanare a muniției rămase neexplodate sau nedezactivate din cel de-Al Doilea Război Mondial găsită în municipiul Iași, pe strada Moara de Vânt,...
Ultima oră
Pe aceeași temă